Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > גפילטע פיש: מתכון קלאסי לארבעה סועדים

גפילטע פיש: מתכון קלאסי לארבעה סועדים

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

גפילטע פיש הוא מאכל קציצת דג טחון האהוב על כולנו בחג ובשבת

גפילטע פיש

גפילטע פיש ביידיש הוא דג ממולא, בעבר נהגו למלא את הדגים: מחצי הכמות הכינו קציצות ואת הדגים הנותרים פרסו לרוחב ומילאו כל פרוסה בקציצה נאה. בימינו נדיר למצוא סבתות שעדיין מכינות דג ממולא כהלכתו וברוב המטבחים מכינים קציצות דגים ומכנים אותן בשם החיבה "גפילטע".

גפילטע פיש המוכר לנו הוא מאכל קציצת דג טחון, הנפוץ בעיקר בקרב יהדות אשכנז, ומוגש לרוב בשבתות וחגים.

לרוב ה"גפילטע פיש" הוא קרפיון טחון המבושל עם: בצל, פלפל שחור, מלח ולעתים גם סוכר.

טעמו של הגפילטע פיש יכול להיות מתקתק (לפי מנהג יהודי גרמניה, הונגריה ופולין), או מתובל עם מלח ופלפל (לפי מנהג יהודי אוקראינה ורוסיה). כן נוהגים להגיש את הגפילטע פיש בצירוף ציר הדגים, תפוחי אדמה, חזרת, גזר ויין לבן.

ישנם מספר נוסחים להכנת קציצות הדג עצמן: הנוסח הפשוט והרווח יותר מבוסס על קציצות מבשר הדג הטחון, אך הנוסח המורכב יותר מבוסס על ריקון פרוסות דג מבשר הדג ומילוי העור חזרה ליצירת קציצה. יש הממלאים גם את ראש הדג. הקציצות מבושלות במים, לעתים בצירוף הראשים והאדרות בגלל הג'לטין הנמצא בהם. הציר שנשאר מועבר לקירור עד להגשה ליצירת מרקם של ג'לי.

את הגפילטע פיש נהוג לאכול בימים טובים;  בעיקר בשבת, ראש השנה ופסח, אולם יש האוכלים אותו בכל ימות השנה.

מקור אפשרי למנהג לאכול את הגפילטע פיש בשבת הוא איסור "בורר" המקשה על אכילת דגים עם עצמות, בשל הצורך להוציא את החלק הנאכל מתוך העצמות, ולא את העצמות מתוך החלק הנאכל.

מאחר שלפי המסורת קיים עניין לאכול דגים בשבת על פי המימרה: "האוכל דג בדג (ד+ג=7, כלומר שבת) ניצל מד"ג (דין גיהנום)", נמצא הפתרון היצירתי לטחון את העצמות יחד עם הדג.

מקור אפשרי נוסף לעצם המצאת הגפילטע פיש, הוא עוניים של יהודי מזרח אירופה. רובם של יהודי מזרח אירופה היו עניים, ובעלי משפחות גדולות. מצווה לאכול בשר, עוף או דג בשבת, והדגים היו זולים, באופן יחסי לבשר ולעוף. אם מחלקים דג אחד למשפחה, לא נשאר הרבה לכל אחד, אבל אם טוחנים את הדג והופכים אותו לקציצה, כל אחד זוכה לקבל מנה משביעה.

גפילטע פיש

מתכון להכנת גפילטע פיש לארבעה סועדים:

מצרכים

לקציצות:

1 ק"ג דג קרפיון נקי מעצמות

2 בצלים בינוניים

2 ביצים קשות

2 ביצים רכות

שליש עד חצי כוס פירורי לחם או קמח מצה

מעט פלפל שחור טחון

רבע כפית מלח

2 כפות סוכר

לציר:

3 ליטר מים

2 בצלים חתוכים לרצועות

3 גזרים שטופים וחתוכים לעיגולים

3 כפות סוכר

כפית מלח

רבע כפית פלפל לבן לפי הטעם

אופן ההכנה

טוחנים היטב את הדג עם הביצים הקשות. לתערובת מוסיפים 2 ביצים, פירורי לחם או קמח מצה, סוכר, מלח, פלפל ובצלים (כשהם חתוכים דק) ומערבבים את הבלילה היטב. לאחר שמתקבלת עיסה אחידה מכינים את הקציצות בגודל של 8 ס"מ.

בסיר מביאים לרתיחה את כל מרכיבי הציר. מוסיפים לציר את הקציצות בעדינות וממשיכים לבשל כשעה וחצי על אש נמוכה.

לאחר הבישול מניחים בצד להתקרר ומעבירים למקרר בכלי מכוסה למשך לילה שלם.

מגישים כל קציצת גפילטע פיש עם מעט מהג’ל שנוצר מהציר ופרוסת גזר.

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים