Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > אוכלים שקדים? עדיף שקדים לא קלופים

אוכלים שקדים? עדיף שקדים לא קלופים

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של אסיא בריאטריק – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

מחקר חדש מצא כי בקליפה החומה דקה של השקד מצויים פי 10 נוגדי חימצון בהשוואה לשקד עצמו. העדיפו שקדים לא קלופים, אך בשל הערך הקלורי שלהם, מומלץ שלא להפריז בצריכתם

ט"ו בשבט, שיצויין בסוף השבוע, מביא איתו לשולחן האוכל, כמדי שנה, את שבעת המינים והפירות היבשים. דגש מיוחד כדאי לשים בט"ו בשבט ובכל השנה על השקדים.

שקדים לא קלופים

זאת לאור מחקר חדש שנערך במחלקה לביוכימיה של אוניברסיטת ממוריאל בקנדה, ובדק את הערכים התזונתיים בגרעינים, שקדים ומזונות דומים. מתוצאות המחקר עולה, כי לשקד תכונות בריאותיות גבוהות ביותר.

מתברר כי תכולת המרכיבים נוגדי החימצון (אנטי אוקסידנטים) בקליפה החומה של השקד, גבוהה פי 10 מאותם מרכיבים בשקד עצמו.

נוגדי החימצון פועלים כנגד פעילות רדיקלים חופשיים בגוף: בתהליך החימצון המתקיים באופן טבעי בתאי הגוף, נוצרים חומרים הנקראים רדיקלים חופשיים. חומרים אלו אינם יציבים מבחינה כימית ולכן עלולים לפגוע ב-DNA (החומר הגנטי) של התא.

בכך הם למעשה מעלים את הסיכון להתפתחות תאים ממאירים. נוגדי חימצון הם חומרים המגנים על תאי הגוף כנגד נזק זה על ידי היקשרות לאותם רדיקלים חופשיים והפיכתם לחומרים 'יציבים'.

גם אגוזי מלך ובוטנים

יש לציין כי מלבד השקד, נמצאו תכונות דומות גם באגוזי מלך, אגוזי לוז, אגוזי פקאן, ערמונים, בוטנים, שזיפים ודבלים. בדומה לירקות ולפירות, המזונות הללו עשירים במגוון רכיבים צמחיים מגינים: ויטמינים, מינרלים, סידן, פיטו-כימיקלים וסיבים תזונתיים מינרלים ועשירים בסיבים תזונתיים ונוגדי חמצון המגנים מפני מחלת הסרטן.

מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, מירי זיו, אומרת כי "על סמך המחקרים הקיימים היום, אנו ממליצים לציבור לאמץ אורח חיים בריא, הכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית. המלצות אלה מקטינות את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס, החלחולת, סרטן השד וסוגי סרטן נוספים".

באגודה ממליצים לשלב בתפריט כמויות מתונות (בשל השיעור הקלורי הגבוה) של אגוזים מסוגים שונים, שקדים, גרעיני חמניות, גרעיני דלעת (לא קלויים ולא מומלחים) ועוד. המזונות הצמחיים הללו ואף חלק מן הירקות עשירים בפיטו-אסטרוגנים. אלו הם רכיבים צמחיים בעלי פעילות אסטרוגנית חלשה, העשויים להפחית את הסיכון לסוגי סרטן מסוימים.

רמה גבוהה של סוכרים וקלוריות

למרות יתרונותיהם הבריאותיים, מומלץ להגביל את צריכת הפירות היבשים כיוון שהם מכילים רמה גבוהה של סוכרים וקלוריות, העלולים לגרום לעלייה במשקל.

ירקות ופירות נוספים המכילים נוגדי חמצון, הם:

  • ירקות ופירות צהובים (פלפל צהוב, תירס, מלון ומנגו)
  • אדומים (עגבנייה, פלפל אדום, גמבה, צנון, צנונית, תפוח, תות, אבטיח, אשכולית אדומה, ענבים אדומים, רימון)
  • כתומים (פלפל כתום, גזר, דלעת, בטטה, דלורית, תפוז, אפרסמון וקלמנטינה)
  • וכמובן ירוקים (ברוקולי, קולורבי, ענבים ירוקים).

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

אסיא בריאטריק, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר באסיא בריאטריק הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח באסיא בריאטריק – המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים