אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > תרבות אכילה בעידן השפע

תרבות אכילה בעידן השפע

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

יושבים עם חברים, ואוכלים. אבל האם באמת מדובר באכילה מתוך צורך פיזיולוגי, או פיתוי של תרבות אכילה שלא לצורך קיום? ד"ר דלית ויסמן מבינה שיש קושי בשינוי הרגלי האכילה ונותנת את האני מאמין שלה איך בכל זאת אפשר לשנותם

המוח האנושי מעוצב באופן ניכר מתוך הצורך לוודא שישנה אספקת מזון שוטפת. מסלולי התגמול  הקשורים עם החומר האפור (grey matter) במוחנו, "מכוונים" אותנו לעבר מתיקות, שמסומנת על ידי פרי בשל או השומניות של בשר עתיר אנרגיה. מערכת זו, המכוונת למצות את מירב האנרגיה (הקלוריות) בסביבה של מחסור, אינה משרתת אותנו בסביבה של שפע קולינרי.

תרבות אכילה

בעיית המזון  הישנה, כיצד להשיג מספיק אוכל, הוחלפה במספר בעיות חדשות אשר איננו ערוכים להתמודד עמן. אחת מהן היא שאנו אוכלים יתר על המידה ללא התאמה לצרכינו הפיזיולוגיים. אכילה היא לכאורה פעולה פשוטה, אני רעב אז אני אוכל. ברם, המציאות התזונתית הנוכחית בעולם המערבי, הכוללת שפע וזמינות בלתי מעורערת למזון, תורמת לאכילת יתר, להפחתה בהנאה מצריכת המזון ולירידה באיכות החיים.

תרבות אכילה פיזיולוגית

הרגלי האכילה שלנו מושרשים בפיזיולוגיה, אבל הם גם מעוצבים בתרבות בה אנו גדלים. לדוגמה, תולעים יבשות הם חטיף ומקור חלבון משמעותי בחלק ממדינות אסיה, עם זאת ברוב מדינות המערב יגרמו לתחושת קבס וגועל . הסביבה והתרבות במקום מגורינו ובמיוחד תרבות האכילה אליה אנו חשופים בילדותנו, מעצבים את "שפת האם" התזונתית שלנו ובמילים אחרות את תבנית האכילה המוחית.

החשיפה הכרונית למזון מעודדת לתדירות אכילה, שאיננה מבוססת על צורך פיזיולוגי ו/או ביולוגי במזון ותורמת להשרשה של אכילה במצבים מגוונים, שאינם בהלימה עם צרכינו הפיזיולוגיים. למשל, יציאה למפגש עם חברים בבית קפה או מסעדה. מצב כזה יכול לייצג צורך אנושי למפגש חברתי ולקרבה עם אנשים, שאני אוהב, שאיננו מקביל לצורך שלי לאכול.

בפועל אדם עלול למצוא את עצמו אוכל בצוותא עם חבריו גם במצב שהוא איננו רעב. התנהגות אכילה כזו החוזרת על עצמה שוב ושוב, תורמת רבות לטשטוש הקשר בין איתותי הגוף לרעב  (תחושות פיזיות) ותגובת אכילה ומחזקת את הקשר המנטלי בין אכילה בכל מצב של הזדמנות לצריכת מזון. באופן זה משתרשות התניות של אכילה עם מצבים חברתיים, מחשבתיים ורגשיים שונים. ככל שאנו מבססיים את צריכת המזון שלנו על טריגרים חברתיים מחשבתיים ורגשיים במקום על האיתות הפיזיולוגי של גופינו אנו נמצא את עצמינו אוכלים יתר על המידה ונהנים פחות מהאוכל.

שינוי מנטלי של הרגלי אכילה

שינוי שפה זו אינו פשוט ודורש מאמץ והסתגלות מנטלית חדשה. השגת הדיוק באכילה והתאמתה לצרכינו הפיזיולוגיים תגדיל את הנאתנו ממזון, תאפשר איזון במשקל גופנו ותתרום רבות לאיכות החיים. באמצעות הבנה מתוחכמת יותר את התאבון שלנו ומהות בחירות המזון שלנו, אנחנו מסוגלים ללמוד שפת אכילה חדשה, כזו שמותאמת יותר לתרבות השפע בה אנו חיים. אל לנו לסמוך על "מדד המזון" שלנו הוא איננו אמין בסביבת השפע בה אנו חיים ופועלים.

גישת הדיאטה איננה מקדמת אותנו בשינוי התנהגות האכילה, מכיון שהיא מייצגת הערכה פחותה מדי לצעד הרדיקלי, הנדרש מאיתנו בשינוי תבניות האכילה האינדיבידואליות. המזונות אליהם אנו משתוקקים – שומנים, סוכרים ומלח – נחוצים לגופינו. משום כך עלינו לא להרגיש אשמים ולא לגנות אחרים בצריכתם. עלינו ללמוד לאכול מזונות אלה במתינות למרות שההיסטוריה האבולציונית שלנו איננה מקלה עלינו למידה זו. עלינו לבסס תרבות אכילה נינוחה שמעודדת הנאה והתענגות ממזון גם ברמה התחושתית.

פיתוח מערכת יחסים ושפה חדשה של אכילה צריכה להתבסס על הגברת הרגישות לתחושות רעב, שובע ומלאות. עלינו ללמוד לזהות איתותים פיזיולוגיים של רעב בגופינו, לזהות את מורכבות תחושת השובע ולזהות מתי להפסיק בצריכת המזון. זה אולי נשמע פשוט אך למעשה הרבה יותר מורכב.  והכי חשוב אפשרי!

עוד בנושא:

נטישת המושג "דיאטה"

מהי אכילה נורמלית?

כל המשפחה מרזה

ספורט בשירות הכולסטרול

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים