Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > ההשפעות התזונתיות של שרוול קיבה

ההשפעות התזונתיות של שרוול קיבה

ד"ר דין קרן

גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
למידע נוסף »

שלח שאלה

מחקר חדש בדק את המצב התזונתי של מטופלים, שעברו ניתוח שרוול קיבה, לפני הניתוח ובתום שנה, שלוש וחמש שנים לאחר הניתוח. ד"ר דין קרן עם הממצאים המעניינים ותעלומה אחת, מה קורה בין השנים השלישית והחמישית?

ניתוח שרוול קיבה הוא ניתוח חדש יחסית במסגרת הניתוחים הבריאטריים. לצד כל היתרונות והחסרונות שלו, ידוע מעט מאוד לגבי ההשפעות התזונתיות ארוכות הטווח. מחקר חדש, שפורסם בגיליון ספטמבר-אוקטובר האחרון של מגזין Surg Obes Relat Dis, ביקש להעריך את רמות הוויטמינים ומינרלים עד לתקופה של חמש שנים לאחר הניתוח.

שרוול קיבה תזונה

אלו ויטמינים ומינרלים חשובים לגוף?

החוקרים בדקו את המינרלים והוויטמינים במספר תקופות בהקשר של ניתוח שרוול קיבה: לפני הניתוח, לאחר שנה, שלוש וחמש שנים מהניתוח.

ואלה הוויטמינים והמינרלים שנבדקו: רמות הפריטין (מדד למאגרי ברזל), ברזל, טרנספרין, המוגלובין, המטוקריט, הורמון הפרה-טירואיד, אלבומין, סידן, מגנזיום, פוספור, אבץ, חומצה פולית, ויטמין A, ויטמיןD , ויטמין B1, ויטמין B12.

כעבור חמש שנים: 63 אחוז מהמטופלים נטלו תוספי תזונה

תוצאות המחקר השתנו עם הבדיקות והשנים: במחקר השתתפו 82 מטופלים, מתוכם 67 אחוז נשים, הגיל הממוצע היה 46.4 ומדד מסת הגוףBMI  התחלתי ממוצע של 55.7.

בתום השנה הראשונה אחוז הירידה מעודף המשקל היה 58.5 אחוז, 63.1 אחוז בשנה השלישית עם עלייה חוזרת שהתבטאה ב-46.1 אחוז לאחר חמש שנים.

רמות ההורמון הפרה-טירואיד ירדו מ-75.0 ל-46.1 נ"ג/מל"ל לאחר שנה, ול-40.7 לאחר שלוש שנים, ובשנה החמישית עלתה ל-99.6 נ"ג/מל"ל.

רמות ויטמין D עלו מ-23.6 נ"ג/מל"ל, 32.1, 35.0 ו-34.8 לאחר השנה הראשונה, השלישית והחמישית בהתאמה.

לאחר חמש שנים רמות הוויטמינים והמינרלים עדיין לא היו תקינות ב-42 אחוז מהמטופלים. גם רמות ויטמין B1 היו פחות מערכי הנורמה ב-30.8 אחוז מהמטופלים וההמוגלובין היה נמוך מהנורמה ב-28 אחוז.

ישנם מטופלים, שנטלו תוספי ויטמינים ותזונה בהתאם לצורך: 28.9 אחוז מהמטופלים נטלו ויטמינים לאחר שנה, 42.9 אחוז לאחר שלוש שנים ו-63.3 אחוז בשנה החמישית לניתוח.

רמות ההמוגלובין A1C כמדד לסכרת ירדו בצורה משמעותית בשנים הראשונות, ולאחר חמש חזרו אצל רוב המטופלים לערכים הבסיסיים לפני הניתוח.

שאר הנתונים היו ללא הבדל משמעותי סטטיסטי.

תעלומה: מה קורה בין השנים השלישית והחמישית?

כמתואר במחקרים קודמים, שרוול הקיבה הביא לשיפור במחלות במשך שלוש השנים הראשונות לניתוח. בשנה החמישית, רמות הוויטמינים ומינרלים החלו לחזור לערכים הבסיסיים לפני הניתוח. תצפית זו ממחישה את החשיבות בהבנה את מה שקורה במנותחים בין השנים השלישית והחמישית, בתקופה זו ישנה עלייה מסוימת במשקל, ועם זה ישנו גם שינוי מעבדתי לכיוון הערכים הטרום ניתוחיים.

במעקב בשנה החמישית רמות ברזל עדיין היו נמוכות ב-43 אחוז מהמנותחים. כאשר הרמות הגבוהות של ויטמין A, B1 ו-B6, משקפות, ככל הנראה, את ההיענות של המטופלים לנטילת הוויטמינים לאורך השנים.

ההערכה היא כי המצב התזונתי לאחר ניתוחים להשמנת יתר הינה מאתגרת. רמות התקינות של ויטמינים ומינרלים מתבססות על מחקרים קודמים, אך יתכן מאד שלמנותחים היו ערכים שונים.

אחת הסיבות יכולה להיות העובדה כי במנותחים, המאבדים אחוזים ניכרים מרקמת השומן, הרמות של ויטמינים מסיסי השומן כגון ויטמין D, הנאגר ברקמת הכבד והשומן, מאד משתנה. דוגמה יפה לכך הופיעה במחקר בה רמות ההורמון הפרה-טירואיד, שעולה לרוב עם חסר בוויטמין D, רמות הורמון זה היו גבוהות לפני הניתוח, ירדו בשנה הראשונה והשלישית ושוב עלו לרמות גבוהות לאחר השנה החמישית. כל זאת, כאשר הערכים שנמדדו של ויטמיןD  היו בסימן עלייה לאורך כל השנים, כך שלא היינו אמורים לצפות עלייה של הורמון הפרה-טירואיד בשנה החמישית (אלא המשך ירידה).  כך שדרושים מחקרים ארוכי טווח נוספים לברר נקודות אלו.

חייבים להדגיש את העלייה במשקל בין השנים השלישית והחמישית שנצפתה גם במחקרים אחרים. חיוני מאד, שמטופלים אלו, יקבלו הערכות תקופתיות בכדי למנוע את ההופעה של חסרים. למרות שחסרים תזונתיים לאחר שרוול קיבה אינה תופעה שכיחה, התגובות לנטילת תוספים מאד משתנה בין מטופל למטופל ומצריכים מעקב ארוך קבוע.

עוד בנושא:

הנחיות תזונתיות לאחר ניתוח שרוול

ויטמינים בהתאמה אישית

סיפור ההצלחה של רינת אבני

המדריך המלא לבלון קיבה

הרצאות החודש במלב"י

לקביעת תור ליעוץ: 03-7645444  או: info@assia.co.il

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • ד"ר אסנת רזיאל

    מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים