Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > צמחונים חולים פחות

צמחונים חולים פחות

דיאטנית קלינית יפית קסלר

דיאטנית קלינית בכירה במרכז לטיפול בהשמנת יתר (מלב"י). בעלת תואר ראשון במדעי התזונה בהצטיינות, ותואר שני במדעי הרפואה בחוג לאפידימיולוגיה ורפואה מונעת מאוניברסיטת ת"א…. למידע נוסף »

שלח שאלה

פחות כולסטרול, סיכון נמוך יותר למות ממחלות לב וללקות בסוכרת, שיעורי סרטן נמוכים יותר ו-BMI נמוך יותר – הדיאטנית יפית קסלר מסבירה כיצד ולמה מקטינה תזונה צמחונית את הסיכון למחלות כרוניות

צמחונות וטבעונות הפכו זה מכבר לדרך חיים אצל אנשים רבים. הבשר, העוף, מאכלי הים, ולעתים גם הביצים, יצאו אחר כבוד מתפריטיהם, ואת מקומם תפסו אגוזים למיניהם, קטניות, פירות ושאר ירקות. הסיבות לשינוי יכולות להיות מצפוניות, סיבות של טעם, שיקולים של איכות סביבה, אך גם, כמובן, סיבות בריאותיות.

צמחונים חולים פחות

האם באמת לתזונה צמחונית יתרונות בריאותיים על פני תזונה שאינה צמחונית? לפי עמדת ה-ADA, אגודת התזונה האמריקאית, דיאטות צמחוניות הבנויות היטב מספקות מבחינה תזונתית ועשויות להיות בעלות יתרונות בריאותיים, ביניהם: סיכון נמוך יותר לתמותה ממחלת לב איסכמית, סיכון נמוך יותר לסוכרת מסוג 2, רמות כולסטרול נמוכות יותר ושיעור סרטן נמוך יותר בהשוואה לזה הקיים אצל לא-צמחונים. בנוסף, לרוב נמצא קשר בין תזונה צמחונית ל-BMI (מדד מסת גוף) נמוך יותר.


תזונה צמחונית ומחלות כרוניות – הנתונים*:

מחלת לב איסכמית: תזונה צמחונית קשורה להפחתת הסיכון למוות כתוצאה ממחלות לב איסכמיות. בסקירת מחקרים נמצא שהסיכון למות ממחלות לב איסכמיות נמוך יותר אצל צמחונים בהשוואה לסיכון בקרב לא-צמחונים. ההבדל ברמת הסיכון נותר בעינו גם לאחר התייחסות למשתנים נוספים, ביניהם BMI, הרגלי עישון ומעמד חברתי. במחקר עוקבה גדול הוערך שיעור מחלות הלב האיסכמיות כנמוך ב 24%- אצל צמחונים ותיקים בהשוואה לאוכלי בשר.

רמות שומנים בדם: נמצא כי לצמחונים רמות נמוכות יותר של כולסטרול כללי וכולסטרול מסוג LDL בהשוואה ללא-צמחונים. מחקרי התערבות הראו ירידה ברמות סך הכולסטרול והכולסטרול מסוג LDL כאשר הנחקרים עברו מתזונתם הרגילה לתזונה צמחונית. באופן עקבי נמצאה תזונה צמחונית קשורה לרמות כולסטרול LDL נמוכות יותר.

הגורמים בתזונה הצמחונית שלהם עשויה להיות השפעה חיובית על רמות השומן בדם ועל הפחתת הסיכון למחלות לב כוללים כמויות גבוהות יותר של סיבים תזונתיים שמקורם בקטניות, אגוזים וזרעים, פירות וירקות ודגנים מלאים, צריכה גבוהה יותר של שמנים מהצומח וכמויות נמוכות יותר של שומן רווי.

סוכרת: במחקרים נמצא קשר עקבי בין צריכת בשר אדום ובשר מעובד לבין הסיכון לחלות בסוכרת. נמצא קשר בין צריכה מוגדלת של ירקות, דגנים מלאים, קטניות ואגוזים לסיכון מופחת לעמידות בפני אינסולין ולסוכרת סוג  2ולשיפור הרגישות לאינסולין.

השמנה: לרוב, מדד מסת הגוף BMI נמוך יותר אצל צמחונים בהשוואה למדד זה אצל לא-צמחונים. בקרב הנוצרים האדוונטיסטים, שכ 30%- מהם אינם אוכלים בשר, נמצא קשר בין תזונה צמחוניות לבין BMI נמוך יותר, וכן נמצא קשר בין תדירות גבוהה של אכילת הבשר ל-BMI גבוה יותר, הן בקרב גברים והן בקרב נשים. במחקר הצמחוני של אוקספורד היו ערכי ה- BMIגבוהים יותר אצל לא-צמחונים לעומת צמחונים בכל קבוצות הגילאים, הן בקרב גברים והן בקרב נשים.

סרטן: שיעורי הסרטן בקרב צמחונים נמוכים יותר משיעורם באוכלוסייה הכללית. גורמים רבים עשויים לעמוד בבסיס הסיבה לכך, ביניהם מודעות גבוהה יותר לתזונה בריאה ופעילות גופנית וצריכה גבוהה יותר של נוגדי חמצון.

התזונה הצמחונית מספקת מגוון גורמים תזונתיים המסייעים במניעת סרטן. מחקרים אפידמיולוגיים הראו בעקביות שלצריכה סדירה של פירות וירקות יש קשר חזק להפחתת הסיכון ללקות במספר סוגי סרטן. פירות וירקות מכילים תערובת מורכבת של פיטוכימיקלים בעלי פעילות נוגדת חמצון עוצמתית, המונעת שגשוג תאים סרטניים ומגנה בפני התפתחות סרטן.

על פי דוח שפורסם מטעם קרן מחקר הסרטן העולמית, ירקות ופירות מגנים על הגוף מפני סרטן הריאות, הפה, הלוע והקיבה, ובמידה פחותה גם מפני סרטן במקומות אחרים בגוף. צריכה סדירה של קטניות מספקת גם היא מידה של הגנה נגד סרטן הקיבה והערמונית. צריכת בשר אדום ובשר מעובד נמצאה קשורה בעקביות להגדלת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.

לסיכום, דיאטות צמחוניות מכילות פחות שומן רווי וכולסטרול, ורמות גבוהות יותר של סיבים תזונתיים, מגנזיום, אשלגן, ויטמיני E ו-C, פולאט (חומצה פולית), קרטנואידים, פלבונואידים ופיטוכימיקלים אחרים. הבדלים תזונתיים אלה עשויים להסביר חלק מהיתרונות הבריאותיים שבדיאטה צמחונית מאוזנת ומגוונת.

*מאמר זה מבוסס על נייר עמדה של ה-ADA אגודת התזונה האמריקאית.

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • ד"ר אסנת רזיאל

    מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים