חבישה:
- בסיום הניתוח תונח חבישה מסביב לראש שתשמור על הפצע מאחורי האוזן.
- החבישה תוסר מספר ימים לאחר הניתוח או טרם השחרור מבית החולים.
- יתכן כי החבישה תהיה מוכתמת בדם – דבר זה טבעי ושכיח לאחר הניתוח, אין מקום לדאגה.
צלקת:
- על גבי החתך מאחורי האוזן מונחים תפרים.
- התפרים יכולים להיות תפרים נמסים (שנעלמים לבד לאחר מספר שבועות) או תפרים לא נמסים שיש צורך להוציאם. סוג התפר נבחר על ידי המנתח/ת בהתאם לממצאים בזמן הניתוח.
- במידה והתפרים אינם נמסים, תוזמן למרפאה לאחר כשבועיים להוצאת התפרים.
- יש לשמור על החתך הניתוחי נקי ויבש.
- יש למרוח על אזור התפרים משחה אנטיביוטית פעם ביום מרגע הסרת החבישה למשך כשבועיים.
הפרשות מהאוזן:
- ברוב הניתוחים, מוחדר לתעלת האוזן חומר קצפי מתכלה שאמור להתמוסס יחד עם טיפות האנטיביוטיות המוזלפות לתוך האוזן החל משבוע לאחר הניתוח.
- הפרשה מועטה מהאוזן בגוון חום אדמדם הינה מהלך טבעי ותקין לאחר הניתוח, במידה וההפרשה מפריעה ניתן לקחת כדור צמר גפן נקי, למרוח אותו במשחה האנטיביוטית שניתנה לצורך טיפול באזור התפרים ולהניח בעדינות בפתח התעלה.
- לעתים ניתן להבחין בחלק מהחומר המתואר יוצא לפתח תעלת האוזן, במקרה זה יש לנקות את החומר שיצא בעדינות באמצעות מי חמצן 3%.
תלונות שכיחות וצפויות לאחר הניתוח:
- מלאות באוזן ורעשים: לאחר הניתוח, תרגיש/י תחושת מלאות באוזן ולעתים תשמע/י רעשים, צלילי פצפוץ במשך כמה שבועות.
- תחושת דיבור במנהרה: את\ה עלול\ה להרגיש תחושה של דיבור במנהרה סגורה שחולפת לאיטה ובהדרגה.
- ירידה בשמיעה: אל תטרח להעריך את שמיעתך עד חודשיים לפחות לאחר הניתוח. צריך לתת לאוזן זמן להחלים לפני שעושים הערכה מהימנה לשמיעה. השמיעה עשויה להשתנות ככל שהזמן חולף והאוזן מתרפאת מהניתוח, ולכן בדרך כלל מעריכים אותה כחודשיים ואף יותר לאחר הניתוח.
- סחרחורת: תיתכן סחרחורת קלה או תחושה של אי יציבות – דבר זה הינו תקין בימים הראשונים שלאחר הניתוח; במידה והסחרחורות נמשכות ואף מחמירות יש ליצור קשר עם המחלקה.
- נימול: נימול באוזן החיצונית, הן באזור התנוך של האוזן והן ובאזור החתך. זה תקין, ורוב הנימול המורגש צפוי לדעוך ולחלוף בחלוף הזמן.
- כאב: יש לצפות לכאב שמתואר על ידי רוב החולים ככאב קל עד בינוני שעלול להחמיר בשעות הלילה כשמנסים לישון. השתמש/י בתרופות לשיכוך כאב לפי צורך ובהתאם לרגישות במידה וישנה .
- בחילות והקאות – חולף ברוב המקרים בהדרגה תוך מספר ימים.
- שינויים בטעם: מכיוון שעצב הטעם עובר דרך האוזן, תחושת הטעם עלולה להשתנות באופן זמני לאחר הניתוח (לרוב חולף תוך מספר שבועות עד חודשים).
- דמם מהאף או מהפה: תיתכן נזלת או רוק דמי בימים לאחר הניתוח, דבר זה נובע מכך שחצוצרת השמע המחברת בין חלל האוזן התיכונה עשויה להעביר דימום מהאוזן התיכונה לחלל האף ומשם לפה והחוצה. התופעה חולפת באופן ספונטני עד ספר ימים.
מה את\ה מתבקש\ת לעשות? מה מותר? מה אסור?
- מעקב: ביקורת ראשונה כשבועיים לאחר הניתוח מורידים את התפרים במידה והושמו תפרים לא נמסים על גבי החתך הניתוחי ובודקים את הצלקת. מועד לבקורת נוספת יקבע בהתאם לשלבי ההחלמה.
- אנטיביוטיקה: בדרך כלל, לאחר ניתוח אוזן, תידרש ליטול אנטביוטיקה למשך עשרה ימים. סוג, מינון ומשך מתן האנטביוטיקה ימסר לך במכתב השחרור במרשם אישי שמצורף למכתב השחרור.
- פעילות גופנית: המנע/י מפעילות גופנית מאומצת (ספורט או עבודה סיזיפית), הרמת משאות כבדים, שחייה, צלילה או נסיעה במטוס במשך שלושת השבועות הראשונים לאחר הניתוח.
- מקלחת: לאחר הסרת החבישה, אין מניעה לחפוף את השיער אך אין לאפשר, הרטבה של האוזן המנותחת. מומלץ להצמיד ניילון נצמד או כוס מעל האוזן והחתך החיצוני כדי להגן עליהם מפני מים. יתכן כי בימים הראשונים תהיה זקוק לעזרה בכך על ידי אדם נוסף.
- חידוש טיפול כרוני: במידה והתבקשת להפסיק טיפול באספירין שבוע לפני הניתוח, ניתן לחדש את הטיפול באספירין למחרת הניתוח במידה ולא נמסר לך אחרת על ידי הרופא/ה.
- קינוח האף: יש להימנע מקינוח האף במשך כשבוע לאחר הניתוח ולאחר מכן לקנח מאוד בעדינות במשך שבועיים נוספים.
- במידה ונמסר לך כי נמצאה במהלך הניתוח נמצאה כולסטאטומה, תקבל המלצה לבדיקת MRI אוזניים לצורך מעקב מדי שנה.
בכל מקרה של:
- דימום מתמשך
- חום מתמשך מעל 38.5
- הפרשה מוגלתית צהובה מהאוזן או מהחתך הניתוחי מאחורי האוזן
- אדמומיות עם נפיחות וכאבים חזקים מתמשכים סביב החתך הניתוחי
- כאב חזק ומתמשך שלא מוקל על ידי משככי כאבים
יש ליצור קשר עם המחלקה!