ניתוח מעקף קיבה משלב אלמנט רסטריקטיבי, הקטנת נפח הקיבה, ואלמנט של תת ספיגה. בניתוח זה, המבוצע בגישה זעיר פולשנית, יוצר המנתח כיס קיבה קטן בנפח של כ-20 סמ"ק ומחברו ישירות למעי הדק תוך מעקף של יתרת הקיבה.
מעקף קיבה מביא לירידה של כ 60-70% מעודף המשקל. הירידה במשקל, עיקרה עקב מנות קטנות מאד של מזון בכל ארוחה. יחד עם זאת, מרגיש המנותח כבר ביום שלאחר הניתוח תחושה של שובע עקב שינוי הורמונלי שנוצר בגוף בעקבות מעקף הקיבה. יש להישמע לתחושת השובע ולהקפיד על ארוחות קטנות ומזינות ונטילת תוספי מזון וויטמינים.
מעקף קיבה הוא הניתוח הנפוץ ביותר בארה"ב והוכח כי הירידה במשקל לאחריו נשמרת לאורך שנים רבות. ניתוח מעקף קיבה החל ליצבור פופולריות גם בארץ.
אחת מ"תופעות הלוואי" של הניתוח: תחושת שובע נעימה
מי יכול לעבור ניתוח הרזייה?
במעקף קיבה ישנו מעבר מהיר של האוכל אל המעי הדק. מעבר של אוכל מרוכז מאד, לדוגמה אוכל מאד מתוק, יכול לגרום בכ-10% מהמנותחים ל"תסמונת ההצפה". מדובר בהופעת כאב בטן עוויתי, הזעה, דפיקות לב וחולשה שמופיעים בסמוך לאכילת סוכרים מרוכזים. כדי למנוע תחושות אלו יש להימנע מאכילת מתוקים מרוכזים, מה שעוזר לחולים לרדת יפה במשקל.
לאחר ניתוח מעקף קיבה אם מופיעים כאב בטן או הקאה חוזרת, יש להתיעץ עם הרופא המנתח, כדי לשלול או לטפל באחת מהבעיות שייתכנו לאחר הניתוח: כיב בהשקה או בקע פנימי. כיב בהשקה בין הקיבה למעי מאופיין בהופעת כאב חד ברום הבטן, ודורש בירור וטיפול על ידי תרופות המפחיתות את חומציות הקיבה. בקע פנימי מתאפיין בכאב בטן עוויתי קשה מאד, כמו צירים, שבא והולך בגלים. חשד לבקע פנימי מחייב ניתוח זעיר פולשני לתיקונו.
היתרונות הבולטים של מעקף קיבה הם ירידה טובה במשקל והיותו של הניתוח ניתן לביצוע באופן זעיר פולשני.
הניתוח מבוצע דרך 5-6 חתכים זעירים ולפיכך התוצאות הקוסמטיות יפות, יש פחות כאבים וניתן לחזור במהירות לפעילות רגילה. כמו כן נמנעים סיבוכי הניתוחים הפתוחים כמו זיהום פצע הניתוח או הופעת בקע בצלקת.
לאחר הניתוח נשארים באשפוז במשך יומיים. ביום הראשון לאחר הניתוח מבוצע צילום רנטגן עם שתיית חומר ניגודי, לשם הדגמת מעבר תקין ושלילת דלף. לאחר מכן ניתן להתחיל לשתות כמויות קטנות של נוזלים צלולים. בהתחלה יש לשתות 30 סמ"ק כל חצי שעה ולאחר 8 שעות 60 סמ"ק כל חצי שעה. ביום השני עוברים לכלכלה נוזלית צלולה ומשתחררים הביתה. ממשיכים בכלכלה נוזלית במשך השבוע הראשון ולאחר מכן עולים בהדרגה בתזונה לפי הוראות הדיאטנית.
לאחר הניתוח חשוב להקפיד על נטילת מולטיויטמינים, ברזל, חומצה פולית, ויטמין B12 , סידן +ויטמין D לכל החיים ולבצע אחת לחצי שנה בדיקות דם. נשים בגיל הפוריות נזקקות לעתים לתוספת גדולה יותר של ברזל וחומצה פולית על פי רמתם בדם.