לפי המחקר, נוכחות של חיידק gingivalis Porphyromonas בחורים בשיניים קשורה בסיכון גבוה ב-59% לפתח סרטן לבלב;
מחקר שהוצג באחרונה בכנס השנתי של ה-American Association for Cancer Research שהתקיים בניו-אורלינס, הצביע על קשר בין שני זנים של חיידקים הנמצאים בחניכיים לבין סרטן הלבלב. מחלת חניכיים, טוענים החוקרים מהמרכז הרפואי Langone של אוניברסיטת ניו-יורק, גורמת להרבה יותר מריח פה רע – היא למעשה סמן פוטנציאלי ראשוני לסרטן לבלב.
לדברי החוקרים, אבחון מוקדם של מחלת חניכיים (Periodontal disease) וטיפול בה חשובים הרבה יותר מכפי שהעריכו עד כה. סרטן לבלב, הם ציינו, מתגלה לרוב כאשר המחלה נמצאת בשלבים מתקדמים, והוא אחד מסוגי הסרטן הקטלניים ביותר. על-פי הערכה, בשנה מאובחנים בארה"ב 53,070 מקרים חדשים של סרטן לבלב. רק 7.7% מהחולים שורדים לאחר חמש שנים.
שני זני החיידקים שנתגלו הם: gingivalis Porphyromonas ו-Aggregatibacter actinomycetemcomitas. דגימות רוק שנלקחו מ-361 אנשים שפיתחו סרטן לבלב ודגימות מ-371 אנשים בריאים הושוו לאורך זמן. מדגימות הרוק הוצא ה-DNA ובוצע ריצוף. נלקחו בחשבון משתנים כמו גיל, מוצא אתני, מגדר, עישון, צריכת אלכוהול, BMI ושליטה על סוכרת.
התברר, כי בקרב משתתפי המחקר שאצלם זוהה סוג החיידק הראשון מבין השניים בחורים בשיניים היה סיכון גדול כדי 59% לסרטן לבלב, לעומת אלו שאצלם לא נמצא סוג חיידק זה. גם החיידק השני קשור בעלייה בסיכון לסרטן לבלב של לפחות 50%.
המחקר הנוכחי תומך במחקרים קודמים שבהם הועלתה ההשערה כי אנשים שפיתחו סרטן לבלב נטו יותר מאחרים לבריאות פה ירודה. דלקת מיסב השן (periodontitis) גורמת להצטמקות החניכיים ולאבדן שיניים – והיא נגרמת בגלל dysbiosis – שינוי לא בריא באקולוגיה החיידקית הנורמלית בפה.
מחקר פרוספקטיבי שנעשה ב-2013 באירופה מצא כי מי שהיו עם רמות גבוהות בדם של נוגדנים ל-P.gingivalis היו בסיכון גדול פי שניים להתפתחות סרטן הלבלב. מחקר פרוספקטיבי קודם מ-2007, שהתמקד ביותר מ-50 אלף גברים העוסקים בתחום מקצועות הבריאות עם היסטוריה של דלקת מיסב השן, מצא עלייה ב-64% בסיכון לסרטן לבלב.
שני מחקרים אלו לא הגדירו מה בא קודם: בריאות שיניים נמוכה או סרטן לבלב. התשובה לכך נתנה במחקר הנוכחי. החוקרים מאוניברסיטת ניו-יורק ציינו, כי הדיסביוזיס בחניכיים קודמת להתפתחות סרטן הלבלב ומצב זה לא התפתח לאחר אבחון מחלת הסרטן. הימצאותו בפה של החיידק הגורם למחלת החניכיים עשויה להגדיל את הנטייה לדלקת.