Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > מלח: המחלוקת על הכמויות

מלח: המחלוקת על הכמויות

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

מלח נמצא בכמויות גדולות באוכל התעשייתי, כי הוא תורם לשיפור הטעם. ארגון הבריאות העולמי מתריע מפני הגזמה ומציע לפקח על כמויות המלח כדי לשמור על בריאות הציבור. על דבר אחד אין ויכוח: הגוף שלנו זקוק למלח בשביל להתקיים, השאלה כמה?

מלח

מלח שולחן, מלח בישול, מלח ים,  אורגני,  דק, גס, גבישי, מלח עם עשבי תיבול, מלח שום – האפשרויות הן בלתי מוגבלות. אפשר לפתוח חנות מלח גדולה ולהצליח למלא את המדפים בקלות. כולנו אוהבים מלח, אבל גם אם הוא חיוני לגופנו, הגזמה בתבלין הפופולרי הזה עלולה להזיק לבריאותנו, וזהו שורש העניין.

בכל בית ועל כל שולחן במסעדה אפשר למצוא מלחיה, ומלח נמצא כמעט בכל מוצר ארוז בסופרמרקט, הוא פריט חובה בתשעים אחוז מהמתכונים (כולל קינוחים), אך מעבר לקורט מלח שצריך יש לנו נטייה מוגזמת לצרוך יותר מדי מן הגבישים הקטנטנים הלבנים.

מלח על שום מה?

המלח מסייע לשמור על תכולת המים בדם, מאזן את החומצות והבסיסים בדם, וחיוני לתנועת המטענים החשמליים בעצבים המניעים את שרירינו. אבל אסור להגזים: מלח בכמות מופרזת עלול להוביל ללחץ דם גבוה ולמחלת לב.

מכון הבריאות הלאומי ואיגוד הלב האמריקאי ממליצים על דיאטה המכילה לא יותר מ-2.4 גרם (בערך כפית אחת) של נתרן ביום. בממוצע, גברים אמריקאים צורכים 10.4 גרם מלח ביום, ואילו נשים אמריקאיות – 7.3 גרם ביום. מספרים אלה ממשיכים לעלות, כאשר 75 עד 80 אחוזים מכלל המלח הנצרך מגיעים ממזון מעובד.

הגברת הראשונה בארצות הברית, מישל אובמה, התבטאה בעניין הצורך להגביל את צריכת המלח בקמפיין שלה נגד השמנה. חלק מן היצרנים עלו על הגל, והכריזו על צמצום רמות הנתרן במזון המעובד שלהם. קראפט הודיעה על צמצום של עשרה אחוזים, המתורגם להפחתה של כמעט 4,500 טון מלח ביותר מ-1,000 מוצרים מעובדים.

בנוסף על כך, פאנל מן המוסד לרפואה ממליץ כי מנהל המזון והתרופות (FDA) יפקח על כמות הנתרן במזונות מעובדים, ומצטט עשורים של המלצות שנפלו על אוזניים ערלות בציבור. לאור כמות המזון המעובד הנצרכת, מאמינים כי הדרך הטובה ביותר לצמצם את צריכת המלח היא באמצעות פיקוח על החברות המכינות את המזון.

היצרנים מצידם, מנסים לשכנע אותנו כי אנו זקוקים ל"הרבה מלח במטבחים בכל עת". אנו אמנם "זקוקים" למלח, אבל אנו זקוקים לו בכמויות מדודות יותר, מאשר הצריכה הנוכחית שלנו בפועל ותעשיית המזון  סולדת מהרעיון להפחית או לוותר על המלח במוצריה, מפני שהמלח משפר את טעם המזון.

אז מה עושים?
התשובה יכולה להיות פשוט לבשל אוכל טרי בעצמכם, במקום לסמוך על מרכיבים מקופסה. כך תמנעו צריכה מופרזת של נתרן, ובאופן כללי תתרמו לבריאותכם.

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים