Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > איך ילדי ישראל אוכלים?

איך ילדי ישראל אוכלים?

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

העולם המודרני מציע לא רק שפע מזון, אלא שפע של בעיות הכרוכות באכילת יתר. ילדי ישראל תופסים מקום מכובד וגבוה במיוחד ברשימת הילדים הסובלים מהשמנת יתר בעולם המערבי. ד"ר אסנת רזיאל מסבירה לכם מדוע זו בעיקר האחריות שלכם, ההורים.

שעות עבודה ארוכות ויציאה מהבית של שני ההורים לפרנסה הם רק שניים מהסממנים של המודרניות שיש לה השפעה אדירה על תזונת ילדנו, אבל לא רק. למאבק בהשמנת היתר הקיצונית של ילדי ישראל יש חשיבות עליונה בעיקר מכיוון שילדים שמנים עלולים בקלות להפוך למבוגרים שמנים, ולחרוץ בכך את גורלם מהבחינה הבריאותית. מהן הסיבות לאחוזי השמנת היתר הקיצונית הגבוהים בקרב ילדי ישראל ומה ניתן בעצם לעשות על מנת למגר את התופעה?

איך ילדי ישראל אוכלים

הבעיה בגיל הרך: תזונה מערכתית

ילדים רבים בישראל היום מקבלים את מירב התזונה שלהם על ידי מערכות הזנה בגנים ובצהרונים. היציאה מהבית של אימהות רבות לעבודה, בניגוד לאחוזי תעסוקה נמוכים יותר של נשים בישראל בשנות השישים והשבעים, גבוהה הרבה יותר. היא ברוכה כמובן, נשים מגשימות את עצמן ובוחרות קריירה על פני תפקיד מסורתי שהיה מקובל יותר. כמו כן, מדובר גם באילוץ של פרנסה.

והתוצאה לא מאחרת לבוא, ילדים רבים מקבלים את הארוחה החמה שלהם מתוך מערכות הזנה של מוסדות החינוך. בעוד שבגילאים הרכים, במוסדות דוגמת ויצ"ו ונעמ"ת מדובר בתפריט מפוקח ומאוזן, הרי שבמרבית החינוך הציבורי ילדים רבים נמצאים במסגרות עירוניות של צהרונים בהם עלות המזון קובעת את רמת האוכל, ופעמים רבות מדובר באוכל המתיימר להיות מאוזן אך הוא אינו כזה. שומנים, מוצרי מזון מעובדים ומיעוט של ירקות ופירות הם תופעה נפוצה בקרב תזונת ילדים בצהרונים רבים.

נכון, קיימת מודעות תזונתית גם בגופים המערכתיים, אך היא אינה נטולת שיקולים כלכליים ולפיכך תוצרי המזון שהיא מספקת פעמים רבות נמוכים ואינם יכולים להיות מוגדרים כתזונה נכונה ובריאה.

הפתרון: תתערבו!

היו מעורבים בכול מה שקורה מבחינה תזונתית, ותתפלאו אבל דווקא על מערכות כאלו ניתן להשפיע בעזרת פעולות פשוטות כמו לכתוב, להתלונן ולבקש הסברים. כאשר הורים רבים מפעילים לחץ זה עובד, יקשיבו לכם, ישנו דברים ותגלו כי יש בכוחם של ההורים להשפיע על תפריט הילדים.

הבעיה של ילדי בית הספר

ההורים לא מפסיקים לעבוד, הילדים מתקדמים אל תוך מערכות החינוך הציבוריות והופכים לעצמאיים. הפתרון עבור הורים רבים, שאינם יכולים להיות עם ילדיהם בשעות הצהריים החשובות, הוא מתן דמי כיס לרכישת ארוחת צהריים. הצירוף של החופש של הילדים לבחור ושפע של מזונונים מהירים בשטחי בית הספר או בסמוך לו – הם כמעט תמיד הבטחה לתזונה לא מאוזנת.

בסיבוב מהיר שתעשו בשטחי המזון המהיר בקניונים רבים בארץ תוכלו לראות ילדים רבים עם תיקי בית ספר ישובים בשעות הצהריים לארוחת ג'אנק פוד יומית באחת ממזללות המזון המהיר. והרי בטח לא תרצו שהילדים שלכם יאכלו אוכל שומני במיוחד עם ערכים תזונתיים נמוכים וקלוריות מיותרות.

הפתרון: הכינו אוכל לבד

הכנה מוקדמת של מזון ביתי מבושל ואיכותי היא הפתרון האמיתי. אפשר לפנות לכך חצי שעה בערב ולספק לילדים ארוחות בריאות ומזינות לאורך היום. אפשר גם לבשל מראש, ילדים גדולים יודעים להפעיל את מכשירי החשמל ולחמם לעצמם בבית אוכל בריא יותר שאתם הכנתם עבורם.

תרבות הפנאי

תרבות הפנאי בישראל גורמת למשפחות רבות להחליף את הבילוי המשפחתי המשותף סביב שולחן האוכל בישיבה סביב שולחנות במסעדות. ערבי שישי, ארוחת צהריים בשבת או סתם אפילו באמצע השבוע, מבחינת רבים מאיתנו מדובר בהוכחה לאיכות החיים שלנו, ליכולת הכלכלית שלנו "לפנק" את הילדים, אך בה בעת הפינוק הזה מכיל בתוכו ארוחות בעלות ערך תזונתי נמוך ומשמין.

הפתרון: בחרו מנות בריאות בתפריט

בעזרת חינוך לתזונה נכונה ובריאה תוכלו להשפיע על הילדים לבחור במנות בריאות, גם במסעדות. הולכים למסעדה? דאגו שהיא תהיה כזו שיש בה תפריט מאוזן, בחירות תזונתיות טובות ואוכל טרי ואיכותי מבחינת ערכים תזונתיים. חנכו את הילדים להזמין את המנות הבריאות יותר על ידי זה שאתם בעצמכם תתנו להם דוגמה אישית בבחירות שאתם עושים בעצמכם בעת הזמנת האוכל. במקום להזמין מנת המבורגר נוטפת שומן, הזמינו קציצות עדשים ברוטב, מומלץ להוסיף סלט טרי ליד.

התוצאה של חוסר פיקוח הורים, הפקדת תזונת הילדים בקרב מערכות מבלי לבקר אותן לצד עלייה באיכות החיים המאפשרת ליותר אנשים לאכול בחוץ מבלי לברור ולבחור נכונה את סוג האוכל – היא נזק מצטבר ומתמשך לתזונת הילדים. התוצאה הקשה היא אחוזי השמנת היתר בקרב ילדים בישראל, שלמרות גודלה, תופסת את אחד מחמשת המקומות הראשונים בעולם באחוזי השמנת היתר. הפתרונות לכך נמצאים בידיים שלנו הרבה יותר ממה שאנחנו נוטים לעיתים לשער או לרצות. באפשרותכם להוביל שינוי, אחרי הכול, הילדים ואתם זו ממלכה שאתם קובעים את גבולותיה.

עוד בנושא:

אורח חיים בריא אלטרנטיבי

עצות זהב לגיל השלישי

אילו מזונות ממכרים?

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים