Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > אכילה רגשית: לפתח יחסים בריאים עם האוכל

אכילה רגשית: לפתח יחסים בריאים עם האוכל

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

אנשים האוכלים אכילה רגשית למדו, במסגרת קבוצת מחקר, כיצד לנתב את רגשותיהם הלאה מהאוכל. הם הצליחו לאתר את הגורמים לאכילה הלא רצויה ולהוריד את המיקוד באוכל

אכילה רגשית

"למדתי להבחין בין לחץ פיזי ולחץ נפשי. למדתי להקשיב לגופי ולבטוח מחדש באינסטינקטים שלי" – כך סיכם אחד המשתתפים בקבוצת התמיכה שבמחקר את תוצאות הסדנה בת 13 השבועות שבה למדו חברי הקבוצה איך להפיק תועלת מהיכולת לזהות את הגורמים הרגשיים לאכילה ולשלוט בהם.

קבוצת המחקר נועדה לאנשים שאוכלים אכילה רגשית, כלומר, אוכלים במטרה לנחם את עצמם כתוצאה מרגשות שליליים. המחקר פורסם בכתב העת Mental Health Practice בינואר 2012.הקבוצה הצליחה לשפר התנהגותית את האכילה הרגשית של המטופלים, וכן את תופעות הדיכאון, החרדה והתדמית העצמית הנמוכה שלהם. עיקר ההצלחה במהלך הטיפול היה לפגישות שלימדו איך לזהות לחץ רגשי ואיך להתחבר לנושא. המשתתפים שסיימו את הסדנה ציינו שהסדנה עזרה להם לנהל את הסימפטומים הבעייתיים, ושמאז שסיימו את הסדנה הם אוכלים מתוך רעב אמתי ולא מתוך לחץ רגשי.

הפרעת אכילה בלתי מוגדרת

רוב האנשים המנסים לרדת במשקל פונים לדיאטנית או למכון הרזיה. מסגרות אלו עוסקות במתן פתרונות מעשיים לדיאטה, אך אינן מתייחסות לעובדה שחלק מהאנשים אוכלים כדי לנחם את עצמם כתוצאה מרגשות שליליים. למרות שהאנשים האוכלים אכילה רגשית אינם מוגדרים כבעלי הפרעת אכילה, חשוב להתייחס לקבוצה ולתת לאנשים כלים להתמודדות עצמית עם הבעיה.

המכון האמריקאי לבריאות ומצוינות רפואית (NICE) מגדיר שגם אנשים עם הפרעת אכילה בלתי מוגדרת צריכים להיות מטופלים, ושהטיפול צריך להיות מתאים ככל האפשר לבעיה שממנה הם סובלים. האכילה הרגשית דומה במידת מה לאכילת יתר כפייתית וצריכה להיות מטופלת בשיטות דומות.

רעבים רגשית

קבוצת המחקר כללה מטופלים שחווים רעב שאינו מגיע מהקיבה ומשתוקקים למזון ששיעורי הסוכר והשומן בו גבוהים – מזון פיצוי, כגון חטיפים מלוחים, עוגיות ועוגות. אצל המטופלים הרעב יכול היה להתעורר גם בהקשר לרגשות מרגיזים, או לפעמים אפילו משמחים, והוא בבחינת משכך של רגשות. המטופלים חווים אכילה "ללא הכרה" עד להרגשת חוסר נוחות מאכילה מרובה, ובדרך כלל חווים רגשות אשמה לאחר מכן. למרות זאת קיימים מספר הבדלים בין אכילה רגשית והפרעת אכילה כפייתית:

  • באכילה רגשית הסימפטומים מתונים יותר
  • כמויות האוכל נמוכות יותר ואינן מוגדרות כזלילה
  • הסימפטומים לא חייבים לבוא לידי ביטוי רציף במשך תקופה מסוימת
  • מספר הסימפטומים לא בהכרח צריך להיות מוגדר כדי שיהיה אפיון של אכילה רגשית. 

בנוסף, היו למטופלים בקבוצה בעיות ספציפיות הקשורות לאכילה רגשית כגון השמנת יתר, דיכאון ותדמית עצמית נמוכה.

הקבוצה נפגשה אחת לשבוע במשך 13 שבועות וכללה 15 משתתפים. כל פגישה התייחסה לנושא ספציפי ונמשכה 90 דקות. חומר הדרכה סופק לכל פגישה, וכלל הדרכה פסיכולוגית, נושאים לדיון ומשימות לעבודה זוגית. שתי פגישות תגבור התקיימו שבועיים וששה שבועות לאחר גמר הסדנה, וכן ניתנה לכל משתתף הזדמנות לפגישה אישית עם המטפל, לצורך מתן משוב. התוכנית חולקה למספר שלבים:

  1. זיהוי והבנת הרעיון של אכילה רגשית
  2. זיהוי הפקטורים המשפיעים על אכילה רגשית
  3. מציאת דרכים להתמודדות עם הרגלי אכילה לא טובים.

הסדנה התמקדה בגורמים הרגשיים של התופעה ולא בדפוסי אכילה ספציפיים. הסדנה סיפקה למשתתפים ייעוץ דיאטני, אבל לא התמקדה בדיאטות או בירידה במשקל.

הנושאים שנכללו בסדנה:

  • מהי אכילה רגשית?
  • מהו המעגל של טיפול קונגיטיבי התנהגותי (CBT)?
  • גישות ואתגרים בחשיבה
  • תזונה ותכנון ארוחות
  • מיתוג רגשות
  • פעילויות תחליפיות למיצוי רגשות
  • אסרטיביות בפתרון בעיות
  • תדמית עצמית
  • תדמית גוף
  • מניעת "נפילות".

תוצאות:

  • המיקוד באוכל ירד
  • המשתתפים הוסיפו שהסדנאות שבהן למדו איך לזהות רגשות כגון כעס, היו מועילות.
  • הסדנה סיפקה כלים לנהל רגשות מסוימים בצורה יעילה יותר.
  • באופן כללי, מתוך יכולת לאתר את הגורמים לאכילה הלא רצויה ואת הרגשות הנלווים לתהליך, ירד המיקוד של המשתתפים באוכל.
  • המשתתפים למדו לנתב את הרגשות שלהם לאפיקים שונים ולא לאוכל.

המחקר הראה גם שרמת החרדה, הדיכאון, התפיסה העצמית וההתייחסות השלילית למבנה הגוף ירדו במהלך הסדנה.

עוד בנושא:

הרצאות החודש במלב"י

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים