Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > שייקים ירוקים: טעם החיים

שייקים ירוקים: טעם החיים

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

הם מכפרים על כל עוולות המזון המעובד, שניוון את היכולת שלנו ללעוס ולעכל, ומשלימים את הערכים התזונתיים החסרים. כוהנת השייקים הירוקים, ויקטוריה בוטנקו, החזירה לשולחן האוכל את המשקאות הירוקים במתכון משופר. הוסיפו ירוק לחיים!

שייקים ירוקים

אם גם אתם נמנים על אלו שקנו לעצמם בלנדר חדש, שאסור לאיש לגעת בו במטבח מלבדכם, ואתם עסוקים כל הזמן במציאת הנוסחה הירוקה המבריקה ביותר על מנת לייצר את ה- Green Smoothie האישי שלכם, סימן שגם אתם נסחפתם בטרנד האחרון של שייקים ירוקים.

האחראית הישירה לפריחה של טרנד השייקים הירוקים, היא מי שנחשבת הכוהנת הגדולה של התחום – ויקטוריה בוטנקו. בוטנקו היגרה עם משפחתה בתחילת שנות התשעים לארצות הברית, ולאחר שעשתה את הקישור בין בריאותם הרופפת של בני המשפחה לבין התזונה הקלוקלת שלהם ביבשת החדשה, העבירה את בני המשפחה לתזונה טבעונית. לאחר שבע שנים של תזונה טבעונית, בוטנקו הגיעה למסקנה, כי התזונה הטבעונית לבדה אינה מספקת לבני המשפחה את כמות הרכיבים הירוקים הדרושה לגופם כדי למקסם את יתרונות הבריאות של הירקות הירוקים.

החידוש: שייקים ירוקים שמשלבים עלים ופירות

כמו טבעונים רבים, סבלו גם בני משפחת בוטנקו מתופעות לוואי של מיחושים ואובדן תחושת רעב כלפי מזונות רבים. בוטנקו הגיעה למסקנה כי יש צורך בהגדלה דרמטית של תפריט העלים במזון בני המשפחה : חסה כהה, ארוגולה, עלי סלק, מנגולד, מיזונה, תרד, פטרוזיליה, כוסברה, סרפד וכיוצא באלה.

שייקים ירוקים כבר היו בסביבה קודם לכן, אבל מרביתם היו בלתי נסבלים, בעיקר למי שסולדים מטעמם המר של העלים הירוקים. בוטנקו הוסיפה בננות למיץ הירוק והפכה אותו ממיץ בריאות בעל תדמית וטעם קשה לעיכול – לשייק כייפי בעל תדמית חמורת סבר הרבה פחות, שהתקבל בברכה על ידי בני משפחתה. מתכונים אלו היוו את הבסיס לספרה הפופולרי "ירוק לחיים", שראה אור כבר בשנת 2005, שבעקרון בכולם, עומד השילוב שבין ירקות לפירות, אשר עד לפיתוחי המתכונים של בוטנקו, לא היה מקובל כלל.

מי צריך תאים ירוקים?

שילובם של הפירות בשיקים חולל פלאים בטעמם. לא רק שהטעם הדומיננטי של פירות מתוקים הפך אותם לטעימים יותר ומתאימים לכל חיך, גם לילדים.

ריסוק התאים של העלים הירוקים הוא חיוני לצורך שחרור המרכיבים התזונתיים שלהם, ומסייע לעיכול מהיר יותר שלהם בקיבה. מרביתנו, האוכלים מזון מעובד, איבדנו את מיומנויות העיכול הקדמוניות שלנו והקיבה שלנו היום, לאחר שנים של מאכלים מעובדים המוגשים לה לעיכול ללא מאמץ, זקוקה לעזרה על מנת לעכל את המרכיבים הללו מאחר שניוונו בעצמנו את יכולותיה.

ריסוקם של העלים בבלנדר לא רק שמסייע לנו, הוא גם הברקה של ממש מהבחינה שהוא מאפשר לנו לקבל כמויות אדירות של ירק ולצרוך את הערכים התזונתיים שלו לא במשורה, אלא בשפע. כמות הירקות אותה נוכל לעכל על ידי שתייה גדולה פי כמה וכמה מאשר על ידי אכילתם, שעלולה להיות מעייפת בשלב מסוים עקב חוסר מיומנות של רבים מאתנו באכילת ירקות בשל התזונה המודרנית.

עלים לעוסים אינם מתעכלים בהכרח באופן טוב בקיבה בעלת חומציות פגומה, בעוד שעלים מרוסקים בבלנדר מגיעים לקיבתנו קלים יותר לעיכול גם אם החומציות בה אינה תקינה ותפקודה חלש יחסית.

כללי אצבע להכנת שייקים ירוקים

בוטנקו מצביעה על הירקות העליים כעל קבוצת מזון נפרד של ממש ומצביעה על יתרונותיהם הרפואיים, שמחלקם התעלמו עד כה, שכן לא היה נהוג לצרוך אותם בנפרד ובמרוכז: ירקות עליים עשירים יותר מירקות רגילים במינרלים, בוויטמינים ובחלקם יש אפילו חלבון בכמות יומית מומלצת. על מנת להגיע אל כל המרכיבים, בוטנקו ממליצה לגוון כל הזמן ולנסות ולהגיע למגוון שיכיל עד 40 ירקות עליים מהשוק או מליקוט ירקות בר.

העיקרון המרכזי בהכנת השייקים הוא מינון נכון של ירקות עליים, ערבוב  בפולסים קצרים ויחס של 60-70 אחוז ירקות עליים ועד 30 אחוז של פירות.

עוד בנושא: 

הצלחה בטוחה – ניתוחים בריאטריים בחולי סוכרת

אטלס סוכרת 2012: 371 מיליון מקרים בעולם

מחקר: בלון קיבה – גם לבעלי משקל עודף

על הקשר שבין הרגלי אכילה לא נכונים, לחץ ועלייה במשקל

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים