Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > מחקרים רפואיים > דיאטה > חלב נאקות- סוד הימים הקדומים

חלב נאקות- סוד הימים הקדומים

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

על השימוש בחלב ומוצרי לוואי של חלב על ידי בני אדם יש דעות שונות לכאן ולכאן. הוויכוח המדעי העז המתרגש בכל כמה שנים מחדש בנושא, נתמך על ידי עובדות מדעיות נוספות הצצות חדשות לבקרים.

בעלי הרגישות הגבוהה ללקטוז פזורים ביננו. אבל למולם, יש ציבור גדול הנהנה ממוצרי חלב וצורך אותם באופן יומי ובצורה קבועה.

חלב נאקות

חלב הנאקות הוא חלב ותיק כמו הסיכסוך הערבי הישראלי ויותר. המזרח הקדום שפע גמלים, ובעוד היום אנו רואים בהם לעיתים מפגע תברואי בלבד המתרוצץ בכבישי הנגב וגורם לתאונות דרכים, הרי שבימי קדם, ספינת המדבר הזו היתה השניה בחשיבותה עבור בני האדם לאחר המים.

תושבי המזרח התיכון הקדומים נעו ברחבי המדבריות בעזרת החיה המופלאה הזו, שינעו סחורות ממקום למקום, אכלו את בשרה, לבשו מלבושים מעורה ובנו את בתיהם בעזרתה וכמובן ניזונו גם מחלבה העשיר ולמדו לייצר שורה ארוכה של מוצרים נלווים ממנו.

מוצרי חלב של פרות וכבשים מכילים בתוכם אחוזים גבוהים של חומר המכונה קזאין. באופן נורמלי מתפרק הקזאין לחומצות אמינו, הדרושות לבנין חלבונים בגוף. אולם ישנם אנשים עם פגם במערכת החיסונית הגורם ליצור נוגדנים נגד האנזים שמפרק את הקזאין לחומצות אמינו. ברגע שאדם מפתח נוגדנים לאנזים זה, תהליך פירוק הקזאין שבחלב משתנה ובמקום חומצות אמינו נוצרים חומרים קאזומורפיים,חומרים שהשפעתם על גופנו קשה ודומה להשפעת מורפיום או הירואין.

חלב נאקות הוא חלב יוצא דופן מכל שאר משפחת הבהמות היונקות המוכרות לאנושות, שאת חלבן נהוג לעבד למוצרי חלב, שכן הוא נטול קזאין לחלוטין ובכך יחודו הרפואי הראשי.

חלב נאקות שומני מאד ובניגוד למוצרי חלב אחרים אינו מכיל חלבונים כמו בתא- קזאין ובתא- לקטהגלובלין, שנמצאים בחלב פרה וגורמים לאלרגיות. לכן, אנשים שהם אלרגים לחלב יכולים בכל זאת לשתות חלב נאקות.

אחת התגליות המפתיעות של השנים האחרונות כי חלב נאקות הוא הקרוב ביותר לחלב אם וכיום גם נבדקת האפשרות לייצר תחליף חלב אם מחלב נאקות לאימהות אשר אינן מסוגלות או רוצות להניק, או לתינוקות שרגישים לתחליפי חלב.

חלב הנאקות אם כן, מצליח להחריג את עצמו בצורה יוצאת דופן ומרשימה כאחת מן הדיון הציבורי הנוקב בשימוש במוצרי חלב, בתרומתם או בנזק שהם גורמים לגופנו, בעיקר מכיוון שבמרכיביו הבסיסים הוא פשוט אינו דומה כלל לחלב המופק מבהמות אחרות.

התמיכה המדעית הראשונית בנושא מספקת כבר הוכחות חותכות לשיפור במערכת החיסונית שלנו בשל האפקט האנטי בקטריאלי והויראלי הגבוה המצוי בו. נתונים נוספים גם תומכים בהשפעתו על מחלות ריאה, מעיים ואפילו פסוריאזיס.

חלב הנאקות מכיל כמות משולשת של סידן וויטמין סי בהשוואה לחלב רגיל וכמות ברזל זמין גבוהה ונתון זה לכשעצמו מדהים את החוקרים.

התרומה המרכזית של מוצרי חלב הנאקות היא לחולי סוכרת, בשל השפעתו הטובה על תפקוד הלבלב, מה שתורם לירידה משמעותית של רמת הסוכר. בנוסף לכך אנשים הסובלים מבעיות עיכול קשות הראו שיפור משמעותי ביכולת העיכול של מוצרים שונים לאחר שהוסיפו לתפריט מוצרי חלב נאקות.

גם חולים כרוניים במחלות דרכי העיכול, אשר טופלו במשך שנים בטיפול תרופתי, מגיבים במהירות יחסית ומראים שיפור ניכר לאחר הוספת חלב נאקות לדיאטה.

מחלות נוספות אשר מוצרי חלב נאקות הראו יכולות גבוהות לסייע להן הן: זאבת, אלרגיות, אסטמה של העור וכוויות, הרפס, אולקוס, שחפת וברונכיטיס, דלקות חניכיים, בריחת סידן ואנמיה.

חלב נאקות מסייע גם לאנשים העוברים כימוטרפיה על ידי כך שהוא מוריד את טעם הלוואי של הכימותרפיה בפה, מסייע להחלמת פצעים בפה ומפחית את עוצמת גלי החום מהם סובלים החולים כתוצאה מהטיפולים.

הסגולות הטמונות בחלב הנאקות מרשימות, אך הפוטנציאל המסחרי הענק הגלום בו נמצא בימים אלו רק בשלבים ראשונים של מחקר וניסיון לתעש את יצורו. הדימוי הנמוך שנקשר בשימוש בארץ נובע בחלקו מזילזול ציבורי ומדימוי חברתי נמוך הנקשר בחיה עצמה ובתדמיתה.

כמו כן נסיונות שיווק קטנים קודמים בארץ לקו בחסר ברמה תברואתית ובעטיין שווק חלב נאקות ברמה לא טובה ולא הגיינית לשוק ובהוראת משרד הבריאות אף הוסר מן המדפים לאחר שנמצא מזוהם. נסיונות אלו יצרו נזק תדמיתי קשה לחלב הנאקות.

עם זאת, אין ספק שהמחקרים הרבים המצביעים על סגולותיו יביאו בהקדם לשינוי תפיסה. בעתיד הלא רחוק ניתן לנבא כי אנו צפויים לניסיון יצור מתועש נוסף שיפיק לקחים מן הפגמים שהיו בתהליך הקודם ויאפשר לכולנו להנות מסגולותיו של חלב הקסמים הזה.

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים