אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > התמכרות והשמנה: למה אנשים מכורים לאוכל?

התמכרות והשמנה: למה אנשים מכורים לאוכל?

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

יש אנשים המכורים לסמים ויש כאלה המכורים למזון. מחקר חדש מציג ממצאים חדשים אודות התופעה המשמינה, בין היתר, עכשיו אפשר לומר בוודאות כי ככל שהאוכל טעים יותר כך האדם המכור מתקשה לעמוד בפיתוי

התמכרות לאוכל

אף על פי שנמצאו זה מכבר הקבלות בין התפקוד העצבי לבין השמנת יתר והתמכרות לסמים, למיטב ידיעתנו לא קיימים מחקרים שבדקו את הקשר העצבי של התנהגות אכילה דמויית התמכרות. מחקר חדש, שפורסם במגזין המקצועיArchives of General Psychiatry  בדק את ההשערה, לפיה תוצאות גבוהות ב"התמכרות לאוכל" דומות מבחינת הדפוסים להפעלה העצבית שמתרחשת בעת התמכרות לסמים. המחקר התבצע בשיטת MRI פונקציונלי והשתתפו בו 48 נשים צעירות בריאות, רזות עד שמנות.

בא לך מילקשייק או מים?

המחקר התבצע לפי פרדיגמת MRI פונקציונלית. בשיטה זו המשתתפים נתבקשו לצרוך את ארוחותיהם כרגיל, אולם להימנע מאכילה או שתייה, כולל משקאות עם קפאין, למשך תקופה של 4-6 שעות מיידית לאחר ביצוע ההדמיה. פרק זמן זה נבחר כדי ללכוד את מצב הרעב הקיים אצל רוב המשתתפים לפני הארוחה הבאה שלהם, כיוון שבזמן זה הגיוני כי ההבדלים בתגמול המזון ישפיעו על הצריכה הקלורית.

פרדיגמת המילקשייק נבחרה כדי לבחון את ההפעלה המוחית בתגובה לצריכה וציפיה לצריכה של אוכל טעים. הגירויים כללו שני דימויים: כוס מילקשייק וכוס מים – שהיו האות לקבלת 0.5 מ"ל של מילקשייק בטעם שוקולד עשוי מארבעה כדורים של גלידת וניל של האגן דאז, 1.5 כוסות חלב 2% ושתי כפיות סירופ שוקולד תוצרת הרשיז, או תמיסה נטולת טעם וקלוריות, שמטרתה לחקות את טעם הרוק. נעשה שימוש ברוק מלאכותי כי טעמם של מים מפעיל את קורטקס הטעם.

מזרקים של 60 מ"ל מולאו במילקשייק שוקולד ובתמיסה חסרת הטעם וחוברו באמצעות צינורות לסעפת, שחוברה לראש מכשיר ההדמיה. הסעפת נכנסה לפי המשתתפים והניחה את הטעם לאותו מיקום מדויק על גבי הלשון. המשתתפים קיבלו הוראה לבלוע בכל פעם שהם רואים את הפקודה "לבלוע".

תגמול וציפיה של המוח לקבל מזון

ההדמיה בוצעה עם מכשיר MRI לראש בלבד. "כלוב" ראש סטנדרטי סרק את הנתונים מכל המוח.

המשתתפים בקבוצת המכורים למזון (FA) לעומת הקבוצה השנייה, שבה ההתמכרות קלה יותר, הדגימו הפעלה גדולה יותר ב-DLPFC השמאלי וב-caudate הימני בתגובה לציפיה לקבל אוכל טעים.

יתרה מזאת, בקבוצת המכורים למזון הודגמה פחות הפעלה של ה-OFC השמאלי הצדי, בהשוואה לקבוצת שבה ההתמכרות קטנה יותר.

במחקר הנוכחי, משתתפים רזים ושמנים עם ציוני התמכרות גבוהים יותר הדגימו דפוס שונה של הפעלה עצבית, זאת בהשוואה למשתתפים עם ציוני התמכרות נמוכים יותר.

זהו המחקר הראשון שבוחן את הקשר בין התמכרות לבין הפעלה עצבית של מעגלי התגמול במוח, עם צריכה וציפיה לצריכה של מאכלים טעימים.

כצפוי, תוצאות התמכרות גבוהות יותר התקשרו להפעלה גדולה יותר של האזורים במוח הממלאים תפקיד בקידוד הערך המוטיבציוני של הגירויים בתגובה לציפיה למזון. המרכזים המוחיים ששופעלו, ה-ACC וה-OFC האמצעי, שויכו שניהם למוטיבציה לאוכל ולצריכת סמים אצל אנשים עם תלות בחומרים ממכרים.

בדומה לכך, הפעלה מוגברת באמיגדלה מיוחסת לתיאבון גדול יותר ולחשיפה למזונות עם ערך מוטיבציוני ותמריצי גבוה יותר.

תוצאות ההתמכרות לאוכל תאמו להפעלה מרובה יותר של ה-cingulate cortex  הקדמי, medial orbitofrontal cortex והאמיגדלה, בתגובה לציפיה לקבל אוכל.

התלות בסמים והשמנת יתר

נמצאו דפוסים דומים של הפעלה עצבית בהתנהגות אכילה דמויית התמכרות ובהתמכרות לסמים: הפעלה מוגברת של מעגלי התגמול בתגובה לציפיה לאוכל ופעילות נמוכה יותר באזורים המעכבים בתגובה לצריכת מזון.

חוקרים טענו בעבר כי בדיון על הסיבה להשמנת יתר מעורבים גם תהליכים התמכרותיים. שימוש במזון ותרופות גורם לשחרור דופמין באזורים המסו-לימביים ומידת השחרור תואמת לתגמול הסוביקטיבי הן מהשימוש במזון והן בסמים.

נמצאו דפוסים דומים של פעילות מוחית גם בתגובה לציפיה למזון וסמים. אצל אנשים שמנים לעומת רזים, ישנה פעילות רבה יותר ב-OFC, אמיגדלה, AC, סטריאטום, והתלמוס המדיו-דורסלי בתגובה לציפיה לקבל אוכל.

למרות שאנשים שמנים ואנשים המכורים לסמים מדגימים תגובתיות יתר באזורי למידת התגמול בהקשר של הציפיה למזון ולסמים, הצריכה הממשית של מזון וסמים מתקשרת להפעלת מעגלי התגמול המופחת.

למרות שישנן הקבלות ממשיות בין אזורי המוח המקודדים את התגמול מסמים ומאכלים טעימים לבין במצבים עצביים חריגים, הקשורים לתלות בסמים ולהשמנת יתר, ממצאים אלה עשויים לספר לנו קצת על התמכרות אמיתית למזון.

התמכרות למזון ומוטיבציה לאכול

כדי להעריך בצורה ישירה יותר את נושא ההתמכרות למזון, היינו צריכים לזהות את המשתתפים שעשויים להדגים סימני תלות בדפוסי האכילה שלהם. כיום, אבחנה של תלות בסמים ניתנת כאשר הנבדק מדגים מספיק קריטריונים התנהגותיים מתוך רשימה קיימת.

לכן, משתתפים עם ציוני התמכרות גבוהים יותר עשויים להגיב למוטיבציה גבוהה יותר לאכול על-ידי ניסיון ליישם אסטרטגיות של שליטה עצמית. ציונים גבוהים יותר עשויים להיות קשורים למוטיבציה גבוהה יותר לחפש מזון בתגובה לגירויים הקשורים באוכל.

הפעלה עצבית של אזורים שככל הנראה ממלאים תפקיד בקידוד התשוקה לאוכל תאמה גם היא לציוני המכורים. ציוני המכורים יכולים להיות קשורים לתשוקה רבה יותר למזון אל מול גירוי. ולבסוף, ציוני המכורים היו קשורים להפעלת האזורים הממלאים תפקיד בביטול עכבות ושובע.

ציוני המכורים תאמו שלילית להפעלה ב-OFC הצידי במהלך קבלת מזון.

המניע לצריכת מזון כפייתית

ממצאים אלה תומכים בתיאוריה לפיה צריכת מזון כפייתית עשויה להיות מונעת בחלקה מהציפיה המוגברת לאיכויות התגמול הקיימות במזון. בדומה לכך, אנשים מכורים עשויים להגיב יותר לגירוי לסם, מבחינה פיזיולוגית, פסיכולוגית והתנהגותית. כלומר, הגירויים המיוחסים לחומר הממכר, ובמקרה הזה אוכל, עשויים להתחיל לגרום לשחרור דופמין ולהנעת הצריכה.

האזורים במוח הקשורים לשחרור הדופמין הראו גם הפעלה גדולה בהרבה במהלך החשיפה לגירוי אצל משתתפים עם התמכרות גבוהה. האפשרות שגירויים הקשורים במזון כלולים לפתח איכויות פתולוגיות מדאיג במיוחד בסביבה הנוכחית, שבה כל הזמן ישנם מאכלים טעימים והשיווק שלהם אגרסיבי.

הקבוצה בעלת נתוני התמכרות גבוהים הדגימה דפוסים של הפעלה עצבית המיוחסים לפחות עכבות. צריכת מזון טעים עשויה להתגבר על הרצון להגביל את צריכת הקלוריות אצל משתתפים עם התמכרות גבוהה, וכתוצאה מכך צריכת המזון תהיה ללא עכבות.

מעניין, אבל לא נמצאה כל התאמה משמעותית בין ציוני ה-YFAS לבין ה-BMI. לכן, לפי הממצאים הנוכחיים ככל הנראה ציוני התמכרות והתפקוד העצבי הקשור בכך יכולים להופיע אצל אנשים במגוון משקלים.

יתכן כי אנשים מסוימים חווים התנהגות אכילה כפייתית, אולם דואגים לפצות התנהגותית כדי לשמור על משקל נמוך. אפשרות אחרת היא כי המשתתפים הרזים, שעונים להגדרת התמכרות, נמצאים בסיכון להשמנה בעתיד. בהתחשב בגילם הצעיר של המשתתפים, הסבירות שהם יעלו במשקל בעתיד גבוהה.

מדד הרעב, אובדן שליטה וצריכת מזון

למרות שהמשתתפים נמנעו מאכילה 4-6 שעות לפני ההדמיה, לא נמדדה רמת הרעב שלהם. יתכן כי משתתפים עם ציוני התמכרות גבוהים יותר היו רעבים יותר. אם זה המקרה, יתכן שמצב זה תרם לחלק מההשפעות שנמצאו. כמו כן, אפשר גם שהרעב הגדול יותר מגיב להתמכרות, כי התמכרות ורעב קשורים גם לדחף מוגבר.

בהינתן המצב, שהתנהגויות אכילה מסוימות מונעות בשל גירויים, חשוב לבחון את ההפעלה העצבית בתגובה לפרסומות למזון. בנוסף, כדי להמשיך לבחון את תפקיד העכבות אצל מכורים למזון, כדאי למדוד את תחושת אובדן השליטה ואת צריכת המזון.

לפי הממצאים הנוכחיים, התמכרות קשורה להפעלה עצבית הקשורה לתגמול, המיוחסת בדרך כלל לתלות בחומרים ממכרים. למיטב ידיעתנו, זהו הניסוי הראשון הקושר בין מדדים להתנהגות אכילה התמכרותית לבין דפוס ספציפי של הפעלה עצבית.

אם מזונות מסוימים הם ממכרים, הדבר יוכל להסביר חלקית את הקושי שיש לאנשים לשמור על ירידה במשקל. אם גירויים יוצרים מוטיבציה לאכול בצורה דומה לגירוי ליטול סם, כי אז המאמצים לשנות את סביבת המזון הנוכחית יהיו קריטיים להצלחת הירידה במשקל ומאמצי המניעה.

הפרסומות הרבות לאוכל וזמינותם של מזונות טעימים וזולים עלולים להקשות מאוד לדבוק בבחירות תזונתיות בריאות, זאת בגלל שהגירויים קיימים בכל מקום ומעוררים את מערכת התגמול שלנו.

עוד בנושא:

התמכרות לאוכל: אמת או שקר?

שמן וטוב לו

תזונה נכונה גם בחופש הגדול

הרצאות החודש במלב"י

לקביעת תור ליעוץ: 03-7645444  או: info@assia.co.il

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים