אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > צליאק: מהי המחלה הזו? מדריך תזונה

צליאק: מהי המחלה הזו? מדריך תזונה

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

מחלת צליאק (כרסת) היא מחלת מעי דלקתית עם רגישות למוצרים המכילים גלוטן. כיצד מאבחנים, מה אסור לאכול ומה כן מותר לאכול בהיעדר בצק? הדיאטנית יפית קסלר עם כל התשובות והתפריטים

צליאק

מחלת הצליאק (כרסת) היא מחלת מעי דלקתית אוטואימונית, בה קיימת רגישות יתר גנטית לרכיב החלבוני גלוטן הנמצא בחיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל.

במחלה זו, בעקבות אכילת מזון המכיל גלוטן מגיבה המערכת החיסונית בייצור נוגדנים, ונוצרת תגובה דלקתית של הגוף. התגובה הדלקתית עשויה לפגוע ברירית המעי, שהיא החלק הפנימי של דופן המעי בו נמצאים תאים האחראים על הפרשה, עיכול וספיגה.

סימני המחלה משתנים מאוד מחולה לחולה.

הסימפטומים הנפוצים של מחלת הצליאק כוללים:

  • שלשולים, או שלשול ועצירות לסירוגין
  • בטן תפוחה, גזים
  • סטאטוריאה (צואה שומנית עקב תת ספיגה של שומן)
  • רגישות משנית ללקטוז
  • אובדן משקל
  • חסרים תזונתיים עקב תת ספיגה

חלק מהחולים אינם מציגים את הסימפטומים הקלאסיים, אך עשויים לסבול מעייפות כרונית, אובדן משקל, אנמיה, מחלות עצם ובעיות קרישה. בילדים המחלה יכולה להוביל להפרעות בגדילה ובהתפתחות. יותר ממחצית מחולי הצליאק אינם סימפטומטיים כמעט או כלל. חשוב מאוד לאבחן את המחלה על מנת לטפל בה, וכדאי לגשת לבדיקה כאשר קיים חשד למחלה במערכת העיכול או כאשר ישנו קרוב משפחה מדרגה ראשונה החולה בצליאק.

חולי צליאק שאינם מטופלים נמצאו כבעלי סיכוי גבוה יותר למחלות ממאירויות.

אבחון צליאק

האיבחון הראשוני נעשה באמצעות בדיקות דם לגילוי נוגדנים לחלבון הגלוטן. אבחון סופי של מחלת הצליאק נעשה באמצעות ביופסיה לדגימה של רירית המעי הדק. חשוב לבצע את הבדיקות לפני שנעשו שינויים כלשהם בתזונה על מנת לקבל תוצאות אמינות.

הטיפול במחלה: דיאטה נטולת גלוטן

הטיפול במחלת הצליאק מבוסס על דיאטה נטולת גלוטן, לכל החיים, בה יש להימנע לחלוטין מאכילת מאכלים המכילים חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל או שאריות שלהם. חלק מהחולים יצטרכו להיעזר גם בתרופות סטרואידיות המדכאות את תגובת המערכת החיסונית.

לבניית תפריט נטול גלוטן מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית על מנת לבנות דיאטה ולהשלים חסרים שנוצרו בתקופת המחלה, וכן למניעת היווצרות חסרים תזונתיים במעבר מתזונה רגילה לתזונה נטולת גלוטן.

מה מותר לאכול?

אורז, תירס, תפוחי אדמה, כוסמת, קינואה, טפיוקה, דוחן, אמרנט, דורה, קמח מהעמילנים הללו, פירות וירקות, ביצים, בשר, עוף, טופו ודגים אם אינם מצופים בבלילה שמכילה פירורי לחם, מוצרי חלב מכל הסוגים, גלידות, קינוחים על בסיס ג'לטין, פופקורן, במבה, פיצוחים שלא נקלו עם קמח, שוקולד, חלבה, סוכריות, עוגות עוגיות ומאפים שרשום עליהם כי אינם מכילים גלוטן. ניתן לשתות רום, ברנדי, ג'ין, וודקה, יין, ליקר ומיצים.

מה אסור לאכול?

מאפים ובצקים, מזונות המכילים פירורי לחם, קרוטונים, קרקרים, פסטות, סולת, קוסקוס, בורגול, סובין חיטה, כוסמין, חיטת דורום, שקדי מרק, גריסי פנינה, עוגות ועוגיות, פשטידות המכילות קמח, מצות, ופלות, בירה לבנה או שחורה, ויסקי, לתת, דגני בוקר, סוגים מסוימים של תבלינים כמו זעתר (עשוי להכיל שומשום שמקורו מבייגלה), אבקות מרק, רוטב סויה המכילים קמח חיטה, חומץ מדגנים.

מתי מומלץ לחולה בצליאק לעבור לדיאטה דלת לקטוז?

בזמן שהמחלה פעילה וישנם סימפטומים במערכת העיכול כמו שלשולים, נפיחות, גזים וכאבי בטן, מומלץ באופן זמני לעבור לדיאטה דלת לקטוז המבוססת על יוגורטים וגבינות קשות, ולהימנע מגבינות רכות ומחלב ניגר עד לחלוף הסימפטומים. בתקופת "נסיגה" בה חלפו הסימפטומים ויש רגיעה של המעי, יש לחזור בהדרגה לתזונה עשירה במוצרי חלב מכל הסוגים.

השפעת הטיפול התזונתי

בהפסקת החשיפה לגלוטן צפוי לחול שיפור בהרגשה תוך 2-8 שבועות. החלמת מעי מלאה צפויה להתרחש תוך 3-6 חודשים.

  • חשוב לוודא שהמזון הוכן בנפרד ממזון שמכיל גלוטן, להשתמש במשטחי הכנה ובכלים נפרדים שלא באו במגע עם גלוטן ושנוקו היטב.
  • יש להקפיד על קריאת תוויות מזון על מנת לאתר חשד להימצאות גלוטן במוצר.
  • אין לאכול מוצר שרשום עליו את המילים "עלול להכיל גלוטן" או "עשוי להכיל עקבות של גלוטן".
  • יש להימנע ממזונות שמופיע בתווית המזון כי מכילים עמילן, מייצב, חלבון צמחי, חומר טעם לתת.
  • באכילה במסעדות או בדוכנים מחוץ לבית כדאי לשאול לגבי נוכחות גלוטן במזון, ברטבים ובתבלינים של המנה שהוזמנה.

עמותת צליאק בישראל הוציאה מדריך כיס למוצרי מזון ללא גלוטן וכן רשימת תוספי מזון ותרופות ללא גלוטן. כדאי לרכוש אותם ולהיעזר בהם ללימוד עצמי

עוד בנושא:

סוף עידן הפירמידות. קבלו את "צלחת המזון" החדשה

מדריך תזונתי: יתרונותיו הבריאותיים של התפוח

מחקר: חמש דקות של "זמן ירוק" משפרים את הבריאות

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים