אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > אוכלת פחמימות "גרועות"? זהירות מעיוורון

אוכלת פחמימות "גרועות"? זהירות מעיוורון

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

עוד סיבה לעבור למאכלים מחיטה מלאה: מחקר חדש מגלה כי לסוג הפחמימות שאנו צורכים יש השפעה לא פחות דרמטית מאשר לכמות הכוללת שלהן

פחמימות מלאות

ניוון רשתית שקשור בגיל (AMD או Age Related Macular Degeneration) הוא אחת מ-4 מחלות העיניים הנפוצות ביותר שגורמות לעיוורון. לרופאים אין כיום טיפול טוב ל-AMD, ולכן יש חשיבות רבה לאמצעי המניעה שאפשר לנקוט כדי למנוע את המחלה.

לפני כמה חודשים גילו זוג חוקרים ישראלים, כי סיכוייהם של אנשים שסובלים מעודף משקל לסבול מעיוורון בגיל מבוגר גדולים עד פי 3.5 בהשוואה לחבריהם הרזים יותר.

אולם כעת מגלה מחקר חדש שהתפרסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition, כי השמנת יתר היא רק חלק מגורמי הסיכון, וכי סוג הפחמימות שאנו צורכים – חשוב הרבה יותר מכמותן.

המחקר נערך בידי ד"ר אלן טיילור מאוניברסיטת טאפטס במסצ'וסטס. הוא ניתח נתונים של סקר רחב היקף שנערך בקרב אחיות, ועקב במשך 10 שנים אחר הרגלי תזונתן וטיב ראייתן. במקום להתמקד בסך הכל צריכת פחמימות של הנבדקות – בדק החוקר גם את איכותן וטיבן על פי האינדקס הגליקמי שלהן.

אינדקס גליקמי הוא מדד לדירוג מזונות שמכילים פחמימות, על פי הרמה שאליה הם מעלים את הסוכר בדם בשעתיים שלאחר אכילתם. מזון שמתעכל במהירות גורם לעלייה מואצת ברמת הגלוקוז בדם, והגוף נאלץ להפריש כמויות גדולות של אינסולין כדי להוריד אותו.

ככל שהאינדקס הגליקמי של מזון גבוה יותר – כך הוא נחשב מזיק יותר, ומומלץ פחות לאנשים שסובלים מסוכרת, מעודף משקל ומיתר שומנים בדם. כך, למשל, האינדקס הגליקמי של אורז לבן הוא 126; של לחם לבן – 100; של פיתה – 82; של גלידה דלת שומן – 71; של בטטה אפויה – 60; של תפוח עץ – 54; של משמש – 44; ושל יוגורט דל-שומן – 20.

החוקרים גילו כי נשים שהדיאטה שלהן הורכבה ממאכלים עם אינדקס גליקמי גבוה הגדילו את סיכוייהן לסבול מ-AMD בהשוואה לאלו שניזונו ממאכלים עם אינדקס נמוך יותר. מנגד, לא נמצא קשר בין כמות הצריכה הכוללת של פחמימות לבין סיכון מוגבר לניוון רשתית.

"מה שהמחקר למעשה גילה", מסביר ד"ר טיילור, "הוא שסוג הפחמימות שאנחנו צורכים, חשוב הרבה יותר מאשר הכמות הכוללת שלהן".

בישראל חיים כ-50,000 בני אדם שלוקים בניוון רשתית הקשור בגיל, והיא הסיבה הנפוצה ביותר לקבלת תעודת עיוור בקרב אנשים מעל גיל 65. רבים לא מקפידים על בדיקה שגרתית אצל רופא עיניים אחת לשנתיים, וכך מחמיצים את זיהוי המחלה בשלב מוקדם, בשל התפתחותה האיטית.

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים