אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > אילו מאכלים ממכרים?

אילו מאכלים ממכרים?

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

אוהבים שוקולד, פיצה וצ'יפס? אתם בבעיה. מחקר חדש מצא כי לא חשוב כמה אתם מבינים באוכל בריא, אם אתם מכורים למזונות מעובדים ומשמינים אתם תתקשו לעמוד ביעדי הדיאטה שלכם. ויש להם גם המלצה

חושבים שאתם מבינים בתזונה, יודעים להבדיל בין פחמימות לחלבונים וכמה קלוריות יש בפרוסת לחם? זה עדיין לא אומר שאתם אוכלים בריא. מסתבר, שלא חשוב כמה אתם מבינים בתזונה נכונה, ישנם מאכלים ממכרים שפשוט אי אפשר להפסיק לאכול אותם… ולהשמין.

חוקר באוניברסיטת מישיגן הגיע לאחרונה למסקנה כי מזונות מעובדים כמו שוקולד, פיצה וצ'יפס הם בין המאכלים הממכרים ביותר. החוקר חשב כי יש עניין ציבורי לערוך מחקר, אשר יבחן באופן ספציפי אילו מזונות עשויים להיות מעורבים במה שמכונה היום התמכרות לאוכל, ובכך למעשה למגר את הגורמים להשמנת יתר קיצונית ולקטוע את ההתמכרות בעודה באיבה בקרב צרכנים פוטנציאליים לצריכת מאכלים ממכרים ומשמינים.

מאכלים ממכרים

הבעיה: התמכרות לאוכל

מחקרים קודמים, שנעשו בבעלי חיים, הגיעו למסקנה כי מזונות עם תוספת שומן או מזונות המכילות פחמימות מזוקקות (כמו קמח וסוכר לבנים), כלומר מזונות מעובדים במיוחד, עשויים להיות הטריגר לפעילות אכילה ממכרת. מחקרים קליניים בבני האדם הראו כי אנשים מציגים מאפיינים של מכורים לסמים, כלומר עומדים בקריטריונים להתמכרות לסמים מבחינת רמת עוצמת ההתמכרות, כאשר החומר הוא אוכל.

מזון מעובד ידוע בדרך כלל בטעמים אגרסיביים, מתובלים, מלוחים או שמנים, והם מועדפים לצריכה על ידי בני האדם פעמים רבות על פני מזונות הנחשבים לבריאים. עד כה לא נבחן ברצינות הקשר בין מזונות אלו לבין תופעת ההתמכרות לאכילה, אך בשנים האחרונות הולכות וגוברות העדויות המרשיעות נגדם.

פרופ' אשלי גרהרט, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת מישיגן בארצות הברת, מסבירה: "מזונות אלו בהחלט יכולים לעורר תגובת התמכרות בבני אדם, ולא ממש ידוע גם עד כמה תגובות ההתמכרות הללו עלולות להיות קיצוניות ומרחיקות לכת, כלומר מה אנשים יהיו מוכנים לעשות על מנת להשיג את אותם המזונות שוב ושוב".

מזון לא מעובד, ללא פחמימות, שומן, מלח רב, תוספות פרוקטוז ועוד חומרי שימור מודרניים, כגון: אורז חום וסלמון כבר הוכחו כמזונות שאינם מפתחים התנהגויות ממכרות הקשורות לאכילה.

המחקר: למה אנשים מכורים?

המחקר הנוכחי בדק את השפעות הרכיבים במזונות אשר עשויים להיות ממכרים. במסגרת המחקר נבדקו התפקידים של עיבוד, תכולת שומן ועומס גליקמי, כפי שפורסם באתר Pols.

אריקה שולטה, דוקטורנטית לפסיכולוגיה UM והמחברת הראשית של המחקר, מסכמת את ממצאי המחקר ומסקנותיו: "אנשים עם סימפטומים של התמכרות לאוכל או בעלי מדד מסת גוף ((BMI גבוהה יותר דיווחו על בעיות גדולות יותר עם מזון מעובד. חלק מהסימנים אף מצביעים על כך כי חלקם של הנחקרים עשוי להיות רגיש במיוחד למאפיינים המתגמלים האפשריים של מאכלים ממכרים אלו".

ההמלצה של שולטה היא למפות רשימת מאכלים ממכרים ולספק המלצות תזונה בהתאם לכלל האוכלוסייה. "אם מאפיינים של מזונות מסוימים קשורים באכילה ממכרת עבור אנשים מסוימים, זה עשוי להשפיע על הנחיות תזונה, כמו גם יוזמות מדיניות ציבוריות כגון שיווק מזונות אלה לילדים".

"זהו צעד ראשון בדרך לזיהוי מאכלים מסוימים ותכונות של מאכלים, שיכולים לגרום לתגובה ממכרת", מסכמים החוקרים. "הדבר יכול לעזור לשנות את הדרך בה אנו ניגשים לטיפול בהשמנת יתר. לא מדובר עוד בקיצוץ של מזונות מסוימים, אלא אימוץ שיטות המשמשות לצמצום עישון, שתייה ושימוש בסמים במלחמה בהשמנת היתר הקיצונית".

עוד בנושא:

ניתוח עוצר התמכרות למזון

10 כללים לבטיחות בתזונה

ארוחה משפחתית רגועה

עולם ללא גלוטן

הרצאות החודש במלב"י

לקביעת תור ליעוץ: 03-7645444  או: info@assia.co.il

 

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים