Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > ארוחה משפחתית: דברים בשבחה

ארוחה משפחתית: דברים בשבחה

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

כמה פעמים בשבוע יוצא לכם לשבת יחד ולאכול ארוחה משפחתית, כזו שכל בני הבית יושבים סביב השולחן ואוכלים יחד? ד"ר אסנת רזיאל מציעה להקפיד על לפחות שלוש כאלה בשבוע. כל ההסברים והטיפים בכתבה שלפניכם

אתם עסוקים במיוחד, החיים שלכם נדמים לכם כמו מירוץ אינסופי של 24 שעות, שאף פעם לא מספיקות לעשות את כל מה שצריך לעשות. בדרך אתם מוותרים על כמה דברים, ומבלי ששמתם לב אולי או פשוט הדחקתם, ויתרתם, מזמן, כמו ישראלים רבים, על מוסד הארוחה המשפחתית והשארתם אותה לפעם בשבוע אצל הסבתא בשישי.

ארוחה משפחתית

עד כמה חשוב לקיים בקביעות ארוחה משפחתית?

בטח שמעתם את זה כבר הרבה פעמים, אבל אין מה לעשות ונחדד זאת שוב – ההורים משמשים מודל וחיקוי לילדים. משמע, הילדים מסתכלים עליכם ומחקים את ההתנהגות שלכם. ישבתם לאכול מול הטלוויזיה? אל תתפלאו שגם הם ירצו.

נתונים מחקריים מאששים את מה שהיה ידוע להורינו ולסבתות כבר מזמן, לשבת לאכול ביחד, ברוגע, בשלווה ובשעה קבועה הוא נתון מייצב בחיינו, ובחיי ילדנו, בהשפעות הרגשיות והחינוכיות שהוא מייצר עבורם. אנו זקוקים להפוגה האמיתית הזו, מתוך סדר היום העמוס שלנו. אתם חושבים שאין לכם זמן, אבל יודעים שאתם יכולים לכבות את הטלוויזיה לחצי שעה בדיוק ולפנות את הזמן הזה לחוויית הביחד.

הארוחה המשפחתית, היא מוסד בעל ערך וחשיבות של ממש בחינוך של ילדיכם לתזונה נכונה ובעיקר לחינוך לשמירה על משקל תקין. ארוחה משפחתית מאפשרת זמן נטו לילדיכם לספוג הרגלים טובים, להיחשף למזונות מגוונים ובעיקר להיחשף להרגלי ההתנהגות שלכם סביב השולחן, כגון: אופן הכנת המזון, צורת הגשתו, לאכילה איטית ומבוקרת, למגוון המוגש על השולחן וליכולת ההתנסות של הילד במזונות מגוונים ובריאים. והכי חשוב, לתת דוגמה אישית שלכם, מדובר בהשפעה קריטית על עיצוב הרגלי התזונה של ילדיכם.

שלב הטיפים המעשיים

הדרך לשולחן רצופה הכנות רבות. לא רק הילדים מרוויחים מכך, גם אתם  זוכים לחוויית תזונה תקינה. כך תתרגלו לארוחה משפחתית משותפת:

מכינים ארוחה משפחתית ביחד

שתפו את הילדים בהכנת המזון בהתאם לגיל הילד: אם זה לעמוד לידכם ולראות את ההכנות, להוסיף תבלינים, להוציא מצרכים מהמקרר ואך לחתוך ולערבב. דברו איתם על הערכים התזונתיים של כל מוצר ומוצר שאתם שמים על השולחן. אפשרו להם לבחור וכוונו אותם לבחירות הנכונות.

3 ארוחות בשבוע

נסו לארגן את לוח הזמנים המשפחתי, כך שתוכלו לסעוד יחד לפחות שלוש פעמים בשבוע. באותה ההזדמנות תמצאו כי החוויה המשפחתית מחברת אתכם לא רק לתזונה, גם לילדים: תוכלו לשמוע על חוויות היומיום של ילדכם, להתיר מצוקות נפשיות המכבידות עליהם לעיתים ולסייע בפתרון בעיות. במפתיע, האוכל יפסיק להיות החוויה המרכזית של המפגש המשפחתי הזה והוא רק ילווה אותה.

תפריט קבוע ומגוון

אל תנסו לספק חגיגה קולינרית בכל פעם מחדש או להפתיע עם טעמים מגרים, נסו לגוון מתוך המלאי הקיים. אכילה במטבח הביתי היא חוויה של חום, לימוד של מנהגי הבית, הכרת תקציב המזון שלכם והמגוון שאתם בוחרים להציע. ומעל לכל הוא חוויית לימוד אשר מספקת לילדים זמן איכות של ממש אתכם כמנטורים לאכילה נכונה ולחיים בכלל.

משימות משותפות

חיתוך סלט יכול להיות עבודה סיזיפית, אבל הכנה משותפת עם הילדים הופך את המשימה ממעיקה למהנה. וכן, בסופה של כל ארוחה, יש גם ערימת כלים שצריך לשטוף. גם הפעם מדובר בהזדמנות ערכית לחינוך לניקיון וחוויה של עשייה משפחתית משותפת.

מילה קטנה לסיום, אכילה נכונה ושיתוף של המשפחה בהכנת האוכל, בישיבה מסביב לשולחן ושיחה קולחת יהפכו את חוויית האוכל לחיובית ולכזו שממתינים לה ומכבדים אותה. העצמאות והחשיבות שלה, בתוך סדר היום שלכם, יעלו את ערכה ואת ההתייחסות של כל בני הבית למזון ולאכילה נכונה. מילה שלי.

עוד בנושא:

חוק חינוך תזונה חינם

מניעת השמנת יתר בילדים: 8 טיפים להורים

מהן המחלות הנלוות להשמנת יתר

לא מדברים עם מתבגרים על אוכל

הורים, על אחריותכם!

הרצאות החודש במלב"י

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים