Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > אכילה רגשית וחיצונית: אפשר לעצור את זה

אכילה רגשית וחיצונית: אפשר לעצור את זה

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

עצבני? כועס? העוגה נראית מפתה? עצור! הדיאטנית ד"ר דלית ויסמן מסבירה את הקשר הכבד, תרתי משמע, בין אכילה רגשית ואכילה חיצונית לעלייה במשקל, ומציגה תובנות מן המחקר והטיפול איך ניתן למנוע את הצטברות הקילוגרמים הרגשיים

הסביבה המערבית הנוכחית מאופינת כסביבה המעודדת עלייה במשקל הגוף. זמינות ושפע של מזון, שיווק אגרסיבי של יצרניות מזון, המשולבים עם מותרות ושפע של מוצרי חשמל וכלי תחבורה' תורמים לצריכת מזון עודפת והפחתה בפעילות הגופנית הספונטנית. גורמים אלה תורמים לצריכה אנרגטית חיובית, עלייה במשקל ועודף משקל עם מחלות נלוות.

אכילה רגשית וחיצונית

למרות הכוח והעצמה של הסביבה המעודדת מאזן אנרגיה חיובי, לא כל האנשים עולים במשקל גופם וחלק נשארים בעלי משקל גוף רזה. פגיעות ורגישות לעלייה במשקל הגוף יכולים להיות מוסברים ברמות שונות – גנטיקה, פיזיולוגיה, מטבוליזם, התנהגות ופסיכולוגיה.

פגיעות ורגישות של אנשים מסוימים בסביבה המודרנית, לצאת מאיזון במשקל הגוף הוא תחום מחקר מתפתח. בשנים האחרונות מתחדדת ההבנה כי מגבלות תזונתיות ומרשמי דיאטה הם אמצעים בלתי מספקים בהתמודדות עם ירידה במשקל ושמירה על איזון משקל הגוף לאורך זמן.

מהי אכילה רגשית?

אכילה רגשית מתייחסת לאכילת יתר כתגובה לרגשות שליליים כגון רגזנות, זעפנות, רתחנות ומגוון מצבים סוביקטיבים המלוווים בתחושת אי נוחות.

מהי אכילה חיצונית?

אכילה חיצונית מתייחסת לאכילת יתר כתגובה לרמזים חיצוניים, הקשורים עם מזון כגון מראה, מרקם וריח.

מדוע אנשים מפתחים אכילה רגשית וחיצונית?

מחקרים מהתקופה האחרונה בנושא הפגיעות לפתח עודף משקל, מדגישים את דפוס האכילה הרגשית – אכילת יתר כתגובה לרגשות שליליים, ואכילה חיצונית – אכילת יתר כתגובה לגירויים חיצוניים כגורמים מרכזיים הקשורים עם עלייה במשקל הגוף.

ריבוי של אכילה כתגובה לרמזים חיצוניים קשור עם זיהוי מהיר והטייה גדולה יותר בתשומת הלב לרמזים חזותיים של מזון. ממצאים אלו מצביעים על רגישות גבוהה יותר לרמזים של מזון ו/או יכולת פחותה לוויסות תגובות קוגניטיביות לרמזים אלו. פיקוח על תגובות קוגניטיביות התנהגותיות לרמזים של מזון נעשה על-ידי מעגל חשמלי עצבי מורכב, הכולל אזורי מוח קליפתי ותת קליפתי. חוסר איזון במעגל חשמלי עצבי זה, סביר כי מהווה יסוד לנטייה להגיב באכילת יתר.

ביסוס קשר חיובי בין הטיית קשב לרמזים של מזון ואימפולסיביות, מחזק את הפוטנציאל הטיפולי של התערבות, הכוללת תרגול מניפולציות בתשומת הלב ושליטה באימפולסיביות באנשים המתמודדים עם השמנה תחלואתית.

הקשר בין אכילה רגשית לעלייה במשקל

מעקב אחרי 2,651 עובדי בנק במשך שנתיים, העלה כי מחצית מהעובדים העלו במשקל, ומחצית מהעובדים הפחיתו או שמרו על משקל יציב. החוקרים מחדדים את ההבנה אודות דפוסי התנהגות האכילה בקרב המשתתפים, שהעלו במשקל לעומת אלו שירדו במשקל או שמרו על יציבות משקלית, ומצביעים על הגורמים ההתנהגותיים הקשורים באורח החיים שהם בעלי פוטנציאל לסייע בצמצום הרגישות לעלייה במשקל.

הגורמים שנאמדו בהקשר להתנהגות האכילה היו הנטייה לאכילה רגשית, הנטייה לאכילה חיצונית והנטייה להתנהגות אכילה מרוסנת. בנוסף, נבדק הקשר בין פעילות גופנית בדרגת עצימות שונה, להתנהגויות האכילה ולמשקל הגוף. הממצאים העלו כי אכילה רגשית הייתה קשורה עם עלייה במשקל.

עיסוק בפעילות גופנית בעצימות גבוהה, כגון ריצה,הייתה קשורה עם ירידה במשקל. פעילות גופנית מאומצת צמצמה והחלישה את הקשר החיובי בין אכילה רגשית, חיצונית ומרוסנת לבין עלייה במשקל הגוף.

יותר פעילות גופנית, פחות אכילה רגשית וחיצונית

לפעילות גופנית יש ככל הנראה יתרונות מעבר להיות העיסוק בה דרך להגברת ההוצאה האנרגטית וקצב חילוף החומרים. פעילות גופנית נמצאה קשורה עם תסמיני דיכאון מופחתים, תחושה פחותה של מתח ולחץ ועלייה ברווחה – well-being  הרגשית. כמו כן, נמצא קשר הפוך בין תחושת מסוגלות גבוהה לעסוק בפעילות גופנית ואכילה רגשית. במילים אחרות, ככל שלאדם יש תחושה כי הוא מסוגל לעסוק בפעילות גופנית כך גדל הסיכוי שתפחת האכילה הרגשית.

אכילה רגשית נמצאת באופן עקבי כמנבא טוב יותר לאכילת יתר, משקל עודף ועלייה במשקל הגוף. ממצא זה מחזק את החשיבות של טיפולים התנהגותיים קוגניטיביים באוכלוסייה המתמודדת עם עודף משקל באופן כללי, כמו גם באוכלוסיית המנותחים הבריאטריים.

השפעת הניתוח הבריאטרי על האכילה הרגשית

הסרה של חלק מהקיבה באדם עם עודף משקל תחלואתי הסובל מאכילה רגשית עלול להיות טיפול בלתי מספק עבור החולה לאורך זמן.

למרות שהיכולת לצרוך כמות גדולה של מזון בפרק זמן קצר נמנעת בעקבות הניתוח הבריאטרי, עדיין אפשרי לצרוך כמויות מזון קטנות במהלך זמן מתמשך. דפוס אכילה כזה עלול להשפיע על הירידה במשקל ושמירה על איזון משקלי לאורך זמן. תחזוקת הירידה במשקל והאיזון במשקל לאורך זמן, במיוחד לאחר ניתוח בריאטרי, מחייבת התייחסות טיפולית לצמצום הנטייה לאכילה רגשית וחיצונית.

עוד בנושא:

עצבים מביאים לי משקל יתר

תזונה ממכרת: זיהוי של תופעה חדשה

ספורט בשירות הכולסטרול

הרצאות החודש במלב"י

לקביעת תור ליעוץ: 03-7645444  או: info@assia.co.il

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים