Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > גם לחם מלא לא ממש מלא

גם לחם מלא לא ממש מלא

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של אסיא בריאטריק – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

בשבוע שעבר התבשרנו כי כמות הקלוריות שמכילים הלחמים ה"קלים" גבוהה בהרבה מכפי שמצויין עליהם. השבוע מתגלה בבדיקת "הארץ", כי גם הלחמים ה"מלאים" מורכבים מכמות ניכרת של קמח לבן.

לחם מלא

"לחם מלא" מסורתי נוצר מקמח מלא שנטחן מגרעין החיטה בשלמותו ואוצר את יתרונותיו התזונתיים. לחם מקמח לבן איננו מומלץ לצריכה תזונתית, משום שהוא דל בוויטמינים שהיו במקור בחיטה ואיננו מכיל את הסיבים התזונתיים של גרעין העשב.

לעכל במהירות ולספוג כסוכר

חסרונם של הסיבים גורם למי שצורך לחם לבן (שמיוצר מקמח לבן) לעכל אותו במהירות ולספוג אותו כסוכר, שגורם לזמן קצר לתחושת שובע, המתחלפת במהרה בתחושת רעב גדולה.

על פי בדיקת העיתון, בניגוד לאירופה – התקן הישראלי מאפשר ליצרנים להדביק את השם "לחם מלא" ללחם שמחציתו (49%) מורכבת בכלל מקמח לבן.

כך יוצא שמי שסבור שהוא אוכל לחם בריא יותר שמכיל סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים, בעצם מטעה את עצמו, ואוכל רק מחצית מהכמות הזאת. המחצית השנייה היא של לחם מקמח לבן ומזיק.

"תופעה רווחת"

"זה פטנט ישראבלוף", אמר לעיתון מנהל המחקר והפיתוח בחברת טחנות הקמח "שטיבל", דוד (פרידי) פרידמן, שכבר יותר מ-30 שנה נמצא בענף. לדבריו, "התופעה רווחת – אבל הצרכן, לצערי, לא יכול לדעת את זה. ברשימת המרכיבים לא מופיע קמח לבן, כי מותר וחוקי לרשום את זה כקמח מלא".

כדי לשוות ללחמים כאלה מראה מלא, הם ממותגים תחת הטיות שונות של מלים כמו "כפר" ו"טבע"; נצבעים ב-E150 (קרמל), לתת כהה ומולסה; ומפזרים מעליהם מעט דגנים קצוצים גס. לדברי פרידמן, כיום צרכנים רבים כבר לא יודעים להבחין בין לחם מלא אמיתי ללחם מלא "מחופש", כי ללחם הצבוע יש מראה "יותר מלא ממלא".

"הכל מצויין על האריזה"

מהמאפיות "אנג'ל" ו"דוידוביץ" נמסר בתגובה, כי יש להם מגוון לחמים, עם דרגות שונות של קמח מלא וקמח אחיד, כולל לחמים העשויים מקמח מלא בלבד. "בכל מקרה", צויין בתגובתם, "כאשר מוסף קמח שאינו מלא, הדבר מצוין על גבי האריזה".

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

אסיא בריאטריק, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר באסיא בריאטריק הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח באסיא בריאטריק – המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים