Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > איך יותר נוח לאכול: עם טבעת או שרוול קיבה?

איך יותר נוח לאכול: עם טבעת או שרוול קיבה?

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

חוקרים ערכו השוואה בין ניתוח הצרת קיבה בטבעת מתכווננת לבין ניתוח שרוול קיבה, ומציגים מידע חדש אודות ההבחנות לגבי מדדים של איכות חיים ואיכות האכילה לאחר ניתוח בריאטרי

טבעת או שרוול קיבה

ניתוח הרזיה משפר את איכות החיים בהרבה מובנים, פיזי, פסיכולוגי, מיני, חברתי וכן הלאה. אחת השאלות, שלא ניתנה לה תשובה מוחלטת עד היום, הייתה מה מידת איכות החיים לעומת נוחות האכילה בהשוואה בין סוגי ניתוחים בריאטריים שונים: ניתוח טבעת לעומת ניתוח שרוול. מחקר חדש, שפורסם במגזין המקצועי Obesity Surgery, מציג נתונים מעניינים אודות נושא זה.

איכות חיים וניתוח בריאטרי

למרות ששני הניתוחים הינם ניתוחים רסטריקטיביים, המגבילים את כמות המזון בארוחה, יתכן כי ההשפעות שלהם על איכות החיים שונות.

ואכן, נצפים הבדלים בין השניים: דווח על סבילות פיזית ופסיכולוגית נמוכה יותר לטבעת, כלומר יותר אנשים מקיאים ומרגישים פחות בנוח עם הניתוח. לעומת זאת, נצפתה ירידה של רמות גרלין, הורמון הרעב, לאחר ניתוח שרוול, ועלייה שלו לאחר ניתוח טבעת, מה שיכול לרמוז על כך כי אנשים שבעים יותר אחרי ניתוח שרוול.

מכאן ניתן להסיק כי מנותחי טבעת לא כל כך יכולים לאכול, בעוד שמנותחי שרוול אוכלים פחות אך יותר שבעים. אך מי באמת מרוצה יותר מהניתוח? האם לאורך זמן יש הבדל?

מטרת המחקר הייתה לערוך השוואה בין איכות החיים, ובמיוחד נוחות האכילה בקרב מטופלים, שעברו ניתוח שרוול קיבה וניתוח טבעת.

ההיפותזה הייתה כי יהיה שיפור רב יותר באיכות החיים ותודגם נוחות אכילה טובה יותר לאחר ניתוח שרוול קיבה בהשוואה לניתוח הצרת קיבה בטבעת מתכווננת.

במחקר השתתפו 131 מטופלים, שעברו ניתוח שרוול קיבה(29) או טבעת (102), בוצעה הערכה של המטופלים לפני הניתוח, חצי שנה ושנה לאחריו. נקבעו חמישה מימדים לאיכות החיים: תפקוד פיזי, השפעה חברתית, תפקוד מיני, איכות האכילה והרגלי האכילה.

הקיבה נוטה לכיוון שרוול קיבה

בשתי קבוצות המנותחים מדד מסת הגוף (BMI) ירד משמעותית מנקודת ההתחלה שלו עד לביקור כעבור שנה מהניתוח.

הירידה במשקל העודף הייתה גדולה משמעותית בקרב מנותחי ניתוח השרוול, זאת בהשוואה לקבוצת ניתוח הטבעת לאחר שישה חודשים ולאחר שנה.

איכות האכילה היתה טובה יותר באופן משמעותי בקרב קבוצת המשרוולים בהשוואה למנותחי הטבעת חצי שנה לאחר הניתוח, אולם לא לאחר שנה. לאחר שנה שתי קבוצות המטופלים הביעו שביעות רצון דומה מבחינת נוחות האכילה.

מחקר זה הוא המחקר הראשון, שהראה שיפור משמעותי במימד הפיזי, פסיכולוגי-חברתי ומיני של איכות החיים לאחר ניתוח שרוול קיבה, מדדים שלא נבחנו בעבר.

חוויית דיאטה טובה

עוד ממצאי המחקר, נמצא כי קיים שיפור משמעותי בחוויית הדיאטה לאחר שני סוגי הניתוחים, ושיפור משמעותי בנוחות האכילה בטווח הקצר לאחר ניתוח שרוול קיבה.

לעומת זאת, לאחר שנה לא נמצאו הבדלים בנוחות האכילה בין שתי הקבוצות, מה שהפתיע את החוקרים, כיוון שלאחר ניתוחי טבעת שכיחים תסמינים במערכת העיכול, כגון צרבת וחומציות.

יתכן והירידה במשקל מפצה על הפגיעה ביכולת האכילה, מה שמביא לכך ששתי הקבוצות מרוצות בסופו של דבר.

איכות חיים, מוגדרת כתפיסת האדם את מצבו בחיים, וכוללת את מצבו הפיזי, פסיכולוגי, חברתי ורוחני, כך שהיא מושג הנפרד מהתסמינים השונים. למרות הסבילות הנמוכה למזון, מטופלי ניתוח טבעת היו שבעי רצון בדיוק כמו שאר המטופלים שעברו ניתוחים בריאטריים אחרים לאחר שנה מהניתוח.

במחקר זה ניכר שיפור באיכות האכילה ובחוויית הדיאטה לאחר ניתוח שרוול קיבה. ההשפעות החיוביות של ניתוח שרוול קיבה על איכות האכילה ועל הסבילות למזון עדיין לא נחקרו מספיק. רק קבוצת חוקרים אחת בראשותם של חיה שוויגר וד"ר אנדריי קיידר, דיווחה על תוצאות דומות למחקר זה.

בנוסף, נמצא גם כי מטופלי ניתוח שרוול קיבה הדגימו איכות אכילה טובה יותר ממטופלי הטבעת לאחר חצי שנה, אבל לא לאחר שנה.

ירידה באיכות האכילה עלולה לעתים לגרום למעבר הדרגתי לאכילת מזונות רכים ומזונות נוזליים עתירי קלוריות, שעלולים לגרום להשמנה. תוצאות המחקר מלמדות כי סוג הניתוח המגביל ישפיע ישירות על איכות האכילה ועל שיפור איכות החיים, כאשר הפרופיל הטוב יותר יהיה לאחר ניתוח שרוול קיבה.

ובשורה התחתונה, התוצאות מראות כי שני סוגי הניתוחים משפרים את המצב הפיזי, פסיכולוגי, חברתי, מיני ואת חוויית הדיאטה כחלק מאיכות החיים. ניתן לראות כי בשנה הראשונה לאחר הניתוח, אין הבדל מתמשך בין שני הניתוחים בתחום איכות האכילה.

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים