Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > שומן טראנס יאסר: ניו יורק נפרדת

שומן טראנס יאסר: ניו יורק נפרדת

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

הצעה של העירייה לאסור כמעט לחלוטין מזון שטוגן עם שומן טראנס זכתה לתמיכה גורפת. במקביל הודיעה קנטאקי פרייד צ'יקן על הפסקת השימוש בטראנס במזללותיה

ללא שומן טראנס

מגפת ההשמנה בעולם כבר הוגדרה כסכנה הגדולה ביותר של המאה ה-21, ובארה"ב, שבה שני שלישים מהאוכלוסייה סובלים ממנה והיא מכונה "מכת מדינה", ממשיכים לנקוט נגדה בצעדים ממשיים.

בראשית השבוע נערך בניו יורק שימוע להצעה של העירייה, ולפיה ייאסר להגיש ב-24 אלף המסעדות הפזורות ברחבי העיר, מזון שטוגן בשמן המכיל שומן טראנס. ההצעה זכתה לתמיכה גורפת, וצפויה להיות מאושרת בתוך כחודש על ידי מועצת הבריאות של ניו יורק.

ההצעה העירונית באה לאחר קמפיין וולנטרי שערכו פרנסי העיר, ובו ביקשו מעשרות אלפי המזללות והמסעדות במנהטן ובשאר הרובעים להפחית את רמת שומני הטראנס במזון. בדיקות מדגמיות של העירייה הראו כי הקמפיין נכשל – ורמות הטראנס במזון נותרו גבוהות.

שומן טראנס הוא חומצות שומן בלתי רוויות, הנוצרות בתהליך ההקשייה מנוזל למוצק. מרגרינה היא ה"יהלום שבכתר" של שומן הטראנס. בקרואסונים תעשייתיים או ברוגעלך, למשל, משתמשים במרגרינה עתירת שומן טראנס (שהיא זולה יותר מחמאה, ומאפשרת חיי מדף ארוכים יותר) – וכך הופכים אותם לרעל של ממש לגופנו. על פי הערכות מומחים, 40 אלף מוצרי מזון בארה"ב מכילים שומן טראנס.

מעלה את הכולסטרול הרע

נוסף על מאפים, אפשר למצוא שומן טראנס, בין היתר, במוצרי בצק קפואים, בחטיפים ובאוכל מטוגן (כמו צ'יפס). שומן טראנס מעלה את רמת הכולסטרול הרע בגוף (LDL), מוריד את רמת הכולסטרול הטוב (HDL), ומגביר, לפיכך, את הסיכון לפתח מחלות לב ועורקים. תזונאים ואנשי בריאות ממליצים להפחית את צריכת שומן הטראנס ככל שניתן.

אבל מול הנזק המוכח של שומן הטראנס, ניצבים בעלי המסעדות, שיש להם אינטרס כלכלי מובהק בהמשך השימוש בו. נציגת התאחדות המסעדות הארצית בארה"ב, התנגדה במהלך השימוע לכוונת העירייה, ואמרה כי "אנו מאמינים שאין זה ראוי להטיל איסור גורף על שומני טראנס במסעדות שלנו לעת עתה".

אבל נציגי המסעדנים היו במיעוט מבוטל, ו-70 מומחים שונים הסבירו מדוע יש להפחית את כמותו במזון. היטיב להמחיש זאת הווארד ויינטרוב, מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת ניו יורק (NYU), שאמר, בפשטות: "כולנו מתחילים להיראות כמו מר תפוח אדמה".

מיהרה להרים את הכפפה

מי שמיהרה להרים את הכפפה הייתה רשת המזון המהיר "קנטאקי פרייד צ'יקן" (KFC), שהודיעה כמעט במקביל לדיון, כי עד לחודש אפריל הקרוב, בכוונתה להפסיק להשתמש בטיגון בשומן טראנס צמחי בכל מסעדותיה ברחבי ארה"ב. בהודעתה נמסר כי במקום השמן שמכיל שומן טראנס, היא תחל להשתמש בשמן סויה, שלא מכיל כלל את השומן המזיק.

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים