אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > משטר הגבינות בחג שבועות

משטר הגבינות בחג שבועות

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

עדיין טעם המנגל על לשונכם, והנה הגיע חג הגבינות ומאיים על רמת הכולסטרול והשומנים בדם. ד"ר אסנת רזיאל עם כמה טריקים שימושיים כדי לא להעמיס על הגוף יותר ממה שצריך בלי לאבד את תחושת החגיגיות

עוד לא הספקתם להתאושש מפתיחת עונת המנגלים ביום העצמאות, וכבר חג שבועות דופק בדלת, ועמו התפריט הבלתי נמנע: גבינות, גבינות ועוד גבינות. איך תעשו לעצמכם חג לבן כמה שיותר, מבלי להעלות את רמות הכולסטרול, השומנים בדם ותצליחו לצלוח את החג הזה ועדין, להראות טוב בחולצה לבנה? ד"ר אסנת רזיאל מסבירה איך בכל זאת אפשר לחגוג בלי לחרוג מהערכים הנורמליים בבדיקות הדם הקרובות שלכם.

חג שבועות

אם תשאלו כל ילד בגן בישראל מה אוכלים בחג שבועות, הוא יאמר לכם: גבינות! המנהג של יהדות אשכנז לסמן את החג הזה באכילת מוצרי גבינה, מנהג שאין לו כל תיעוד היסטורי בעדות ספרד אמנם, אך הוא סחף גם אותן בשנים האחרונות.

היזהרו מפיתויים

גבינות אינן בהכרח רעות לכם: הן מכילות אחוז גבוה של חלבונים וסידן, וצריכתן חשובה ואף חיונית. הבעיה היא במינון ובאחוז השומן הגבוה של חלק גדול מהן.

מכונות השיווק של החברות הגדולות דואגות לא להחמיץ את המומנטום הגובר של עלייה בצריכת גבינות על-ידי הצרכנים לקראת החג. שלא במפתיע, תוכלו למצוא רבות מהגבינות באריזות כפולות במבצעי 1+1, עם תוספות "חינם" של עוד עשרים אחוז ועד תבניות חינם ואבקות חינם לעוגת הגבינה, שבדיוק התכוונתם להכין. זו היא מכונת שיווק אגרסיבית ומדויקת שנועדה לגרום לכם לאכול פשוט יותר.

נסו זאת בעצמכם

עשו לעצמכם ניסוי: התיכו פרוסת גבינה צהובה על המחבת, אני מבטיחה לכם מבט תדהמה קל על הפנים בעוד אתם רואים את הגבינה מותכת ומשירה מעצמה כמות אדירה של שומן אל תוך המחבת. זו אולי, בתמצית של ממש, הבעיה עם חלק גדול מן הגבינות שאנו צורכים: הן עתירות שומן, מה שהופך אותן לטעימות במיוחד, אך גם למזיקות ובעלות ערכים גבוהים של כולסטרול ושומן במינונים שאינם בריאים לכל הדעות.

איך נמנעים אם כן מצריכה מוגברת ומיותרת של גבינות, וכיצד בכל זאת ניתן ליהנות מרוח החג? התשובה פשוטה יחסית והיא טמונה בעיקר בכם ובשינויי ההתנהגות שתסגלו לעצמכם:

• הימנעו ככל האפשר מצריכה של גבינות שמנות במיוחד. אין סיבה לאכול גבינות באחוזי שומן גבוהים. בשוק היום קיימות גבינות מצוינות מכל סוג כמעט, וכן גם גבינות קשות באחוזי שומן של לא יותר מ- 5%. רכשו אותן, לא את הגבינות השמנות באחוזים שומן של 24
% ואף יותר מכך.

• בדקו ערכים קלוריים, ערכי שומן, חלבון וכולסטרול על כל הגבינות שאתם קונים. כשתסתכלו ותבדקו את הערכים התזונתיים של המוצרים, אני מבטיחה לכם שתצרכו אותם ביתר זהירות.

• פחמימות. הצירוף של גבינות עם פחמימות הוא מתכון עתיר קלוריות במיוחד. אין סיבה שלא לאמץ את המנהג שפיתחתם לעצמכם כאשר אתם רוצים ליהנות מבשר על האש ואוכלים רק אותו: פנקו את עצמכם באכילת הגבינות שאתם אוהבים, במינון נכון, ללא הצירוף של לחמים ומאפים מיוחדים. איכלו את הגבינה נטו.

• פשטידות. זו לא בושה לשאול בשולחן החג מה הפשטידה המוגשת לכם מכילה. פרקו אותה למרכיביה ונסו לחשב את הערך הקלורי שלה. אם אתם מכינים את הפשטידה בעצמכם, דאגו כי אחוז הגבינות הרכות דלות השומן (עד 5%) יהוו את החלק העיקרי של הבלילה ממנה מוכנת הפשטידה. זהו הבדל של שמיים וארץ בערכים הקלוריים והתזונתיים של הפשטידה.

בחג שבועות אנחנו נוהגים להכין עם הילדים טנא המכיל מכל טוב תבואת הארץ. הגיוון של הטנא מסביר אולי בצורה הפשוטה ביותר את הגיון התזונה הבריאה: ירקות, פירות, וכן, גם גבינות. לצריכה מוגברת של מוצר אחד עתיר קלוריות יכולה להיות השפעה מידית על תפריט הדיאטה שלכם, גוונו, כרגיל את התזונה שלכם ושמרו על מנות פרופורציונליות, אחרי הכל הגבינות ימשיכו לחכות לכם על המדפים גם אחרי החג.

חג שבועות בריא וטעים!

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים