Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > מה הקשר בין צריכת סויה למניעת השמנה?

מה הקשר בין צריכת סויה למניעת השמנה?

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של אסיא בריאטריק – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

על פי מחקר ראשוני, צריכת סויה מביאה לשינויים גנטיים אצל העובר וגורמת לו להפוך למבוגר רזה

סויה ודיאטה

מחקר חדש קובע כי רכיב תזונתי שנמצא בפולי סויה גורם לשינוי גנטי אצל עוברים, המפחית את הסיכוי שהם יהפכו למבוגרים שמנים לאחר מכן.

המחקר נערך על חיות במרכז הרפואי של אוניברסיטת דיוק בארה"ב. עדיין דרושים ניסויים נוספים כדי לבדוק האם אותם תהליכים מתרחשים גם אצל בני אדם.

למרות השלב המאד מוקדם יחסית שבו נמצא המחקר, אם יאושרו הנתונים בהמשך גם בניסיונות אנושיים, יוכל הדבר להסביר את השכיחות הנמוכה הרבה יותר של השמנה וכמה סוגי סרטן במדינות דרום מזרח אסיה.

משקל גוף נמוך

המחקר נערך ב"דיוק" על עכברים אגוטיים (מכרסמי סוכר) ממין נקבה שהיו בהריון. החוקרים הזינו את העכברים בתפריט עשיר בג'ניסטין, שהוא אחד הרכיבים הפעילים בפולי סויה. להפתעתם, צאצאי ה"אמהות" שהוזנו בג'ניסטין שמרו על משקל גוף נמוך. לעומתם, משקלם של צאצאי קבוצת הביקורת, שזכו לתפריט רגיל ולא מועשר – היה כפול ממשקל הצאצאים של עכברי הניסוי.

נוסף על כך השתנה צבעם של הצאצאים של עכברי הניסוי מצהוב לחום. הדבר מדגים, לדברי החוקרים, את העובדה שלשינוי תזונתי זעיר יחסית בזמן ההריון, יכולה להיות השפעה גדולה, רב-מערכתית וכוללת.

האפקט של הג'נוסטין היה דרמטי במיוחד בראשית ההריון. ב"תרגום" למונחים אנושיים מדובר ביום ה-8 לתהליך ההריוני אצל אשה. "ממצאי המחקר שלנו", אומרים חוקרי האוניברסיטה, "מתאימים לתיאוריה שלפיה רבות מהתחלואות שלנו כמבוגרים קשורות למטען הגנטי שאנחנו מקבלים מהורינו".

תוצאות המחקר יפורסמו בגליונו הקרוב של כתב העת Journal of Environmental Health Perspectives שייצא לאור בעוד כמה ימים, בראשית חודש אפריל.

סבתא משפיעה עלינו

מוביל המחקר, פרופ' רנדי ג'ירטל, מומחה לקרינה אונקולוגית, ציין כי "הממצאים האחרונים בחזית המחקר, מחזקים את ההשערה שלנו שלהרגלי התזונה והחשיפה הסביבתית של ההורים שלנו ואפילו של הסבים והסבתות שלנו יש השפעה מכרעת על המחלות שאנו לוקים בהן".

"במילים אחרות", הוסיף החוקר, "זה לא רק ההמבורגר והצ'יפס שאנו אוכלים – אלא גם הרכיבים התזונתיים שצרכו הדורות הקודמים לנו, והשפעות הגומלין שלהם על הגוף שלנו".

עוד בנושא:

סייטן: מהיום לא רק טופו. יש תחליף בשר חדש

הרצאות החודש במלב"י

לקביעת תור ליעוץ: 03-7645444  או: info@assia.co.il

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

אסיא בריאטריק, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר באסיא בריאטריק הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח באסיא בריאטריק – המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים