Trigger menu Trigger search form
אסיא מדיקל > מחקרים ומאמרים > עוני והשמנה: תלוש השכר והשפעתו על המשקל העודף

עוני והשמנה: תלוש השכר והשפעתו על המשקל העודף

ד"ר אסנת רזיאל

מנהלת רפואית של מלב"י – המרכז לטיפול בהשמנת יתר. מנתחת מנוסה ובכירה מומחית בניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. בוגרת התמחות-על בניתוחי השמנת יתר בארה"ב… למידע נוסף »

שלח שאלה

עכשיו זה כבר מוכח מחקרית: השמנת יתר נפוצה יותר בקרב קבוצות חלשות באוכלוסייה. לא רק בשל עומק הכיס המגביל את האפשרויות, אלא מכיוון שבמצב של עוני ומחסור כלכלי נוטים לבחירות תזונתיות 'לא בריאות', שאינן קשורות בהכרח לכסף

מי שאין לו מספיק כסף לרכישת מזון לא בהכרח צפוי לסבול מגוף שדוף. ככל שהדבר עשוי להישמע פרדוקסלי, הרי שהיהפך הוא הנכון. ככל שההכנסה פוחתת, כך עולה הסבירות לפתח השמנת יתר. מחקר עדכני, שנערך השנה במרכז לרפואה מונעת, מדיניות ומחקר באוניברסיטת דייוויס בקליפורניה, בדק את הקשר בין עוני לבין השמנה, ומצא כי אנשים שמרוויחים שכר מינימום נוטים להשמנת יתר יותר מאשר בעלי מקבלי השכר הגבוה יותר.

עוני והשמנה

בישראל, כמו בקליפורניה, מודעים זה מכבר לעובדה כי משקל עודף הוא במקרים רבים עניין של סוגיה כלכלית. ראשית, משום שאכילה בריאה וטובה נמצאת מעבר להישג ידם של מעוטי היכולת, אך בנוסף קיימות סיבות עקיפות רבות, שאינן קשורות בהכרח לכסף, אך הן משמעותיות לא פחות להבנת הקשר, בין עוני לבין השמנה.

חלק מן הסיבות הללו קשורות במצבים רגשיים, דברים שכולנו חווים לא פעם על בשרנו. ידוע כי חיי עוני כרוכים ברמה גבוהה של לחץ ואומללות, ידוע גם כי אנשים הסובלים ממועקות וממחסור יבקשו פיצוי חושי מהיר ו"מילוי" מלאכותי. אצלנו, למשל,  פיצוי כזה יכול להיות מנה משביעה של שווארמה או פלאפל, אליהם תצורף מנת צ'יפס, מיץ, קולה או קינוח מתוק בסוף הארוחה, שיביאו לשיפור מיידי במצב הרוח.

שמנים מעדיפים מזללות

מומחי התזונה מסכימים כי בבסיס בעיית ההשמנה נמצאת העדפה של סוגי מזון מסוימים על פני אחרים. אבל גם בהתייחס לבחירת המזונות, להיבטים הסוציאליים השונים משמעות לא פחותה מאשר להיבטים כלכליים גרידא: כך למשל, שכונות שונות שבהם חיים אנשי מיעוטי יכולת, מוצפות במזללות למזון מהיר ורשתות מפתות לג'אנק פוד: דוכני שווארמה, פלאפל, סטקיות, פיצריות ומקדונלד'ס. מספר הסופרמרקטים או חנויות הירקות באזורים אלה מועט יחסית, והמוצרים הטריים הנמכרים בהם – יקרים בהשוואה למחירי המזון המהיר והמוכן המצוי בשפע בסביבה.

סיבה 'עקיפה' נוספת המכתיבה בחירות מסוימות בתחום המזון קשורה בהרגלים ובחינוך. טעמים והרגלי אכילה מעוצבים בדרך-כלל בילדות, הבעיה היא שגם כאשר ילדים בבתים עניים מתבגרים, הם נותרים עם דפוסים והרגלים של חיי עוני שהתקבעו בילדותם, שאותם הם מורישים גם לדור הבא.

במשפחות מחוסרות אמצעים, שבהן אין אפשרות לרכוש פירות וירקות טריים או דגים ובשרים רזים, ניזונים בעיקר ממזונות עתירי פחמימות: לחם, אטריות, תפוחי אדמה ואורז. במשפחות אלה, שהן לא פעם מרובות ילדים, לא נדיר למצוא הורים וגם ילדים שמנים. הבעיה היא היעדר אמצעים אך גם היעדר זמן. ההורים טרודים רוב שעות היום בפרנסה ובטיפול בילדים, מה שלא משאיר זמן רב לרכישת מזון בריא ולבישולו.

מלוח, מתוק ועתיר שומן

מזונות עתירי שומן, פחמימות וסוכרים הם לרוב זולים, עתירי אנרגיה, עניים ברכיבים תזונתיים חיוניים ויוצרים תחושת מלאות מיידית. אפשר לקנות לילד ארוחת ילדים של מקדונלד'ס, או לאפה עם שווארמה וצ'יפס ובמקרה הגרוע למלא את פיו בחטיפים, מדובר בפיתרון זול ומהיר, אבל צריך לזכור שארוחות אלה גדושות בפחמימות, מלח ושומנים, שיגרמו לילד לחוש שהוא צריך ורוצה עוד.

מזון ש'הועשר' בכמויות נדיבות של שומנים, מלחים וסוכרים יהיה על פי רוב טעים. יש הטוענים אפילו שמזונות כאלה עלולים להיות ממכרים, לא מעט מחקרים ניסו לבודד ולזהות את התגובה הפיזיולוגית לטעמים אלה. רופאי ילדים בארץ ובעולם ממליצים באופן גורף שלא לחשוף תינוקות למזונות שמנים ומתוקים, ואפילו להגיש להם ירקות מעוכים עוד לפני שעורכים להם היכרות עם ממלכת הפירות, כך שיוכלו להתרגל ולפתח חיבה לטעמי הירקות העדינים, לפני שיידַחו כליל, מפני טעמם המתוק של הפירות.

מזון מהיר – מענה מלאכותי לשלל מצוקות

במקרי עוני ועזובה קשים במיוחד, כאשר התנור בדירה אינה תקין או כשאין ברשות המשפחה סירי בישול  – רשתות מזון מהיר יכולות להוות פיתרון יחיד. מסעדות אלה זולות, זמינות מאוד, נוחות, מציעות אוכל טעים וגם מציעות בידור חינם והפתעות לילדים (במקדונלד'ס למשל: בלונים, הפתעות עם כל ארוחה, קליפים שמוקרנים על מסכים). אין להתפלא על כך שמסעדות אלה מהוות מוקד משיכה לילדים.

גם בני נוער נמשכים אליהן. עבור נערים משכבות חלשות, משמשת אכילה של מזונות מקומיים: מקדונלד'ס, פיצה האט או פלאפל, שווארמה וכן הלאה – ככרטיס כניסה חברתי. בני הנוער יעשו הכול כדי לא להיות שונים מבני גילם, וכדי להתקבל יאמצו את דפוסי האכילה המקובלים. כך ניתן יהיה לראות נערים ונערות יוצאי אתיופיה או ארצות חבר העמים, יושבים ואוכלים להנאתם פלאפל או שווארמה בפיתה וכמובן המבורגר וצי'פס – מאכלים שאותם לא הכירו כלל בארצות מוצאם. לעיתים גם המבוגרים בקרב אוכלוסיית המהגרים, לאחר שנחשפו לפרסומות המציגות אנשים עליזים אוכלים המבורגרים ושותים משקאות מוגזים או אחרי ששמעו את הפרסומות ברדיו – יידחפו לאמץ לעצמם תחילה את 'הדיאטה' המקומית, בתקווה שזו תעזור להם להתקבל בחברה החדשה.

קשת של בעיות חברתיות, משפחתיות, רגשיות ואישיות, מוצאות, אם כן, את פתרונן באכילת מזון מהיר ומתועש. פיתרון זה הוא מלאכותי ולא רק שאינו מספק מענה אמיתי, הוא גם מביא סכנה בריאותית נוספת אל פתחם של החלשים ממילא.  פיתרון אמיתי ויעיל, לעומת זאת, צריך שיהיה קשור בחינוך, בהכוונה, בשיפור הנגישות למזונות בריאים ובגישה מערכתית וכוללת שתסייע לשיפור ביכולתן של אוכלוסיות חלשות להשיג מזון איכותי יותר.

עוד בנושא:

איך נגמלים מאכילה נהנתנית

איך לשלוט במה שמכניסים לפה

מותר לאכול גלידה בקיץ

תזונה ים תיכונית עשויה למנוע תסמונת מטבולית

חומוס בלי פיתה

תזונה ממכרת – זיהוי של תופעה חדשה?

מרכז לטיפול בהשמנת יתר

מלב"י, המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, הוקם בשנת 2005 לאור העלייה הדרמטית במימדי ההשמנה בישראל. זאת, במטרה להעניק טיפול אישי ומקצועי למטופלים, שסובלים מהשמנת יתר, וללוותם לטווח ארוך תוך הכוונה בתהליך הירידה במשקל ובהתמודדות על שמירתו. הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר מרכז מלב"י הביא לארץ את הגישה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר, ואת התפיסה לפיה הטיפול בהשמנת יתר קיצונית ייעשה תמיד תוך שילוב מומחים מהתחומים השונים. אנו מאמינים כי ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות של המטופלים שלנו, תוך בניית מעגל תומך ופתרון אישי רב תחומי לכל מטופל…. למידע נוסף »

מומחים

  • פרופ' דוד גויטיין

    כירורג בכיר ומנתח במלב"י- המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת "אסיא מדיקל". מנהל היחידה לכירורגיה בריאטרית ומטבולית בבית החולים שיבא תל השומר, מומחה בכירורגיה בריאטרית וכירורגיה זעיר פולשנית. … למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר נאסר סקרן

    ד"ר נאסר סקרן, מומחה בכירורגיה בריאטרית ולפרוסקופית מנתח בכיר באסיא מדיקל, יו"ר החברה הישראלית לכירורגיה בריאטרית, מנהל המרכז לכירורגיה בריאטרית במרכז הרפואי "העמק", עפולה… למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר עמיר סולד

    יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב" ומייסד האיגוד הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית…. למידע נוסף »

    שליחת שאלה
  • ד"ר דין קרן

    גסטרואנטרולוג בכיר ומנהל המרפאה לגסטרואנטרולוגיה בריאטרית בבי"ח בני ציון, מומחה התזונה והגסטרואנטרולוגיה של אסיא מדיקל
    למידע נוסף »

    שליחת שאלה

מחקרים דומים