Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > אזהרת ספוילר לחג: שוקולד ובונבוניירות

אזהרת ספוילר לחג: שוקולד ובונבוניירות

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

קיבלתם לחג אריזה יפה מלאה כל טוב של שוקולדים או בונבוניירה בקופסה יוקרתית ומתחשק לכם לקרוע את האריזה ולתת ביס? ובכן, זה הזמן לגלות את הגדולים שבאיפוק. נכון ששוקולד איכותי מסייע לריכוז ומעלה את המורל, אבל בגדול הוא מגדולי אויבי התזונה הבריאה, להלן שלב הנימוקים

שוקולד ובונבוניירות

ידוע כי בימי הביניים מחירו של הקקאו אשר החל להופיע בשווקי אירופה, ואשר היווה את הבסיס להמצאת השוקולד, היה שקול למחירו של זהב. נדירותו, והיכולת להפיק ממנו את מעדן המלכים הביאו לכך שהיה שמור אך ורק לשכבה של עשירי העולם של אותה התקופה. ההמונים ופשוטי עם לא זכו להתענג על מעדן אצולה זה.

אספקה סדורה של קקאו ואמצעי ייצור ההמונים בתקופת המהפכה התעשייתית הובילו את תעשיית השוקולד לדבר בר השגה גם לשכבות הנמוכות.

אין ספק כי קשה מאוד להתנגד לקוביית שוקולד, דבר שבקלות יכול להוביל להתמכרות ממשית לשוקולד. והינה אנחנו פה שוב כדי להזכיר לכם שעם כל המתיקות שבעולם, רגע לפני שאתם פותחים את האריזה ונוגסים שמירה על מספר כללי אצבע יאפשרו לכם לאכול שוקולד וללקק את האצבעות בלי להגזים ולעלות במשקל.

מהו שוקולד איכותי?
אם כבר החלטתם לאכול שוקולד אל תתפשרו על איכות, שוקולד "טוב" צריך להכיל לפחות 35% אחוזי ריכוז קקאו. מרבית מוצרי השוקולד המריר המצויים בשוק מכילים אחוז זה, הטובים שבהם מכילים לעיתים גם מעל 70% ריכוז קקאו. שוקולד חלב מכיל לעיתים כמות זעירה של 5% ריכוז קקאו בלבד, כאשר כל שאר הרכיבים במוצר הם חומרים ממתקים וממצבים שאינם טובים לכם. כאשר אתם צורכים שוקולד, דאגו שהוא יכיל כמה שיותר אחוזי ריכוז  קקאו ולא חומרים אחרים.

בשבחי הקקאו
אם כבר הזכרנו את נושא ריכוז הקקאו במוצר, תוצאות מחקר, שפורסם בעיתון ‏Circulation‏ כבר ‏בשנת 2007, מצא כי אכילת שוקולד מריר המכיל לפחות 70% ריכוז קקאו אכן תורמת ומשפיעה על התרחבותם של ‏כלי דם כליליים (המעבירים דם ללב) ומשפרת את תפקודם. הקקאו מכיל חומרים נוגדי חמצון המסייעים בהגנה על הלב, אולם צריך לקחת בחשבון בעת צריכתו כי לסוכר הרב שהוא מכיל השפעה טובה הרבה פחות על הגוף והבריאות, ולכן חשוב להקפיד על נקודת האיזון בתזונה, כפי שמצוין בהמשך.

קובייה עד שורה ביום
אי אפשר להימנע מדיבור על הערכים הקלוריים הגבוהים של השוקולד. מרבית טבלאות השוקולד מכילות כ-500 קלוריות למאה גרם. חשוב לקחת את החישוב זה בעת הוספתו של שוקולד לתפריט שלכם, עם זאת שילוב נכון שלו בתפריט יכול לסייע משני העולמות של תזונה והדודא לשוקולד, למשל הימנעו מאכילת החפיסה כולה והסתפקו בקובייה עד שורה אחת בלבד של שוקולד ביום.

שוקולד עוזר לריכוז?
לא מדויק. נכון, צריכת סוכר בצורה מרוכזת עוזרת להרגיש ערניים ומרוכזים, אולם יש לכך גם צד שלילי שכן צריכה מהירה של כמויות סוכר גדולות, כמו אלה הנמצאות בשוקולד, מלווה גם בירידה דרמטית באותה התחושה בדיוק ובעייפות המתפשטת בגוף בעודו מנסה לפרק את כל הסוכרים, וזהו מתכון ודאי לאובדן ריכוז.

מצב רוח טוב!
נתונים מחקריים אכן מראים כי שוקולד ‏מכיל את חומצת האמינו טריפטופן, אלו הן חומצות התורמות לעלייה של רמות הסרוטונין האחראי למצב הרוח שלנו. זה נכון, אבל גם מוצרים אחרים, למשל לחמים בריאים ופחמימות מורכבות יוצרים את אותו האפקט בדיוק.

מה בין שוקולד וחורים בשיניים?
נהוג לחשוב על שוקולד כגורם לחורים בשיניים אך מסתבר שזהו בעיקר מיתוס. ובכן, לא נמצאו לכך הוכחות מדעיות חורצות ובריאות שיניים בעייתית קשורה בתחזוקת פה לקויה, תופעות לוואי שונות של גורמים שונים ונטייה גנטית.

בסופו של דבר הימנעות ממוצר לחלוטין יכולה להיות אסטרטגיה תזונתית בעייתית. התשוקה לשוקולד מובנת וקיים חשש לצריכת יתר ממנו עד כדי התמכרות. ההמלצה שלנו, אם אתם אוהבים שוקולד אל תמנעו ממנו, אבל זכרו כי לצד כל הדברים הטובים שיש בו יש לאכול ממנו במידה הנכונה.

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר הילה חרמון

    מנתחת בכירה בבית החולים תל השומר ע"ש שיבא – מומחית לניתוחים בריאטריים, ניתוחי שרוול קיבה, מעקף קיבה ומעקף קיבה בהשקה אחת.
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים