Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > סירופ פרוקטוז: מרכיב המזון המסתורי, הממכר והמשמין

סירופ פרוקטוז: מרכיב המזון המסתורי, הממכר והמשמין

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

האם יתכן שאנחנו שמנים בשל מרכיב מסתורי במזון אותו אנו צורכים? מסתבר שכן, וזה לא שוקולד, למרות שגם הוא ממכר. מהו בדיוק ובאלו מאכלים אנו פוגשים אותו? ד"ר אסנת רזיאל עם כל התשובות והפתרונות

ישנם הרבה סוגי מזונות משמינים וכאלה שצריכה מוגברת שלהם תגרום לכם לעלות במשקל. אבל, הפעם לא מדובר במאכלים עתירי פחמימות, שומן וסוכר. מסתבר שישנו מרכיב מזון תעשייתי, המוכנס למאכלים מסוימים, ועשוי לגרום לאנשים מסוימים להשמנת יתר.

סירופ פרוקטוז

המרכיב הממכר

זה מכבר ידוע כי סירופ תירס עשיר בפרוקטוז, מרכיב מזון המצוי במאכלים רבים, ממכר כמו קוקאין. נתונים מחקריים חדשים מצביעים על כך שיתכן כי לשלל הסיבות הגורמות למגפת השמנת יתר בעולם, מצטרף נתון חדש שהיה עד כה מסתורי ואשר השפעתו על מימדי תופעת השמנת היתר הנמצאים כל העת בעלייה, היא משמעותית יותר מאשר נטו לחשוב עד כה.

אם עד כה התפיסה הפופולרית לגבי השמנת יתר התייחסה לכמויות המזון אותו אנו צורכים הרי שכעת, נתונים חדשים מצביעים על כך, כי מרכיב בתעשיית המזון הנמצא תדיר במשקאות ובמאכלים מסוימים נמצא כבעל השפעות נוירולוגיות ממכרות של ממש.

סירופ פרוקטוז, העשוי מרכיבי תירס, נמצא כמעט בכל מזון אותו אנו אוכלים. התירס והסירופ, שהוא תוצר תעשייתי נלווה שלו, הם הקטליזטורים הראשיים של תעשיית המזון. כמו כן, הסירופ וקמח התירס נמצאים במזונות, שאנו אוכלים באופן ישיר, כגון: ממתקים, לחם, משקאות ממותקים, או שהם נמצאים במזון אותו צורכים בעלי חיים, שאנו אוכלים, החל מעופות וכלה בדגי בריכות ובבקר.

עכברים מכורים לסירופ

הגם שהרכיב הזה פופולרי מאד בכל תעשיית המזון המעובד, עד כה לא נחקרו השפעותיו על השמנת יתר באופן מקיף, וכעת מתחילים לצוץ נתונים מדאיגים הקובעים כי רמת ההתמכרות שלנו אליו גבוהה במיוחד. יש אפילו המשווים רמת עצימות של התמכרות זו לזו שקוקאין יכול להוביל אליה.

בניסוי, שנערך לאחרונה באוניברסיטת אונטריו בקנדה, עכברי מעבדה שהוזנו בסירופ תירס וקיבלו גישה חופשית לכך, נמצאו במהרה עם תסמיני התמכרות קשים לסירופ, והעכברים הונעו לצרוך ממנו יותר ויותר, ככל שהוגדל להם המינון.

המחקר העלה כי ככל שהחומר שהוזנו בו העכברים היה מרוכז יותר, כך הם גילו מוטיבציה גבוהה יותר לצרוך ממנו עוד ועוד, בדומה מאד להשפעות הצריכה של קוקאין.

הנזק של משקאות ממותקים ומוגזים

שני מחקרים, שפורסמו בשנתיים האחרונות בנושא הקשר בין השמנת יתר וצריכה של משקאות מוגזים, ומכילים באופן תדיר את רכיב סירופ הפרוקטוז, מצאו קשר ישיר בין השמנת יתר קיצונית לבין  צריכה מוגברת של משקאות מוגזים ממותקים.

מחקר נוסף הצביע על הקשר בין שיניים פגומות אצל ילדים, שצרכו משקאות ממותקים על בסיס קבוע, פגמים אשר דמו מאוד בסימפטומים שלהם לפגמים שנראים בשיניים של מכורים לסמים.

כמו כן, מחקרים הציעו גם  קשר בין התפתחות מואצת של סוכרת ומחלות לב ושל הגברת השכיחות של סרטן הלבלב בהקשר של צריכת משקאות כאלו, סרטן הנחשב לאחד מן הקטלניים ביותר המוכרים לרפואה.

לראשונה, אם כן נחשף הקשר בין מינון סירופ פרוקטוז, הנמצא במשקאות מוגזים לבין התמכרות. חוקרי המחקר באוניברסיטת אונטריו מניחים על פי תוצאותיו כי קיים קשר ישיר בין צריכה מוגברת של סירופ פרוקטוז לבין מגפת השמנת יתר קיצונית בעולם.

פרופ' פרנצ'סקו לארי, מאוניברסיטת גאודלופ קובע, כי "אומנם, בני אדם אינם עכברים במובן שהם יכולים להיות מודעים לרכיבי המזון שהם צורכים, אך ילדינו, אינם ניחנים ביכולת להבין את ההשלכות המזיקות של צריכת משקאות מוגזים וממתקים המכילים סירופ פרוקטוז".

איך להימנע מסירופ פרוקטוז?

השליטה במידע על ההשלכות הקשות של צריכת מוצרים המכילים סירופ פרוקטוז נמצאת בידנו, המבוגרים, אנו מנתרים את המזון של ילדנו פעמים רבות ולפיכך האחריות להשלכות של צריכת החומר הזה במזון מוטלת עלינו. אלו אינן חדשות טובות עבור אוכלוסיות חלשות, הצורכות מזון מעובד בכמויות גדולות, המכיל את החומר המזיק.

כיצד תדעו אם כן כיצד להימנע ממזונות המכילים סירופ פרוקטוז? ובכן, התשובה לשאלה הזו פשוטה למדי: יצרניות המזון חייבות לציין מעל גבי האריזות את מרכיביו – פשוט קראו בעיון את האותיות הקטנות ובחנו מהם הרכיבים התזונתיים של המוצרים, ועשו בחירה תזונתית נבונה עבורכם ועבור ילדיכם.

להלן כמה מוצרים נפוצים עשירים בפרוקטוז, ובכללם: משקאות ממותקים, דגני בוקר, יוגורטים, גבינות, גלידות, קטשופ ורטבים לסלט ובשר, קרקרים, עוגיות ועוגות, סירופ לשיעול, חטיפים מתוקים.

כעת, כשמתחילים לצוץ נתונים מחקריים ראשונים מדאיגים על השפעותיו המזיקות של החומר הזה, נדמה כי מדובר באחריות כבדת משקל, אשר ביכולתה לעשות שינוי של ממש בהרגלי התזונה של ילדיכם ושלכם ולסייע לכם לשמור על משקל תקין.

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים