Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > Mindless Eating: למה אנחנו אוכלים יותר מכפי שאנו חושבים?

Mindless Eating: למה אנחנו אוכלים יותר מכפי שאנו חושבים?

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של אסיא בריאטריק – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

ספר חדש, "Mindless Eating" מתיימר לפתור את החידה, וגורס: ממש לא משנה מה בדיוק אנחנו אוכלים – מה שחשוב זה כיצד והיכן אנו עושים זאת

הסוד לאבד משקל ולשמור עליו לאורך שנים הוא לא מה אנחנו אוכלים – אלא כיצד והיכן אנחנו עושים זאת, והדיאטה הטובה ביותר היא זו שבה אנחנו לא מרגישים בדיאטה. כך טוען פסיכולוג אמריקאי נחשב בספר חדש שיצא לאור לאחרונה באנגלית.

Mindless Eating

בספרו "זלילה בהיסח הדעת" – למה אנחנו אוכלים יותר מכפי שאנו חושבים" (או: Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think), מסביר בריאן וואנסינק מאוניברסיטת קורנל, כי "זה כמעט בלתי אפשרי לשלוט לחלוטין באכילה שלנו".

לדבריו, בכל יום אנחנו מקבלים כ-200 החלטות שונות באשר למזון שיבוא אל פינו. את רובן אנחנו מבצעים בהיסח הדעת וכלאחר יד. "לפיכך", הוא אומר, "יש חשיבות הרבה יותר גדולה לסביבה שבה אנחנו אוכלים – כך שנוכל לשלוט טוב יותר במה מדוייק אנחנו מכניסים לפה".

וואנסינק מזכיר בספרו עשרות ניסויים שנערכו בעניין, והוכיחו את טענתו. באחד מהם קיבלו שתי קבוצות של צופים בקולנוע קערות פופקורן. קבוצה אחת קיבלה קערת ענק (רוב חבריה סיימו כמעט את כל ה"מנה"); הקבוצה השנייה קיבלה קערה בינונית (ואף היא סיימה כמעט את כל ה"מנה").

מעבר לכך שאלו שקיבלו את קערת הענק אכלו 53% יותר פופוקורן, המפתיע בניסוי הוא שמישהו מקרב חברי שתי הקבוצות בכלל צרך אותו: מארגני הניסוי הקפידו לתת להם פופקורן עבש במיוחד, בן 5 ימים, שעמד זמן ממושך באוויר הפתוח, וגרם לצלילי חריקה מעצבנים בזמן שנלעס.

"ההקשר שבו אנחנו אוכלים"

"זה בדיוק העניין", הוא מסביר בספרו, "ההקשר שבו אנחנו אוכלים. כאשר אנו נמצאים בסרט ומוגשת לנו קערת פופקורן – אנחנו אפילו לא מרגישים שהוא לא טרי ולא טעים, לא שמים לב שאנחנו לא רעבים, ומתעלמים מצלילי החריקה שהוא משמיע בין השיניים שלנו".

"ההחלטה להפסיק לאכול", הוא מוסיף, "קשורה לעתים נדירות לתחושת מלאות ושובע. אולי בגלל התרבות שלנו, איבדנו כל קשר עם התחושות האותנטיות הללו, וכיום אנחנו לא מקשיבים לתחושת השובע של הגוף – אלא לאיתותים מהסביבה שלנו, שמעודדת אותנו לאכול עוד ועוד".

החדשות הטובות, לדבריו, הן שלמרות שלל הפיתויים וההסחות מסביב – בהחלט אפשר להוריד במשקל, אם קצת נשלוט בסביבה שלנו: נשתמש בצלחות קטנות, נקנה אריזות מזון פחות גדולות, ואפילו נשמע במקלות אכילה סיניים (צ'ופסטיקס) לאכילת אוכל מזרח-אסיאתי.

יכול להיות שלא נשיל בבת אחת עשרות קילוגרמים – אבל אם נצמצם כל יום את הצריכה הקלורית שלנו אפילו ב-100 או 200 קלוריות, נוכל להשיג הפחתת משקל שנתית של 5 עד 10 ק"ג.

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

אסיא בריאטריק, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר באסיא בריאטריק הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח באסיא בריאטריק – המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים