מהי ערמונית מוגדלת ומדוע זה קורה?
הערמונית היא אבר הממוקם במוצא כיס השתן ובאופן טבעי מיועדת לייצר חלק מנוזל הזרע הדרוש לפוריות הגבר. עקב שינויים הורמונליים שהגוף עובר, הערמונית גדלה עם השנים. מאחר שהערמונית נמצאת בסמוך לאזור השופכה (המובילה את השתן מהשלפוחית) וממוקמת משני צדו, גדילתה עלולה להשפיע על אזור זה ולעיתים לגרום לחסימה בדרגה משתנה על דרכי השתן התחתונות.
ערמונית מוגדלת היא תופעה התופעה המטרידה למעלה מ 20 אחוזים מהגברים מעל גיל 40, ומעל 50 אחוזים מהגברים מעל גיל 60 בצורה כזו או אחרת ומעל גיל 80 – כמעט מאה אחוז מהם יסבלו ממנה.
מהם התסמינים האופיניים לערמונית מוגדלת?
מי שסובל מערמונית מוגדת לרוב יתלונן על תסמינים שקשורים בתדירות או היכולת ההשתנה: ביקורים תכופים בשרותים, בעיות בזרם השתן, תחושת חוסר התרוקנות, יקיצות במהלך הלילה לצורך השתנה ועוד. כמו כן, תיתכן השפעה על התפקוד המיני לרבות פגיעה באורגזמה.
כיצד מתבצע האבחון לערמונית מוגדלת?
במהלך האבחון הראשוני המומחה המטפל יבקש מהמטופל לתאר באופן כללי את מצבו באמצעות מענה לשאלות הבאות: בכל כמה זמן אתה חש צורך ללכת לשירותים? האם זרם השתן איטי או מהיר? ושאלות נוספות שחשובות לשם גיבוש תמונת רקע כללית. לאחר מכן, יופנה המטופל בהתאם לצורך לבדיקת שתן רגילה, בדיקת אולטרסאונד שתבחן בין היתר את שאריות השתן לאחר ההשתנה וגודל הערמונית ובדיקת דם ל-PSA לגברים מעל גיל 75 לטובת הערכת הסיכון לסרטן הערמונית.
מהו הטיפול המקובל להתמודדות עם ערמונית מוגדלת?
הטיפול הראשוני בד"כ כולל שימוש בתרופות. ישנם שני סוגי תרופות מקובלים שעשויים לשפר את הבעיה: הראשון גורם לכיווץ הערמונית, והשני מסייע להרפיית השרירים העוטפים אותה וכך מאפשר את הרחבת אזור השופכה. כאשר תרופות אלה אינן משפיעות לטובה על המטופל, מקובל להפנות את המטופל לאופציה כירורגית.
עד כה, האופציה הטיפולית המקובלת הייתה באמצעות ניתוח אנדוסקופי, בדרך כלל דרך השפוכה, או ניתוח פתוח בחתך בבטן התחתונה, שכלל את פתיחת האזור המוצר או כריתה של הערמונית באמצעות תהליך כירורגי.
כיום עומדת לרשות המטופלים אופציה מתקדמת, ידידותית זעיר פולשנית בשם "Rezume". מדובר בשיטה שצברה ותק של 3 שנים בארה"ב והגיעה לארץ לאחרונה.