אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > מחקר חדש: לנשים קשה יותר להתגבר על רעב

מחקר חדש: לנשים קשה יותר להתגבר על רעב

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

בהשוואה לגברים, נשים שניצבות מול המאכלים האהובים עליהן מתקשות יותר בדיכוי הרעב שהן חשות. גם כשהשתמשו בטכניקה לדיכוי רעב – מוחן עדיין פעל במלוא המרץ באזורים השולטים בדחף לאכול

בהשוואה לגברים, נשים שניצבות מול המאכלים האהובים עליהן מתקשות יותר בדיכוי הרעב שהן חשות. גילוי זה יכול, אולי, להסביר את שיעורי ההשמנה הגבוהים יותר בקרב נשים, כך לפי מחקר חדש.

חוקרים שניסו להבין את מנגנוני המוח השולטים במאפייני צריכת המזון שלנו, הופתעו לגלות את ההבדל בתגובות המוח של שני המינים.

רעב

ג'ין-ג'ק וואנג מ-Brookhaven National Laboratory  ועמיתיו ניסו לגלות מדוע ישנם אנשים שמשמינים עקב אכילה עודפת, ואילו אחרים אינם משמינים באותה המידה. ממצאיהם מדווחים בגליון ינואר 2009 של כתב העת המדעי Proceedings of the National Academy of Sciences.

החוקרים ביצעו סריקות מוח ל-13 נשים ול-10 גברים שצמו במשך הלילה, על מנת לקבוע כיצד מגיב המוח שלהם למראה המאכלים האהובים עליהם. "משהו קורה אצל הנשים", אמר וואנג בראיון טלפוני", "האות שאנחנו מקבלים שונה מאוד".

במחקר נשאלו המשתתפים מהם המאכלים האהובים עליהם, החל מפיצה ועוגות קינמון, ועד להמבורגרים ועוגות שוקולד, ולאחר מכן התבקשו לצום למשך הלילה.

למחרת עברו המשתתפים סקירה מוחית כאשר הוצגו מולם המאכלים האהובים עליהם. בנוסף לכך, הם השתמשו בשיטה הנקראת עיכוב קוגניטיבי (cognitive inhibition), טכניקה שלמדו כדי להדחיק מחשבות על רעב ואכילה.

הן הגברים והן הנשים ציינו שטכניקה זו הפחיתה אצלם את התחושה של רעב, אולם סריקות המוח הראו שהפעילות באזור הרלוונטי במוחם של הגברים אכן פחתה, ואילו אצל הנשים החלק במוח המגיב לגירוי של אוכל המשיך להיות פעיל.

"למרות שהנשים אמרו שהרגישו פחות רעב כשניסו לדכא את תגובתן לאוכל, המוח שלהן עדיין פעל במלוא המרץ באזורים השולטים בדחף לאכול", אמר וואנג.

נורה וולקוב, מנהלת המכון הלאומי להתמכרות לסמים ואחת ממחברות המחקר, אמרה שההבדלים בין המינים מפתיעים, וייתכן כי הסיבה לכך נעוצה בצרכים התזונתיים השונים שיש לגברים ולנשים, למרות שהדגישה שזהו ניחוש בלבד.

האם המוח הנשי מחווט לאכילה?

מאחר שתפקידה המסורתי של האישה לספק מזון לצאצאיה, ייתכן שמוחה מחווט היטב לאכילה בכל זמן שיש מולה אוכל, הסבירה וולקוב. הצעד הבא הוא לבדוק אם ההורמונים הנשיים מגיבים ישירות לחלקים הספציפיים האלה במוח.

"בחברה שלנו מפציצים אותנו כל הזמן בגירויים של אוכל", אמרה וולקוב, "כך שהבנת תגובת המוח יכולה לעזור לנו לפתח דרכים להתמודד עם הגירוי הזה".

אריק סטייס, מומחה להפרעות אכילה מה-Oregon Research Institute, כינה את הממצאים "פרובוקטיביים".

"אני חושב שבהחלט ייתכן שההבדל ביכולת דיכוי רעב תורמת להבדלים בין המינים כאשר מדובר בהפרעות אכילה, וסביר להניח שזה קשור להבדלים הורמונליים בין המינים", אמר אריק סטייס, מומחה להפרעות אכילה, שאיננו נמנה עם צוות המחקר.

רוזלין וולר, מרצה לפסיכולוגיה באוניברסיטת אלבמה-בירמינגהאם, אמרה שהתוצאות הפתיעו אותה, ושהיא "חשבה שהנתק שהופיע בין הדיווחים הסובייקטיביים של הנשים על רעב לבין פעילות המוח אצלן, אך לא אצל הגברים, מעניין מאוד".

"התוצאות מראות שתרגול הפחתת החשק למזון או התגובה למזון יכול להועיל כמאבק בעודף משקל", אומרת וולר, שאיננה חלק מצוות המחקר.

וולר הייתה אחת ממחברות מאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת Neuro Image  ואשר במסגרתו נבדק מוחן של נשים כאשר הציגו בפניהן תמונות של מזון. החוקרים גילו שהתגובה בחלק המוח הקשור לתגמול, חזקה הרבה יותר אצל אצל נשים בעלות עודף משקל לעומת נשים שמשקלן נורמלי.

חלקם של הורמוני המין

וואנג ציין שמחקרים התנהגותיים הראו שלנשים יש נטייה גבוהה משל גברים לאכילה מוגזמת כאשר מציגים בפניהן אוכל טעים, או כשהן נמצאות במצוקה רגשית. ייתכן שהסיבה לכך נעוצה בהבדלים בהורמוני המין, הוא הסביר, ואמר שמתוכננים מחקרים נוספים כדי לבדוק אם זהו אכן המצב.

אליס ה. ליכטנשטיין, מומחית להתנהגות אכילה מ-Tufts University, אמרה שמחקרו של וואנג "מאוד מעניין". "אני מקווה לראות עוד מחקרים בנושא זה. עם זאת", היא הוסיפה, "ישנם גורמים רבים ושונים הקשורים למה נאכל, ומתי. ככל שאנו למדים יותר על הגורמים השונים המשתתפים בקבלת ההחלטות האלה, כן נוכל לעזור לאנשים לווסת טוב יותר את האכילה", אומרת ליכטנשטיין, שלא השתתפה במחקר.

השמנת יתר נמצאת בעלייה וייתכן שסיבה נוספת לכך היא השינויים בחברה שלנו, אמר וואנג. אצל אבותינו, אפשרויות המזון היו עונתיות ומוגבלות יותר, ואצלינו האפשרויות נרחבות בהרבה והאוכל כל כך מפתה, הסביר.

"אתה הולך לארוחה בסגנון מזנון פתוח, אתה רואה את כל האוכל, אתה רוצה אותו", הוא ממשיך. "יש אנשים שילכו לאותו מזנון ולא יאכלו כל כך הרבה, ואילו אצל אחרים זה אחרת. אנשים שונים זה מזה".

עוד בנושא:

גברים נשים והסנדוויץ שביניהם

נשים עושות דיאטה במשך 31 שנים בממוצע

השמנת יתר קיצונית מכבידה יותר על נשים

סקר: יותר נשים בחדרי הכושר

הדינמיקה החברתית של ההשמנה

שמנה? רזה? לא משנה. העיקר שתעשי ספורט

הקשר בין השמנת יתר להפרעות אכילה

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים