Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > כוסמת, כבר ניסית?

כוסמת, כבר ניסית?

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של אסיא בריאטריק – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

זה לא סוד שגם אכילת מזון בריאות מושפעת מאופנה וטרנדים כאלו ואחרים הכוללים מזונות מוכרים לנו אשר לפתע, ללא סיבה מוצדקת לכאורה, תופסים את מקומם במרכז הבמה הקולינרית. החיפוש אחר הלהיט התורן הבריאותי תורם בסופו של דבר להעשרת התפריט שלנו והוא מבורך. הפעם עולה הדגן הבריאותי הזה, כוסמת, אל ראש שרשרת המזונות הבריאים האופנתיים. בתיאבון!

רקע היסטורי

כוסמת היא דגן חד שנתי אשר מקורו במזרח אסיה ומוצאו ממשפחת הארכוביתיים. זרעיו משמשים לאכילה ובתי הגידול המרכזיים שלו הם דווקא ארצות הברית וקנדה.

כוסמת

הכוסמת מוכרת במגוון של מאכלים אסייתים אבל אומצה בחום על ידי המערב בעשורים האחרונים בשל הקלות היחסית בה ניתן לעבד אותה וטעמה המתקתק והנעים לחייך.

במערב צרפת, נפוץ השימוש בקמח המיוצר מן הכוסמת ליצירת חביתיות, בספרד הוא מכונה בחן "הקמח השחור", וברוסיה המזרחית ובאירופה הוא משמש להכנת דייסה מלוחה – קאשה ופנקייק רוסי – בליני. ביפן, מכינים ממנו את אטריות הסובה שהן מאכל פופולארי ביותר בתרבות הקולינרית היפנית.

בימי הביניים היה הכוסמת דגן עממי ופופולרי למדי עד שכמעט ונעלם השימוש בו לאחר חדירתם של דגנים בהירים יותר לשווקי המזון בעולם והוא נתפס כמיושן.

עם חזרתם לאופנה של דגנים כהים, וכבדים יותר לתפריטי מזון הבריאות בעולם, בשל ערכם התזונתי, החלה גם הכוסמת לעשות קמבק של ממש בשל ערכיה התזונתיים הגבוהים.

את הכוסמת אפשר לשלב במאכלים מוכרים ובאופני בישול רגילים, היא אינה דורשת מאמץ רב בעת הבישול, מתנהגת כדגנים מוכרים אחרים כדוגמת חיטה או אורז וטעמה עדין ומיוחד. היא זמינה תמיד ומחירה לרוב נוח ואינו יקר.

ערכים תזונתיים

כוסמת כמעט ולא מכילה שומן (3%) והפחמימות המורכבות שבה מכילות סיבים תזונתיים בריכוז של 15% מה שעוזר למניעת השמנה.

בכוסמת תכולה גבוהה של חלבון איכותי 13-18% והיא מכילה את כל 8 חומצות האמינו החיוניות. הגוף האנושי מסוגל לנצל 80% מתכולת החלבון שבכוסמת, מה שמקנה לה מקום של כבוד בקרב הצמחים המספקים חלבון.

כוסמת מכילה נוגדי חמצון כמו רוטין וטנין וכן ויטמין E וכמעט כל הספקטרום של קומפלקס ויטמין B.

נתונים חדשים מצביעים על תרומתה של הכוסמת לבריאותם של חולי סוכרת, משום שהיא מסייעת להם להגיב טוב יותר לאינסולין, היא מסייעת בהורדת לחץ הדם וכן משפרת ערכי כולסטרול. גם חולי צליאק יכולים להנות מכוסמת כיוון שהיא אינה מכילה גלוטן.

כוסמת גם עשירה במינרלים "טובים" מסוג ברזל, אבץ וסלניום.

דבורים מייצרות דבש מעלי כוסמת ודבש זה מכיל רמות גבוהות פי 20 של נוגדי חמצון וויטמינים C ו E.

ערכה הקלורי של הכוסמת אינו גבוה במיוחד למרות היותה דגן פחממתי, היא מכילה  335 קלוריות למאה גרם כוסמת יבשה.

אך הקסם שלה עבור אנשים רבים, המשלבים אותה כפחמימה מרכזית בתפריט הדיאטה שלהם, היא העובדה כי היא מתנפחת בעת הבישול וכמעט משלישה את עצמה מבחינת הכמות, כך שאכילה מדודה ממנה מסייעת לשבוע תמורת ערך קלורי נמוך באופן יחסי בהשוואה לדגנים אחרים –  מאה גרם של כוסמת מבושלת מכילים 120 קלוריות.

לפניכם מתכון קל הכנה של הכוסמת, אולי תישבו גם אתם בקיסמה…

כוסמת עם עלי תרד

400 גרם (2 כוסות) כוסמת    3 כפות שמן זית200 גרם בצל (1 גדול ) חתוך לרצועות גסותחבילת עלי תרד קפואים של סנפרוסט

3 כוסות מים חמים2 שיני שום גדולות, טריות וקצוצות2 כפיות מחוקות מלח  1 כפית מחוקה פפריקה חריפה1/2 כפית מחוקה פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה1. שוטפים את הכוסמת ומשרים אותה במים קרים למשך רבע שעה.

2. מאדים את עלי התרד וממליחים אותם קלות. מעבירים אותם לסיר ומטגנים אותם ביחד עם הבצל בשמן זית.

3. מוסיפים את הכוסמת ואת המים ומבשלים על אש קטנה כעשרים וחמש דקות, מכסים את הסיר במגבת ומוסיפים מים לפי הצורך בעת הבישול על מנת שהתבשיל יישאר מימיי מעט. מכבים את האש ומשאירים סגור למשך עשר דקות נוספות.

מגישים חם לשולחן כמנה עיקרית או כתוספת למנת בשר, בתיאבון!

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

אסיא בריאטריק, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר באסיא בריאטריק הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח באסיא בריאטריק – המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים