Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > מהי אכילה נורמלית?

מהי אכילה נורמלית?

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

אכילה היא פעילות טבעית כמו נשימה. ד"ר דלית ויסמן, תזונאית קלינית ומומחית לטיפול אינטגרטיבי בהתנהגויות אכילה, מבינה כי התמודדות עם עודף משקל הוא לא עניין פשוט, ומציגה את עקרונות הגישה המשולבת לטיפול בהתנהגויות אכילה והגעה ליציבות במשקל הגוף

התמודדות עם עודף משקל וחוסר איזון במשקל הגוף היא דבר מורכב. גישת הללא-דיאטה לטיפול בהתנהגויות אכילה וניהול משקל הגוף, היא גישה המקדמת מודעות והפניית תשומת הלב לאכילה תוך שימת דגש למרכיבים הגופניים, הכוונה לאיתותים וסימנים של רעב, מלאות ושובע, המחשבתיים, הרגשיים והתגובתיים הקשורים לאכילה ולמזון. מודעות, ערנות ותשומת-לב לתחושות של רעב, שובע ומלאות ולצרכנו, יאפשרו לגופנו "לנדוד" למשקל הטבעי ויקדמו יציבות ואיזון במשקל.

אכילה נורמלית

מערכת יחסים עם המזון

הגישה מבוססת על מספר הנחות המאפיינות "אכילה נורמלית". אין דרך אחת לאכול. "אכילה נורמלית" כוללת מגוון של התנהגויות, המשקפות את המשקל, התאבון, חילוף החומרים, הביוכימיה, אורח החיים ורמת הפעילות של האדם.

על מנת להשיג איזון באכילה אנו נדרשים לחשיבה והתנהגות אחרת סביב המזון. יותר מכל אנו נדרשים לוותר על "להיות" בדיאטה ועל חוסר היעילות של מנטליות מרשמי אכילה. התמדה בתכנית אכילה נוקשה וקפדנית ליותר ממספר שבועות היא לא טבעית, בדרך כלל איננה נשמרת לאורך זמן ויכולה להוביל להאשמה עצמית. כל כישלון בדיאטה מפחית ומחבל באמון ובביטחון ביכולתנו להזין את עצמנו.

אכילה הינה תוצר של "מערכת יחסים" אישית שלנו עם המזון. ככל מערכת יחסים היא מושפעת מערכים, אמונות, רגשות והתנהגות. הרגלי אכילה הם הביטוי החיצוני למערכת היחסים עם המזון. שינויים לאורך זמן בהרגלי אכילה, יתאפשרו בעזרת הבנה של מרכיבי מערכת היחסים – הערכים, האמונות והרגשות הקשורים עם אכילה ומזון.

לאכלנים "נורמליים" גישה משותפת בריאה למזון, אך חלקם אוכלים שתי ארוחות גדולות ביום עקב תאבון גדול ולוח זמנים עמוס, בעוד שאחרים אוכלים כל מספר שעות ומרגישים מסופקים לאורך כל היום. לאחדים לא איכפת לדלג על ארוחה כאשר הם עסוקים, בעוד שאחרים נותנים תשומת לב גבוהה לספק את צרכי הרעב והתשוקה שלהם למזון. חלק כמעט ולא חווים אכילת יתר כי למזון אין הרבה משמעות עבורם, בעוד שחלק מצפים לחוות אכילת יתר באירועים מיוחדים.

מיהם "אכלנים נורמליים"?

כמות ותדירות אינם מגדירים "אכילה נורמלית", ב"אכילה נורמלית" אין חשיבה במושגים של מזון טוב או רע. באופן אכילה זה קיימת מודעות למזונות עם ערך קלורי גבוה ונמוך, ומדי פעם תתקבל החלטה לאכול על פי איפיון זה.

אולם אכלנים "נורמליים" אינם מבססים את בחירת המזון בלעדית על פי כמות הקלוריות או השומן. אכלנים "נורמליים" נהנים ממזון ומאכילה. לא יעלה בדעתם לשקול את המזון או לחשוב ללא הפסק על לשקול את עצמם. הם מגיבים באכילה כאשר הם חשים רעב ו/או תשוקה למזון, הם בוחרים מזון מספק ומשביע, הם קשובים לאכילה ומפסיקים לעסוק בה כאשר הם חשים סיפוק או שובע. למידה לנרמול האכילה והתנסות  באכילה קשובה מקדמים יציבות ואיזון במשקל הגוף לאורך זמן.

עוד בנושא:

ספורט רטוב: פעילות גופנית לעונה החמה

ויטמינים בהתאמה אישית

שוברים את ההרגלים בתזונה

על השמנה וזוגיות

הרצאות החודש במלב"י

לקביעת תור ליעוץ: 03-7645444  או: info@assia.co.il

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים