אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > תזונה משפיעה על דלקת מפרקים שגרונית

תזונה משפיעה על דלקת מפרקים שגרונית

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

עד היום לא מצאו החוקרים מזונות "פלא" שמשפיעים באופן ברור על מהלך דלקת מפרקים שגרונית, אולם נמצאו עדויות לכך שחלק מהחולים סובלים מתזונה לא נאותה ועשויים להפיק תועלת מייעוץ תזונתי ומעריכת שינויים בהרגלים התזונתיים

דלקת מפרקים שגרונית, או בשמה באנגלית: Rheumatoid Arthritis, היא מחלה אוטואימונית, שבה המערכת החיסונית של הגוף תוקפת את התאים הבריאים בגוף. תוצאות המחלה הן נזק לתפקוד המפרק ולצורתו, לעיתים עד כדי נכות.

דלקת מפרקים שגרונית פוגעת ביותר מ-21 מיליון אנשים ברחבי העולם. שכיחות המחלה בקרב נשים היא פי שלושה מאשר בגברים. הגורם המדויק למחלה אינו ידוע.

דלקת מפרקים שגרונית ותזונה

מחקרים רבים עוסקים בקשר שבין מזון לבין דלקת מפרקים שגרונית. ואולם, עד היום החוקרים לא מצאו מזונות "פלא" שמשפיעים באופן ברור על מהלך המחלה. כן נמצאו עדויות לכך שחלק מהחולים בדלקת מפרקים שגרונית סובלים מתזונה לא נאותה ועשויים להפיק תועלת מייעוץ תזונתי. כמו כן נמצא כי אצל 5% המחולים קיימת רגישות יתר למזון.

עריכת שינויים בהרגלים התזונתיים יכולה לסייע בהפחתת הדלקת והתסמינים. כך, לדוגמא, הקפדה על תפריט עשיר בשמן זית, סיבים, חומצות שומן מסוג אומגה 3 ונוגדי חמצון יכולה לשפר את ההרגשה. בנוסף, יש חשיבות למשקל – קילוגרמים עודפים מטילים עומס נוסף על המפרקים.

חולי דלקת מפרקים שגרונית נחשבים לנתונים בסיכון תזונתי מסיבות רבות. אחד הגורמים הוא ירידה אפשרית במשקל בגלל הכימיקלים המיוצרים בעת שיש דלקת בגוף.

שכיח לראות חולי דלקת מפרקים שגרונית הסובלים ממחסור בוויטמינים ובמינרלים חיוניים, לרבות חומצה פולית, ויטמינים C, D, E, B6 ו-B12, סידן, מגנזיום, אבץ וסלניום. לפיכך, מומלץ לחולים במחלה לקחת מולטי-ויטמין לאחר התייעצות עם הרופא.

אחת ההמלצות החמות ביותר היא להוריד את עומס החומציות במפרקים, לכן רצוי להימנע ממזונות ממשפחת הסולניים. יש להימנע ממזונות אלרגניים ומסוכרים פשוטים המחלישים את הגוף ומחמירים מצבי דלקת. גם עודף חלבון – בעיקר מהחי, אינו רצוי. יש להפחית צריכת חומצות שומן המעודדות מצבים דלקתיים ולצרוך יותר חומצות שומן המפחיתות מצבי דלקת.

בשנת 2003 פורסם מאמר בעיתון הרפואי Drugs, הסוקר את יעילות שמן הדגים במחלה זו. כמו כן פורסם מאמר נרחב נוסף בשנת 2008 בעיתון Nutrition, הסוקר מספר מחקרים שבדקו יעילות אומגה 3 בטיפול ובהפחתת סימפטומים של דלקת מפרקים. המסקנות היו שאכן שמן דגים, העשיר בחומצות שומן מסוג אומגה 3, יעיל בהפחתת הדלקת והתסמינים.

חשוב לצרוך מזונות עשירים באנטיאוקסידנטים, כגון ויטמין C, אשר שומרים על בריאות ותקינות המפרק ורקמת הקולגן.

"דיאטת אלימינציה" היא אחד הטיפולים היעילים ביותר והיא מאפשרת לגלות מאילו מזונות כדאי להימנע, אשר מעוררים רגישות ומעלים את התגובה החיסונית של הגוף. בדיאטה זו מומלץ להוציא מן התפריט את המזונות "החשודים" כגורמי רגישות כמו: חלב ומוצרי חלב, ביצים, אגוזים, קקאו, שוקולד, עגבניות, פלפל, חצילים וסויה.

חשוב להוציא מן התפריט כל מזון שהמטופל חושד בו כמחמיר את הסימפטומים, יש לשמור על הדיאטה למשך שלושה שבועות, ולאחר מכן להוסיף באופן הדרגתי את המזון שהוצא מהתפריט. מחזירים פריט אחד בלבד למשך שבוע, ואם במשך שבוע לאחר חידוש הצריכה לא מופיעים התסמינים מחדש, יש להניח שאין רגישות למזון שנבדק ואפשר להוסיף אותו לתפריט.  ככלל, הקפדה על תפריט מאוזן שהינו דל שומנים רוויים וקלוריות הינה צעד נבון לכל מי שסובל מדלקת מפרקים שגרונית. ההנחיה היא לתזונה עשירה בפירות, ירקות ודגנים מלאים וכמות מוגבלת של בשר אדום ומזונות עתירי שומן.

כמו כן, יש לכלול בתפריט מזונות עשירים בחומצות שומן אומגה 3 (סלמון, מקרל והרינג, ביצים, שמן קנולה ופשתה), וכן פירות וירקות עשירים בנוגדי חמצון (תפוחים, סלק, אוכמניות, חמוציות, כרוב, תרד, ברוקולי ותפוזים).

להלן כמה טיפים והמלצות תזונתיות אחרות לחולי דלקת מפרקים שגרונית:

  • יש לשמור על משקל תקין כדי להפחית עומס על המפרקים.
  • יש לצרוך תפריט ממגוון קבוצות המזון הבסיסיות: לחם, דגנים, אורז ופסטה; פירות וירקות; חלב, יוגורט וגבינה; בשר, עוף, דגים, קטניות יבשות, ביצים ואגוזים.
  • יש להימנע מאכילת כמויות גדולות של שומן, שומנים רוויים, שומני טרנס וכולסטרול.
  • יש לאכול חלבון באיכות גבוהה ודל שומן.
  • יש להימנע מצריכת סוכר גבוהה.
  • יש להימנע מצריכת נתרן (מלח) גבוהה.
  • להימנע מצריכת אלכוהול.

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים