אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > תזונאי ותפקידו בדיאטה: המשקל, המטופל והמאכל

תזונאי ותפקידו בדיאטה: המשקל, המטופל והמאכל

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של אסיא בריאטריק – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

לא קל לשמור על המשקל לאחר ניתוח הרזיה, אבל מי באמת אחראי על האוכל שמכניסים לפה?
ד"ר אסנת רזיאל וד"ר דלית וייסמן על הגישה החדשה לגבי תפקידו של תזונאי בדיאטה והאחריות האישית של המטופלים לגבי התפריט והפיתויים הסביבתיים

הגישות הנוכחיות בנושא ייעוץ תזונתי במקרים של השמנת יתר מושרשות עמוק בגישה של בחירה אישית. אולם גם מטופלים רבים בעלי ידע ומוטיבציה נאבקים לא מעט כדי להימנע ממאכלים טעימים ועתירי אנרגיה, הזמינים בסביבה המודרנית, ובסופו של דבר רק אחוז קטן מהאנשים מצליחים לרדת במשקל ולשמור על משקלם החדש באמצעות שינויים תזונתיים.

תזונאי

בניגוד לגישה של בחירה אישית, יש מי שטוענים שאפשר להסביר את ההתנהגות האנושית באמצעות תהליכים נוירוביולוגיים והאינטראקציה שלהם עם גירויים סביבתיים. במאמר זה נציע לחשוב על דילמה זו על-ידי הצגת מסגרת מדעית מושכלת, שרואה בבחירה האישית כרלוונטית לייעוץ במונחים של שלושה תהליכים נוירו-התנהגותיים. אנו טוענות כי יישום מסגרת זו בייעוץ התזונתי עשוי למזער את הסטיגמה שיש למטופלים ולתת להם תחושה של העצמה אישית.

על מנת לדון בסוגיה זו, יש להבין איך התהליכים הנוירו-התנהגותיים יוצרים אינטראקציה עם הסביבה על מנת להשפיע על התנהגויות האכילה, להבין מה מוביל להשמנת יתר ולהצליח להפחית את הסטיגמה.

מי אחראי על התזונה?

תזונאי אינו יכול לשלוט על הסביבה או הגנטיקה של המטופל, וכן לא קיימים כיום טיפולים אפקטיביים לירידה במשקל ללא ניתוח. לכן אפשר להבין מדוע רבים רוצים להחדיר במטופליהם את האחריות לשינוי.

מטופלים הסובלים מהשמנת יתר מרגישים בדרך כלל שיש להם סטיגמה מסוימת בסביבות הטיפוליות, וכתוצאה מכך הם עלולים לנסות להימנע ממערכת הבריאות ולהגביר בכך את האכילה הפתולוגית שלהם, ואפילו לעלות עוד יותר במשקל.

אימוץ מסגרת מדעית המבהירה כיצד הבחירה האישית מושפעת על ידי גורמים ביולוגיים וסביבתיים עשויה להפחית את הסטיגמה, שיש להשמנת יתר בסביבות הבריאותיות, ולתת למטופלים תחושה של העצמה אישית על ידי משיכת תשומת הלב לגורמים הסביבתיים שנמצאים בשליטתם.

אנו מציעות להבין את הבחירה האישית בהקשר של השמנת יתר כמורכבת ממספר תהליכים נוירו-התנהגותיים, המושפעים על ידי כוחות ביולוגיים וסביבתיים. נתמקד בשלושה תהליכים נוירו-התנהגותיים שדווחו בצורה עקבית ביותר באכילת יתר והשמנה: פיצוי, שליטה עצמית וחוסר יכולת לדחות סיפוקים.

אכילה כפיצוי: טעים, לא טעים – אוכל!

מחקרים מהעשור האחרון הראו כי החוויה החושית של אוכל טעים יכולה בקלות לבטל את מנגנון הבקרה הפנימי של הגוף לנושא רעב ושובע, ולגרום לאכילת יתר גם בהיעדר רעב פיזיולוגי ממשי.

פיצוי בצורת אוכל, כולל הן את חוויית ההנאה מהאוכל והן את המוטיבציה להשיג ולצרוך אוכל טעים. מתוך שני ההיבטים האלה של הפיצוי, רכיב המוטיבציה רלוונטי יותר להשמנת יתר כי אנשים שמנים אינם מדווחים על הנאה גדולה יותר מאוכל טעים, בהשוואה לאנשים במשקל רגיל. הרגישות של האדם לפיצוי בצורת אוכל מעוגנת בגנטיקה ובנוירוביולוגיה, והיא קשורה בצורה הדוקה להשמנת יתר.

העיבוד העצבי של אכילה כפיצוי מקושר למעגל הפיצוי במוח, שקשור גם למוטיבציה לסקס, הימורים והתמכרות לסמים. ההנאה ההדונית הקשורה לאכילה קשורה להעברה עצבית במספר נקודות קטנות בגרעין האקמבנס ואזורים אחרים, ואילו נושא המוטיבציה של הפיצוי נגרם בעיקר על ידי מעברים דופמיניים מהאזור הטגמנטלי ונטרלי לגרעין האקמבנס.

ההיפותזה השכיחה ביותר היא שהאיתות המזו-לימבי הזה מייצג בעיה בעיבוד פיצויים והאדם הסובל מכך מפצה על בעיה זו באמצעות דברים טעימים. בצורה זו, עיבוד הפיצוי הלוקה בחסר משתווה לרגישות הגדולה יותר לפיצויים ברמה ההתנהגותית.

רגישות גדולה יותר לפיצוי מתקשרת גם לתשוקה גדולה יותר לדברים טעימים, העדפת מתוקים ומאכלים משמינים, צריכה גבוהה יותר של מזון ומשקל גוף גבוה יותר בקרב ילדים ומבוגרים.

שליטה עצמית

מעבר לאינטנסיביות של התשוקה למזון, השאלה היא אם אנחנו יכולים להתעלם מדחפים אלה או להדחיק אותם. אחרי הכל, האם אין היכולת להתגבר על המוטיבציה ההדונית שלנו עניין של בחירה, שליטה עצמית וכוח רצון?

שליטה על צריכת המזון שלנו איננה רק עניין של הפחתת המוטיבציה לאכול. היא מצריכה שליטה פעילה בהתנהגות למרות מוטיבציה גדולה מאוד שקיימת לאכול.

ה-PFC (Pre frontal cortex) הוא קריטי לשליטה עצמית, תכנון והתנהגות מוכוונת מטרה, והיכולת לבלום את האכילה יכולה להיחשב לסוג מיוחד של התנהגות הנמצאת בשליטת אזור זה במוח.

במחקרים, שנערכו לאחרונה, נוצר קשר בין ההבדלים בתפקוד ה-PFC הדורסו-לטרלי לבין היכולת לבלום אכילה. אנשים בדיאטה שבחרו בעקביות בריאות על פני טעם הראו גם הפעלה גדולה יותר של ה-PFC  הדורסו-לטרלי בעת בחירת האפשרויות הבריאות יותר, לעומת אנשים שהעדיפו טעם על פני בריאות.

ממצאים אלה ביחד מלמדים שה-PFC  הדורסו-לטרלי תומך בדיכוי פעיל של המוטיבציה לאכול דברים טעימים. למרבה הצער, המתח בחיינו וגורמים אחרים יכולים בקלות להפר את השליטה הזאת ולגרום לעלייה במשקל.

חוסר יכולת לדחות סיפוקים

גורם שלישי שסביר להניח כי הוא תורם לשיעורי ההצלחה הנמוכים של התערבויות תזונתיות בהשמנה, הוא הנטייה האנושית שלא להעריך דחיית סיפוקים. רובינו היינו מעדיפים לקבל 200 דולר היום, במקום 300 דולר בעוד שנה. חוסר היכולת לדחות סיפוקים מספקת מסגרת להבנה למה אנחנו בוחרים לפעמים בחירות שהן לא תמיד הטובות ביותר בטווח הארוך. נושא זה מושפע ממערכת אימפולסיבית המקדמת חיפוש אחר פיצוי מידי, כמו גם מערכת רפלקטיבית שמחפשת למקסם את הרווח בטווח הארוך.

הרלוונטיות של חוסר היכולת לדחות סיפוקים להשמנת יתר מהותית מאוד. בצורה המילולית ביותר, ירידה במשקל מחייבת בחירה עקבית בדחיית סיפוקים (העדפת הבריאות, למשל), במקום הפיצוי המידי של אוכל טעים. במילים אחרות, תהליך הירידה במשקל אינו עולה בקנה אחד עם הנטייה האנושית להעדיף סיפוק מיידי.

מודל להשמנת יתר, ולהפך

הדגשנו שלושה תהליכים נוירו-התנהגותיים המקדמים אכילת יתר והשמנה: רגישות התנהגותית נוירו-ביולוגית לאיכויות המפצות הקיימות באוכל, בתיווך מערכת הדופמין המזו-לימבית, חולשה יחסית בשליטה עצמית, בתיווך ה-PFC, וחוסר יכולת לקבל את הסיפוק הנדחה שבירידה במשקל לעומת ההנאה המיידית שמספקת האכילה, המשקפים אינטראקציה בין המערכת המזו-לימבית לבין ה-PFC. למודל הנוירו-התנהגותי הזה ישנן לפחות שלוש השלכות על ייעוץ תזונתי בנושא השמנת יתר.

ראשית, המודל מסביר התנהגויות אכילה המעודדות השמנת יתר מבלי להתייחס לפגמים אישיותיים (כמו חוסר כוח רצון). שנית, המודל הזה משמר תחושה של שליטה אישית. למרות שזה נראה נוגד את האינטואיציה, העברת ההתמקדות מהבחירה האישית כלפי התהליכים הסביבתיים והנוירו-התנהגותיים הקשורים באכילה יכולה לעודד את המטופלים לנקוט בגישה פעילה יותר בהתמודדות עם משקלם.

תזונאים צריכים להדגיש למטופלים שני מסרים: ראשית, השמנת יתר מושפעת מאוד מגורמים גנטיים וסביבתיים, ואפשר לצפות למגיפה של השמנת יתר בהינתן המורשת הגנטית שלנו והנוכחות הגבוהה של מאכלים טעימים בסביבה. למעשה, המטופלים עובדים מול רגישויות גנטיות חזקות וסביבה רעילה מבחינה תזונתית ומנרמלת את התסכול שלהם מכישלונם לשמור על המשקל.

שנית, ניתן להתמודד עם שמירה על המשקל באמצעות נקיטת צעדים פעילים למזעור ההשפעה של הסביבה על התנהגות האכילה. המטופלים יכולים לשלוט טוב יותר במשקלם באמצעות אסטרטגיות שיתמקדו באינטראקציה בין המוח לסביבה.

תזונאי – מה חלקו בשינוי תפיסת האוכל?

עבור רוב התזונאים, המסר השני כרוך בשינוי אסטרטגי, כאשר במקום לדחוק במטופלים לקבל על עצמם את הבחירות הקשות, שהן חלק מכל דיאטה, הם צריכים לעזור להם למזער את מספר הבחירות הקשות שיעמדו בפניהם. גישה זו שונה מהגישה המסורתית לייעוץ בנושא השמנת יתר, שפשוט מעודדת מטופלים לאכול פחות קלוריות מאשר הם שורפים, ומתעלמת מהתהליכים שמקשים על המטופל לפעול לפי הנחיות אלה.

התזונאים צריכים לעזור למטופליהם לשנות את הסביבה שלהם על מנת למזער את החשיפה לדברים טעימים, שלב חיוני בהפחתת צריכת האנרגיה, על-ידי מניעת הפעלה של אזור הפיצוי במוח, שנותן לנו מוטיבציה לאכול.

אסטרטגיה נוספת, היא ללמוד למזער את החשיפה למתח ולפתח אסטרטגיות יעילות יותר להתמודדות עם מתח, היות שמתח גורם לאכילת יתר והשמנה על-ידי הפעלת אזור הפיצוי והפרעה לשליטה העצמית. תזונאי יכול לעבור עם המטופל על שיטות לניהול מתח, לעודד פעילות גופנית כאסטרטגיה להפחתת מתח, ולהפנות אותו לטיפול התנהגותי. לבסוף, בנושא דחיית הסיפוקים, יש להבהיר כי הגברת הדחייה של הפיצוי הטעים והפחתת דחיית הירידה במשקל יקדמו עמידה טובה יותר ביעדים הדיאטטיים.

ההתמקדות ביעדים התנהגותיים קצרי טווח יכולה להיות חשובה במיוחד בהתחשב בכך שאחוז הירידה במשקל הראשונית בטווח הקצר מאפשר לצפות את הירידה בטווח הארוך, והציפיות הלא מציאותיות לירידה במשקל בטווח הארוך מיוחסות לפעמים לתוצאות פחות טובות ושחיקה רבה יותר מהתהליך הירידה במשקל.

עוד בנושא:

עצבים מביאים לי משקל יתר

למה אנשים מכורים לאוכל?

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

אסיא בריאטריק, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר באסיא בריאטריק הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח באסיא בריאטריק – המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים