Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > אי סבילות ללקטוז: כל מה שרצית לדעת. מדריך תזונתי

אי סבילות ללקטוז: כל מה שרצית לדעת. מדריך תזונתי

דיאטנית קלינית סיגל אלפסה

דיאטנית בריאטרית במלב"י –המרכז לטיפול בהשמנת יתר , מקבוצת "אסיא מדיקל " – משתתפת בוועדות הערכה של המועמדים לניתוח וליווי של המנותחים לאחריו, כמו כן מנחת קבוצות לאחר ניתוחים בריאטרים .
למידע נוסף »

שלח שאלה

אי סבילות ללקטוז היא למעשה חוסר באנזים הקרוי לקטאז, שתפקידו לפרק מוצרי חלב. האם נולדים עם התסמונת, איך היא נגרמת, מה הסיכונים וכיצד מתמודדים איתה? הדיאטנית סיגל אלפסה עם כל התשובות והמלצות תזונתיות לגבי צריכת מוצרי חלב

תופעת אי סבילות ללקטוז מאופיינת בחסר של אנזים הקרוי לקטאז. אנזים זה תפקידו לפרק את סוכר החלב לקטוז לשני מרכיביו – גלוקוז וגלקטוז, אותם יכול המעי לספוג.

אי סבילות ללקטוז

בגיל הינקות רמת האנזים היא הגבוהה ביותר מאחר והיא חיונית לפירוק הלקטאז בחלב אם, אולם בהמשך החיים, לאחר גיל שנתיים, קיימת ירידה הדרגתית בפעילות האנזים.

תופעת החוסר באנזים הלקטאז ידועה כתסמונת אי סבילות ללקטוז או רגישות ללקטוז.

לרוב לא מדובר בחוסר מוחלט. חוסר בלקטאז משתנה בין האוכלוסיות השונות והוא שכיח יותר במבוגרים מאשר בילדים. בישראל שכיחות חסר בלקטאז עומדת על 60-70%, וקיימת שכיחות גבוהה יותר בקרב אשכנזים וערבים לעומת קבוצות אתניות אחרות.

מהי תופעת אי סבילות ללקטוז?

כאשר אין יכולת לפרק את הלקטוז, שמגיע ממוצרי החלב, נוכחות הלקטוז במעי גורמת למספר תסמינים: כאבי בטן, שלשולים, נפיחות בבטן וגזים. התסמינים יופיעו לרוב לאחר אכילת מוצרים המכילים לקטוז (מוצרי חלב), ועשויים להימשך לפעמים עד חצי יום.

חשוב להבחין בין המושג אלרגיה לחלב לבין אי סבילות לחלב.

אלרגיה לחלב הינה תגובה אלרגית של המערכת החיסונית לחלבון החלב. אנשים, שמאובחנים כאלרגיים לחלבון החלב, חייבים להימנע לחלוטין מצריכת חלב ומוצריו.

לעומת זאת, אנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז יכולים לצרוך חלב ומוצריו, אך בכמות נמוכה יותר ומותאמת לסבילותם האישית.

כמה מוצרי חלב מומלץ לצרוך?

רוב האנשים שפעילות הלקטאז אצלם נמוכה מסוגלים לעכל מנת לקטוז יומית הנמצאת בכוס חלב אחת, אלא אם אי הסבילות חריפה ואז ניתן לפתח תסמינים אפילו לאחר מנה קטנה של חלב.

אנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז נוטים להימנע ממוצרי חלב, הימנעות זו עשויה להוביל לחוסר תזונתי ברכיבים חיוניים כמו סידן, ויטמיניםA ,D , זרחן ועוד.

ישנם מצבים שבהם יש חסר חולף באנזים הלקטאז, יתכן גם לאחר מחלות הפוגעות ברירית המעי כמו גסטרואנטריטיס ויראלית או מחלות מעי דלקתיות, ולעיתים לאחר ניתוחים במערכת העיכול. לרוב לאחר חלוף המחלה התסמונת חולפת. ההמלצה בתקופת המחלה או לאחר הניתוח להימנע ממוצרי חלב ולחזור אליהם בהדרגה לאחר ההחלמה.

הלקטוז שכיח בעיקר במוצרי חלב אולם ניתן למצוא אותו גם בסוגי מזון אחרים, שהוא מוסף אליהם כחלק מהרכיבים, ולכן מומלץ לקרוא את תוויות המזון לפני האכילה. כמו כן, מאחר ולאנשים יש חוסרים ברמות שונות לעיתים יש צורך בשיטת ה"ניסוי והטעייה" על מנת לדעת מה ניתן לאכול ללא תופעות לוואי .

כיצד מאבחנים אי סבילות ללקטוז?

השיטה המקובלת כיום היא תבחין נשיפה לזיהוי אי סבילות ללקטוז. הנבדק מקבל תמיסה המכילה לקטוז לאחר צום של לילה, לאחר מכן נאסף אוויר, הננשף במרווחי זמן קבועים, ובודקים את רמת המימן הנפלטת.

אם ישנה עלייה ברמות המימן סימן שיש חוסר, אולם בדיקה זו אינה מדויקת בכל המקרים, מאחר ויכול להיות מצב של תת-ספיגה ללא פליטת מימן או תת-ספיגה, שאינה מלווה בסימפטומים ואי-סבילות.

ההמלצות התזונתיות מעודדות גם אנשים עם אי-סבילות ללקטוז לצרוך מוצרי חלב. חשוב לזכור כי הסמפטומים של אי-סבילות ללקטוז שונים מאוד מאחד לשני, ועל כן יש חשיבות רבה להתאמה אישית.

המלצות תזונתיות לסובלים מתופעת אי סבילות ללקטוז:

ניתן לשלב מוצרי חלב בתפריט למרות אי הסבילות ללקטוז.

מאחר וקיימת שונות בין אדם לאדם בדרגת האי סבילות, יש לעשות בדיקה, שתאשר את אי הסבילות, ולאחר מכן ניתן תחילה להפחית את מוצרי החלב מהתפריט ולאחר שישנה הטבה בתסמינים – להתחיל ולהוסיף בהדרגה ולבדוק מזונות שונים בהם יש דרגות שונות של לקטוז. כך ניתן ללמוד מהי כמות הלקטאז הנסבלת ומהם המזונות המועדפים על כל אחד ואחד.

מומלץ לפזר את הארוחות המכילות לקטוז על פני היום, כמויות קטנות נסבלות לרוב טוב יותר.

מומלץ לאכול מזונות המכילים לקטוז יחד עם מזונות נוספים ובעיקר מזונות המכילים יותר שומן, בדרך זו מואט ריקון הקיבה וכך יש האטה בכניסת הלקטוז הלא מפורק למעי ופוחתים התסמינים.

כיום יש בשוק מוצרים רבים מופחתי לקטוז כגון: חלב דל לקטוז, גבינות כמו גבינת קוטג' וגבינה צהובה מופחתות לקטוז, מוצרים שמוספים להם חיידקים פרוביוטיים כמו יוגורט ביו בהם דרגת הלקטוז בהם מופחתת, שוקו דל לקטוז, ומוצרי סויה שאינם מכילים כלל לקטוז אך מותר לצרוך אותם במידה.

ניתן להוסיף את האנזים החסר דרך כדורים, קיימים בשוק תכשירים המכילים את אנזים הלקטאז ומומלץ לקחתם ביחד עם מוצרי החלב, הם עוזרים בפירוק ובספיגה.

חשוב לזכור כי במידה ואי הסבילות בה לקיתם רבה במיוחד ובחרתם להפחית לחלוטין את מוצרי החלב מתפריטכם – מומלץ לפנות לדיאטנית להתאמת תפריט עם תחליפי חלב, שיספקו את כמות הסידן היומית המומלצת.

עוד בנושא:

איך להרזות בלי לעלות במשקל

תזונה נכונה גם בחופש הגדול

מהו אינדקס גליקמי?

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • ד"ר אסנת רזיאל

    מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים