Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > אכול כפי יכולתך: האם אתם באמת צריכים את זה?

אכול כפי יכולתך: האם אתם באמת צריכים את זה?

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של אסיא בריאטריק – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

מזנוני אכול כפי יכולתך נפוצים מאד בבתי המלון בארץ, המתחרים אחד בשני בארוחות בוקר מפוארות ונדיבות. גם בחוץ לארץ, נפוצה שיטת המסעדנות בשיטה זו. האם זו היא הבחירה התזונתית הנכונה? על כך בכתבה הבאה.

אכול כפי יכולתך

אצל משפחות רבות של ישראלים, חופשה משפחתית בארץ או בחו"ל, או טיול ביעד חדש ולא מוכר יכולים להוות חוויה עם זיכרונות בלתי נשכחים, אך יחד עם זאת מהווים אתגר מבחינת השמירה על תזונה נכונה ועל המשקל.

ארוחות הבוקר הישראליות המפורסמות הפכו למוקד משיכה של נופשים במלונות השונים, וסגנון הכל כלול מושך את התייר הישראלי לחופשות רוויות קלוריות בחו"ל.

מזלינו, שמסעדות אלו, לשמחת תזונאים רבים, לא הפכו עדיין לטבע שני בענף המסעדנות בארץ.

למעט ארוחות הבוקר המפוארות במלונות טובים בארץ ומסעדות בודדות שיתירו לכם תמורת כספכם לאכול ככול יכולתכם, מסעדות אלו נחשבות עדיין כיוצאות דופן בנוף המסעדנות בארץ, אשר ברובו נוטה לכיוון האירופאי יותר, של הזמנת מנות המזון על פי התפריט.

הישראלים הידועים בחיבתם למנות גדולות, נמשכים מאד למזנונים מן הסוג הזה והללו נפוצים מאד בנסיעות לחו"ל. העיקרון פשוט, תמורת סכום גלובאלי מציעים לכם לאכול מכול טוב, מזון מגוון מאד ובעיקר ללא הגבלה.

החישוב הכלכלי, העומד מאחורי מזנוני אכול כפי יכולתך, הוא שקיבולת האכילה של אדם מוגבלת בסופו של דבר וכל סועד ממוצע יאכל בעצם כפי צרכו, ולא כפי יכולתו. האומנם?

הנטייה של צרכני מזון, אל מול מזנונים כאלו עם שפע מזון ומגוון מנות רחב שהם מציעים, היא פעמים רבות לאכול יותר מכפי שהם באמת צריכים.

התוצאה, קלוריות מיותרות ופעמים רבות עליה חדה ומיותרת במשקל בתוך זמן קצר.

בזכות החידוש והמגוון הרחב

מזנוני אכול כפי יכולתך, בחו"ל בעיקר, מציעים מגוון רחב מאד של מטבחים תחת אותה קורת גג. שפע של מנות בשר בסגנונות שונים, תוספות שונות, מגוון ענק של סלטים וקינוחים.

הנטייה של כל סועד היא לנסות ולפחות לטעום ממגוון רחב של התקרובות המוצעות לו. בעוד שבמסעדה רגילה הנטייה תהיה להזמין מנה עיקרית אחת ותוספות, התחושה שיש אפשרות לאכול מגוון של מנות עיקריות מבלי להתחייב לסגנון אוכל אחד מייצרת אצל הסועד המזדמן, שאינו רגיל למזנונים כאלו, תחושת שפע החורג ממה שמוכר לו ביום יום ורצון, "לנסות", או "לטעום" מכמה שיותר סוגים של מזון המוצעים לו. המחיר הרי נשאר זהה.

התוצאה הבולטת היא סועדים הקמים יותר מפעם אחת לכיוון המזנון ומעמיסים מזון שוב ושוב על צלחותיהם ובעצם יותר מכפי שהיו צורכים לו ארוחתם הייתה מוגבלת מראש בעת ההזמנה.

הכמות

לא רק שהמגוון אינו מוגבל, גם הכמויות אינן מוגבלות. במסעדה רגילה יוגשו לכם המנות השונות, במידה גדולה או קטנה ואין אפשרות לבקש תוספת מזון מבלי להיגרר לחיוב כספי נוסף אשר ייקר את עלויות הארוחה ובמקביל ישמש כבלם לסועד.

לעומת זאת, במזנוני אכול כפי יכולתך לא ידרשו מכם תשלום נוסף על אכילה של מנה גדולה יותר.

יתרה מזאת, במסעדה רגילה המלצר יגיש את המזון עבורכם וישים על הצלחת מנה פרופורציונאלית, ואילו במרבית מסעדות אכול כפי יכולתך אתם אחראים למלא את הצלחת בעצמכם.

יתכן שזהו השפע, יתכן שהרצון לנצל את העיסקה שעשיתם, כל אלו יגרמו לכם לרוב להעמיס על הצלחת יותר מכפי שאתם צריכים רק מן הסיבה הפשוטה: זה פשוט אפשרי! הישראלי הממוצע מתיר לעצמו לחשוב כי עם יעמיס על הצלחת יותר אוכל, ויותר פעמים, הוא עשה עיסקה טובה יותר.

אנחנו בטיול. מותר לנו?

קשה לשמור על אכילה נכונה ומאוזנת כאשר אתם נמצאים בסיטואציה של חופשה וטיול. אתם רחוקים מן ההרגלים שלכם, מן המזון שאתם מכירים ואוהבים והתחושה שאתם בחופש וש"מותר לכם להתפנק" קצת, עלולה לעלות בקילוגרמים מיותרים אשר ביום יום שלכם אולי לא הייתם מתפתים להעלות אותם.

אל תעמיסו על עצמכם פיתויים מיותרים, הימנעו ממזנוני אכול כפי יכולתך במידת האפשר. נסו לחפש מקבילות תזונתיות המוכרות לכם ואשר אהובות עליכם.

אם אינכם בטוחים ביכולת שלכם לעמוד על המשמר מול שלל הפיתויים של המבחר, ההיצע והכמויות נסו פשוט להימנע מהם.

המשקל מחכה לכם בבית ביום סיום החופשה, וכדאי לחזור מטיול עם שלל חוויות, ולא שלל קילוגרמים מיותרים….

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

אסיא בריאטריק, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר באסיא בריאטריק הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח באסיא בריאטריק – המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים