Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > שמן כן, שמן לא

שמן כן, שמן לא

דיאטנית קלינית סיגל אלפסה

דיאטנית בריאטרית במלב"י –המרכז לטיפול בהשמנת יתר , מקבוצת "אסיא מדיקל " – משתתפת בוועדות הערכה של המועמדים לניתוח וליווי של המנותחים לאחריו, כמו כן מנחת קבוצות לאחר ניתוחים בריאטרים .
למידע נוסף »

שלח שאלה

לא חייבים להשמין בגלל נס כד השמן. הדיאטנית סיגל אלפסה סוקרת את התכונות הבולטות של השמן לטובת מטגני הסופגניות והלביבות, ומציגה מספר עצות שימושיות כיצד לעבור את חג החנוכה בלי להוסיף למשקל 400 קלוריות לסופגנייה

בחג החנוכה, אנו נוהגים להרבות באכילת מזונות מטוגנים כחלק מהמסורת של לזכור ולא לשכוח את נס כד השמן. אבל, לפני שנתפתה לאכול סופגניות ולביבות לרוב הנה מספר עובדות חשובות על שמן, ודרכים שימושיות כיצד נוכל להיערך בצורה הטובה ביותר השנה לחג ולמזער ככל הניתן את נזקיו:

שמן

הגוף זקוק לשמן – חשוב לדעת כי שמן הינו מרכיב מזון חיוני לגופינו. שמן הינו חלק מתאי גופינו, ספק אנרגיה מרכזי, חיוני לספיגת ויטמינים מסיסי שומן, החשובים לגופינו ונספגים רק בנוכחות ארוחה שומנית, כמו ויטמינים מסוגD ,E ,A  ו-K.

ערך קלורי אחיד – לכל השמנים תרומה קלורית זהה. כף שמן (עשרה גרם) =90  קלוריות.

שמן צמחי – כיום נמצאים בשימוש יומיומי שמנים צמחיים רבים על המדף. ההבדל העיקרי ביניהם הוא בהרכב חומצות השומן שבהם, מבנה חומצות השומן הייחודי לכל שמן ישפיע על העדפותינו באיזה שמן נבחר לטיגון ובאיזה שמן נבחר לתיבול.

שמן חם – בתהליך חימום השמן הוא מתפרק ומתחיל תהליך, המוכר בשמו חמצון השמן או שריפת השמן, תהליך החמצון פוגע באיכות השמן ובתכונותיו. כיום אנו יודעים כי תהליך החמצון עלול להוביל לנזקים שונים, למשל מוביל לעלייה ברמות הכולסטרול "הרע" LDL שאחראי לעלייה בסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם.

כמה חם? לכל שמן נקודת בעירה שונה שבה השמן מתפרק ומתחמצן. בבואנו לבחור שמן לטיגון נבחר שמן בעל נקודת עישון גבוהה כמו שמן קנולה.

חומצות שומן – השמנים מתחלקים לשמנים, המכילים חומצות שומן רוויות, חד בלתי רוויות ורב בלתי רוויות. חומצות שומן חד בלתי רוויות, הנמצאות בשמן זית, קנולה, אבוקדו, אגוזים וטחינה, מסייעים בהפחתת  רמות הכולסטרול בדם, הפחתת חמצון ה- LDL כולסטרול ועל-ידי כך למעשה מונעים מחלות לב וכלי דם. חומצות שומן בלתי רוויות, כמו אומגה 3 ואומגה 6, הן חומצות שומן חיוניות, שהגוף אינו יודע ליצרם וזקוק לאספקה מהמזון.

איך לעבור את חג החנוכה בטיגון ובשלום?

1. בעת הטיגון מומלץ להמתין עד שהשמן חם מאוד, כך שמשך הטיגון קצר והסופגנייה סופגת פחות שמן.

2. שמן, שכבר טיגנו בו, מומלץ להשליכו ואין לטגן בו שנית.

3. העדיפו לטגן בשמן קנולה.

4. טיגון סופגניות גדולות עדיף על פני קטנות, ככל ששטח הפנים של הסופגנייה גדול יותר כך היא סופגת פחות שמן – עדיף לאכול חצי סופגנייה גדולה מאשר אחת קטנה.

5. עדיף לאכול לביבות לעומת סופגניות, את הלביבות אין חובה לטגן, ניתן להשתמש בתרסיס שמן במקום שמן עמוק.

6. ניתן להעשיר את הלביבות בירקות כמו כרובית, גזר, בצל וקישואים – מה שמפחית את התרומה הקלוריות.

7.אומנם יש שמונה ימי חג, אבל אין צורך לאכול סופגנייה בכל יום. מומלץ לבחור את האירועים, שבהם תעדיפו לאכול סופגנייה, וזיכרו-הערך הקלורי של  סופגנייה עומד על 400 קלוריות בממוצע.

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • ד"ר אסנת רזיאל

    מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים