Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > סייטן: מהיום לא רק טופו. יש תחליף בשר חדש

סייטן: מהיום לא רק טופו. יש תחליף בשר חדש

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

הוא עשיר בסידן ובמינרלים, הוא דל קלוריות במיוחד והוא משמש תחליף בשר מושלם. כל מה שרציתם לדעת על סייטן, הטרנד הבריאותי האחרון מארץ סין. לא לטבעונים בלבד ולא לבעלי רגישות לגלוטן

סייטן תחליף בשר

אם עד לרגע זה הכרתם את הטופו בלבד כתחליף לבשר, ודאי תשמחו להכיר תחליף אטרקטיבי נוסף לבשר – הסייטן. כמו הטופו, גם הסייטן מצליח לתפוס במהלך בישול כל טעם שתרצו והוא משמש כספוג של ממש למגוון ושלל טעמים, ומכאן למעשה האטרקטיביות הגדולה שלו אך בניגוד לטופו טעמו עשיר יותר.

עוד בשבחי הסייטן, הוא עשיר בסידן ובמינרלים נוספים, הוא דל קלוריות במיוחד – 136 קק"ל והוא תופס תאוצה רבה  בשנים האחרונות במטבח המערבי ולא רק בקרב טבעוניים.

הסייטן הוא מאכל חלבוני עשוי מגלוטן המצוי בחיטה, הכנתו של הסייטן נעשית על ידי שטיפת בצק העשוי מקמח חיטה עד להמסת העמילן שנמצא בו. הסייטן נפוץ מאד כתחליף בשר בשל הדמיון החיצוני שלו לבשר בסיום תהליך העיבוד ובשל המרקם שלו.

אזהרה לבעלי רגישות לגלוטן: אם יש לכם רגישות לגלוטן הוא לא נועד עבורכם, אבל לאחרים הוא יכול להפוך למאכל מגוון בתפריט השבועי.

מוצאו של הסייטן

האגדה מספרת כי נזירים בודהיסטים, שדתם אוסרת עליהם אכילת בשר, הם אלו שפיתחו את הדרך לעבד את הסייטן מכיוון שהיו חסרים בפולי סויה. משם התפשטה הכנת הסייטן ליפן והוא הפך לרכיב שכיח במיוחד במוצרי מזון רבים אותם נהוג להכין ממנו.

השם סייטן (Seitan) הינו חידוש לשוני מהמאה ה-20. ג'ורג' אוסווה, מייסד המקרוביוטיקה, המציא את המילה, שפירושה המילולי "עשוי מחלבון".

הסייטן נפוץ כיום בקרב בודהיסטים וכן בקרב צמחונים וטבעונים רבים. בעולם המערבי ובישראל ניתן להשיגו בעיקר בחנויות טבע ובסופרמרקטים גדולים בצורתו המוכנה ואף בתבשילים מוכנים לחימום והגשה, אין צורך להתעסק בהכנת המוצר עצמו אלא רק להתאים אותו ולהפוך אותו לתבשיל המועדף עליכם.

להטמעת המוצר בארץ, אחראית דווקא קהילת העבריים מדימונה אשר עלו מארצות הברית, שם היה מוכר הסייטן בקרב טבעונים כבר בשנות ה-60, והם ידועים כמי ששומרים על אורח חיים טבעוני.

סייטן במטבח שלכם

אם גם אתם מבקשים להמעיט באכילת בשר ככל האפשר אבל בה בעת לא להחסיר את הערכים התזונתיים החלבוניים מן התפריט – הכניסו את הסייטן למעגל התזונה שלכם ותהנו מכל העולמות.

יחודו של הסייטן כספוג טעמים של ממש יכול להוליך שולל בקלות גם קרניבורים ותיקים אשר יטעו לחשוב בעת האכילה כי מדובר בבשר עוף. הסייטן מצוין בכל דרך בישול שהיא אך הוא מצוין בעיקר בטיגון ובהקפצה, מומלץ לחתוך אותו לרצועות על מנת שיספוג את מקסימום הטעם מן התבשיל שלכם.

נכון, הסייטן אינו חלבון מלא ואינו יכול להוות תחליף מוחלט לבשר שכן הוא חסר את חומצות האמינו אבל אותן ניתן להשלים ממזונות של קטניות אחרות כגון חומוס שעועית או עדשים.

מוקפץ או מבושל, מאודה, או אפוי בתנור, נסו את הסייטן, הוא יכול להוות תוספת מפתיעה לתפריט מאוזן ותחליף נהדר אשר יסייע לכם להפחית בצריכת הבשר בתפריט שלכם.

ואם לא מתחשק לכם לבשל, ניתן לרכוש סייטן מוכן במגוון צורות:‏‏ בטעם טבעי, מתובל, מצונן  וחתוך לפרוסות, בדומה לצלי או לשניצל או קפוא לגמרי. בתאבון!

עוד בנושא:

חוק חינוך תזונה חינם

מניעת השמנת יתר בילדים: 8 טיפים להורים

מהן המחלות הנלוות להשמנת יתר

לא מדברים עם מתבגרים על אוכל

הורים, על אחריותכם!

הרצאות החודש במלב"י

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים