Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > ניתוח בריאטרי: איכות האכילה

ניתוח בריאטרי: איכות האכילה

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של אסיא בריאטריק – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

מחקר חדש בדק את איכות האכילה של מטופלים, שעברו ניתוחים בריאטריים מסוגים שונים לאורך זמן, והמסקנה: ככל שעובר הזמן, כך הסבילות והיכולת לאכול ולהנות עולה, במיוחד אם מדובר במטופל צעיר

איכות האכילה ניתוח בריאטרי

המחקר

מטרת המחקר הייתה להעריך את השפעת סוג הניתוח הבריאטרי, את המאפיינים ההתחלתיים הפיזיים של המטופלים, את המאפיינים במהלך המעקב ואת השפעת הזמן שחלף לאחר הניתוח – על הסבילות של המטופלים למזון ועל איכות האכילה לאחר ניתוחים בריאטריים שונים.

בחירת הניתוח מתבצעת בהתאם למאפיינים הפרטניים של כל מטופל, כגון גיל, BMI, מחלות נילוות, ניתוחים קודמים, תרופות, מידת המשמעת העצמית, הרגלי האכילה (אכילת יתר של מתוקים, בולמוסים), מצבים אנטומיים (בקע סרעפתי), והעדפותיו האישיות של המטופל.

הניתוח השכיח ביותר בקרב הנבדקים בארה"ב היה מעקף קיבה. עודף המשקל הממוצע לפני הניתוח היה 63 ק"ג, והגיל הממוצע היה 40 שנים.

218 משתתפים מילאו שאלון לגבי איכות האכילה, בשלושה פרקי זמן שונים לאחר הניתוח הבריאטרי: בטווח הקצר (3-6 חודשים, 63 מרואיינים), בטווח הבינוני (6-12 חודשים, 69 מרואיינים), ומעקב בטווח הארוך (למעלה משנה, 86 מרואיינים).

ממצאי המחקר

פגיעה באיכות האכילה ואי-סבילות למזון הינם מצבים שכיחים לאחר סוגים רבים של ניתוחים בריאטריים. יחד עם זאת, הקשיים פוחתים עם הזמן לאחר הניתוח, והם גם מושפעים מסוג הניתוח. למטופלים לאחר ניתוח הצרת קיבה בטבעת יש מגבלות רבות יותר בצורה משמעותית, והם סובלים מקשיים באכילת מגוון סוגי מזון.

ניתוחים בריאטריים עלולים להגביל את צריכתם של מזונות מסויימים שלא ניתן לעכלם היטב, כמו ירקות ובשר אדום, אולם המטופלים מדווחים על תחושת שובע כללית לאחר ניתוחים בריאטריים. ייתכן כי שינויים אלה נובעים מהשפעות הורמונים המופרשים במערכת העיכול המעורבים בוויסות התיאבון והתנהגויות האכילה.

הממצאים העיקריים של המחקר הם שאיכות אכילה פגומה ואי-סבילות למזון הם מצבים שכיחים לאחר כל סוגי הניתוחים הבריאטריים. עם זאת, אי-הסבילות משתפרת ככל שעובר הזמן, והיא מושפעת מסוג הניתוח. תוצאות המחקר מלמדות שלמטופלים שעוברים הצרת קיבה בטבעת יש את איכות האכילה הנמוכה ביותר בהשוואה למטופלי מעקף קיבה, שרוול קיבה ומעקף תריסריון. וככל שהידוק הטבעת גדול יותר כן נפגמת איכות האכילה. כמו כן, איכות האכילה גם מושפעת מאוד מהורדת המשקל העודף ומגיל המטופל בעת הניתוח.

פחות משקל, יותר איכות אכילה

ככל שהמטופל מבוגר יותר ויורד יותר מהר במשקל, כן תהיה התוצאה הכללית שלו בשאלון נמוכה יותר ומשמעותה איכות אכילה פגומה.

החוקרים מדווחים כי אי-הסבילות למזון אצל מטופלים שעברו ניתוח הצרת קיבה בטבעת נמוכה יותר בהשוואה למטופלים שעברו מעקף קיבה וכך הודגם גם במחקרים קודמים.

הסיבה העיקרית ללעיסה ויריקה של האוכל הייתה למנוע סתימות, וההתנהגות הזאת הייתה מתוכננת (למשל, כשאוכלים דברים כמו בשר אדום), או לא מתוכננת (למשל, כשאוכלים קצת יותר מדי והדבר עלול לגרום לסתימה).

ירידה באיכות האכילה בשל הקאות תכופות והימנעות ממזונות מסוימים עלולים לגרום לחלק מהמטופלים לעבור בהדרגה למזונות רכים וחצי נוזליים ולדיאטה עשירה בקלוריות. זאת, כדי שיוכלו לצרוך כמויות גדולות יותר ולהימנע מהקאות, במיוחד כשהם אוכלים עם עוד אנשים או נמצאים באירועים חברתיים. התנהגות זו עלולה לגרום לעלייה פרדוקסלית במשקל. עם זאת, יש לציין כי הקשר בין איכות האכילה, הסבילות למזון, הקאות ומחסורים תזונתיים עדיין לא נבדק.

שיפור פתאומי בסבילות למזון, במיוחד אם הוא מלווה בעלייה במשקל, עלול להצביע על דליפה במערכת כיוונון הטבעת, או על חדירה שלה לקיבה. אצל מטופלים שעברו מעקף קיבה, ירידה פתאומית בסבילות למזון והקאות עלולה להצביע על סיבוך כגון אולקוס משני. חשוב להיות מודעים לכך שבכל סוגי הניתוחים להרזיה ישנה ירידה מסוימת באיכות האכילה.

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

אסיא בריאטריק, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר באסיא בריאטריק הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח באסיא בריאטריק – המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים