Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > האוכל הכי בריא בעולם: ירקות ירוקים

האוכל הכי בריא בעולם: ירקות ירוקים

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

כמו בכל תחום, גם בתחום התזונה ישנן אופנות מתחלפות וכוכבים עולים שתופסים את הכותרות בתור הסופר פוד של כל הזמנים, זה יכול להיות יין אדום, פולי סויה, קפה ירוק ואפילו שוקולד מריר. אז מהו האוכל המושלם שאסור לוותר עליו בכל ארוחה?

ירקות ירוקים

החיפוש אחר הסופר פוד המושלם, המזון שערכיו התזונתיים יהיו אלו שהולמים ביותר את מהפיכת הבריאות העולמית בתחום התזונה הוא חיפוש תמידי. ההבטחה למשקל תקין, המתבסס על סגולות בריאותיות הגלומות בחומרי הגלם של המאכלים שאנו צורכים, מסקרנת רבים המבקשים לבסס את התפריט היומי שלהם על תזונה בריאה.

מבחן האוכל המושלם

המרכז האמריקאי למניעת ובקרת מחלות Preventing Chronic Disease בדק לאחרונה 47 סוגי מזונות שונים וניסה לבדוק את התאמתם למונח super-food, קרי מזון שיש לו ערך מוסף בריאותי אם מוסיפים אותו לתפריט באופן קבוע וערכים קלוריים סבירים או נמוכים. הירקות שכיכבו בראש הרשימה הזו היו ירקות ירוקים בהתבסס על נתונים שעלו ממחקרים בשנים האחרונות ומאששים את מעמדם זה.

כדי לקבוע מהו מזון בריא עורכי המחקר דרגו את המזונות לפי אלה שמכילים לפחות 15 ערכים תזונתיים חשובים: חומצה פולית, ברזל, אשלגן, סיבים תזונתיים, חלבון, סידן, תיאמין, ריבופלבין, ניאצין, אבץ וויטמינים A, B6, B12, C, D, E, K. המדד הקובע לטיב הירק היה רמת הדחיסות של ערכים אלו בתוך מנה עם ערך קלורי של 100 קלוריות לפחות.

למעט הפחתת הסיכוי למחלות לב וסרטן, שהקשר בינן לבין תזונה נכונה מתחיל להתבהר בשנים האחרונות, צריכה מוגברת של ירקות "בריאים" בתפריט יומי מאוזן טובה לכל דיאטה.

ובכן, כעת זה רשמי, ירקות שהוגדרו על ידי עורכי המחקר כ super-food ואשר קיבלו בו את הציון הגבוה ביותר, הינם דווקא ירקות ותיקים מאוד:

למקום הראשון הגיע גרגיר נחלים, אשר קיבל את הציון הגבוה ביותר מבין קבוצת הירקות שנבדקו. גרגיר הנחלים הכיל את מקסימום הערכים התזונתיים שקבעו עורכי המחקר לתכולה אנרגטית של 100 קלוריות. במדינות מזרח תיכוניות רבות נהוג להגיש גרגיר נחלים, כחלק מתפריט מאוזן ופעמים רבות לצד מנות בשר, ולא בכדי, גרגיר הנחלים מסייע רבות לאיזון הגוף ולעיכול מהיר ויעיל של המזון שאנו אוכלים. מסתבר שמה שידוע במזרח התיכון במשך מאות שנים, הופך אט אט לנורמה מקובלת ולטרנד בריאות של ממש.

במקומות הבאים לאחר הרוקט הגיעו ירקות ירוקים מהסוגים הבאים: כרוב סיני, מנגולד, תרד, עולש, חסה, פטרוזיליה, עלי לפת, עלי חרדל ועירית.

מחפשים קצת צבע?

מרגישים שאתם צריכים להוסיף קצת צבע לארוחה? אפשר לעשות זאת בקלות. מלבד ירקות ירוקים ישנם ירקות נוספים שהחוקרים ממליצים עליהם בחום: פלפל אדום קיבל את הציון 41.26, ברוקולי 34.89, דלעת 33.82, כרישה 10.69, בטטה 10.51, אשכולית לבנה 10.47, גזר 22.60, עגבנייה 20.37, לימון: 18.72.

אל תחתית הרשימה הגיעו: תפוז 12.91, ליים 12.23, אשכולית ורודה ואדומה 11.64 ולפת 11.43.

כדאי לדעת כי ערכים תזונתיים רבים של הירקות נפגעים בבישול ממושך, לכן הדרך הטובה ביותר לצרוך אותם ולקבל את מירב הוויטמינים והערכים שלהם היא לאכול אותם חיים או באידוי קצר.

ההמלצה של ד"ר אסנת רזיאל: הדרך הטובה ביותר לקבל את מלוא הערכים התזונתיים היא לאכול לפחות חמישה צבעים שונים של ירקות במנות הירקות שלכם בכל יום. כך גם אם אינכם בקיאים ברשימות תזונתיות של הירקות ה"מנצחים" הסיכוי שהם יגיעו לצלחת שלכם בעזרת גיוון הצבע שאתם בוחרים, גבוה מהרגיל.

אז איך נראית הצלחת שלכם? ומיהו הירק המנצח שלכם? כל עוד אותם מקפידים לצרוך ירקות ירוקים,  וירקות בכלל, אין ספק שאתם מסייעים לעצמכם בריאותית בצריכת ערכים תזונתיים רבים וגם בשמירה על משקל תקין.

עוד בנושא:

הקיץ בשירות הדיאטה

הנזק האקולוגי של השמנת היתר

במיוחד בקיץ: שתו הרבה מים

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים