אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > זמן עיכול: כמה זמן לוקח לגוף שלנו לעכל פיצוחים, פחמימות ודגים?

זמן עיכול: כמה זמן לוקח לגוף שלנו לעכל פיצוחים, פחמימות ודגים?

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

עבור רבים מאתנו, חווית הארוחה כרוכה לעיתים גם בחישוב זמן עיכול של מאכלים, ותחושה של קלילות או כבדות מושפעת ממה שאכלנו. אז כמה זמן לוקח באמת לגוף שלנו לעכל פיצוחים, פחמימות ודגים?

חמין או ג'חנון בשבת בבוקר משביתים אתכם לשארית היום? ובכן, אתם לא לבד. לאוכל  שאנחנו אוכלים, יש קשר ישיר למשך הזמן שלוקח לגוף שלנו לעכל אותו. מומלץ לעשות את החיבור בין המזון שאנו אוכלים לבן סדר היום המתוכנן שלנו. אחרי הכול, מה שאנחנו אוכלים הוא לא רק איך שאנחנו נראים, אלא גם איך שאנחנו מרגישים לאחר שאכלנו אותו.

זמן עיכול

זמן עיכול: כמה זמן לוקח לגוף לעכל את…

מים – גוף האדם מכיל אחוז גבוה של נוזלים המתאדים בכל רגע נתון ועלינו מוטלת האחריות לחדש אותם בכל רגע נתון. המים עוברים ישר למעיים, אחרי חניה קצרה בקיבה, אינם דורשים מאיתנו מאמץ של עיכול ולפיכך הם טובים לנו בכל רגע נתון.

מיצים ממותקים – דורשים מהגוף לעיתים פעילות עיכול של עד עשרים דקות כדי לפרק את הסוכרים שבהם. ולכן, כמעט תמיד תפקוד אותנו תחושת עייפות לאחר שנשתה כמות גדולה של מיצים ממותקים. כמו כן, אין להם ערך תזונתי, הם עתירים בקלוריות, והם לא באמת מרעננים אותנו.

פירות – לגוף שלנו קל לעכל פירות, פעולת העיכול שלהם לא אורכת לרוב יותר מחצי שעה. הסוכרים שלהם בריאים עבורנו במינון נכון והם מתפזרים בגוף באופן טוב, בניגוד לסוכרים מלאכותיים. ארוחת פרי מרעננת אותנו כמעט בכל רגע נתון, היא קלה לעיכול וממלאה אותנו באנרגיות לקראת הליכה קצרה או פעילות גופנית, ואף מגבירה את הריכוז שלנו בעבודה אחרי ש"הטענו את המצברים"- זו בדיוק התחושה המדויקת שאנחנו מקבלים מבחינת הערך התזונתי שגופנו מקבל אל מול משוואת המאמץ הכרוך בעיכול, לכן ארוחות פרי, תמיד מומלצת כארוחת ביניים.

ירקות – גם ירקות קלים לעיכול ומשך הזמן שהגוף שלנו דורש על מנת לעכל אותם גם הוא אינו עולה על חצי שעה, הערכים הקלוריים שלהם נמוכים ולא תמיד הם משביעים אותנו. חלק מן הירקות, כמו חסה, דורשים מאיתנו יותר קלוריות בפירוק מאשר תכולת הקלוריות שבה הם מזינים אותנו. ירקות משמשים לרוב כתוספת, ופחות כארוחה בפני עצמה, הם בעיקר מקלים ומשפרים את תהליכי העיכול בגוף וכדאי להוסיף אותם לבשר ולמוצרים מן החי.
עוף – שעה עד שעתיים של עיכול.

זמן עיכול של מזונות נוספים:

בשר כבש או בשר בקר – שלוש עד ארבע שעות עיכול.

דגים – עד שעה עיכול.

בשר הודו – עד שעתיים עיכול.

גבינה רזה – עד שעה עיכול.

גבינה שמנה – עד ארבע שעות עיכול.

פחמימות מורכבות – עד שעה וחצי לעיכול.

פיצוחים – עד שעתיים עיכול.

כשאתם מחשבים את סדר היום שלכם, את מה שעליכם לעשות, ישנה חשיבות רבה למה תאכלו. ארוחת צהריים "כבדה" במשרד הכוללת מנה בשרית ופחמימות יכולה להיות סוף יום העבודה הנמרץ שלכם. הגוף זקוק לזמן רב מידי בכדי לעכל אותה, והוא עושה זאת בשעת מנוחה. מחקרים מראים כי במקומות עבודה רבים, רמת התפוקה של העובדים צונחת עד 70% לאחר ארוחת הצהריים.

יש לכם סדר יום עמוס ואתם חייבים להישאר ערניים? עזרו לעצמכם על ידי התאמת המזון הנכון והקל לעיכול והשאירו את המזון המורכב יותר לעיכול לשעות המנוחה וחוסר הפעילות שלכם. תכנון הארוחות הוא גם תכנון זמן עיכול והיכולת שלנו להפיק את המרב מיום העבודה שלנו ולהישאר יצרנים, חדים ובעיקר ללא תחושת מלאות או כובד שיכולה לעיתים להפריע לנו לתפקד באופן מיטבי.

עוד בנושא:

משחקי הרעב: גרסת ההורמונים

תודה, בשבילי בלי סוכר

נביאי הסוכרת סוג 2

נשים מכורות יותר לאוכל

הרצאות החודש במלב"י

לקביעת תור ליעוץ: 03-7645444  או: info@assia.co.il

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים