טחורים הינם הסיבה השכיחה ביותר לפניה למרפאה פרוקטולוגית בשל תלונות של סבל באזור פי הטבעת. כיום קיימות שיטות טיפול שהכאב בהם מועט, ומאפשרות שיפור באיכות החיים. לפני ניתוח טחורים מומלץ להיבדק אצל כירורג מומחה לתחום זה, מאחר שתלונות דומות יכולות להיגרם גם עקב בעיות אחרות.
מה היא תופעת הטחורים?
טחורים הם מעין "כריות" המכילות כלי דם קטנים מרובים, הנמצאים בתעלה האנאלית (פי הטבעת), ובאופן תקין משפרים את יכולת האטימה של פי הטבעת. לכל אדם 3 קבוצות של טחורים. הטחורים מתחלקים לשתי קבוצות על-פי המיקום שלהם: טחורים חיצוניים הנמצאים בחלק החיצוני של פי-הטבעת ונראים כבליטת עור, וטחורים פנימיים הנמצאים בחלקה העליון של התעלה האנאלית ואינם נראים מבחוץ.הסבל מטחורים מתבטא בדימום, כאבים, אי נוחות ולעיתים התבלטות שלהם דרך פי הטבעת. קרוב לודאי שיותר ממחצית האוכלוסייה תפתח תלונות כלשהן הקשורות בטחורים אחרי גיל 30, למרות שגם אנשים צעירים יותר יכולים לסבול מטחורים. פעמים רבות, ניתוח טחורים נעשה זמן רב לאחר הופעת התלונות.
מה הם הגורמים להיווצרות טחורים?
אין בידינו הסבר מדויק מדוע אדם אחד יסבול מטחורים בעוד אחר לא יסבול, אך קיימות מספר סיבות היכולות לגרום להיווצרותם:
- הגורם המשמעותי ביותר הוא מאמץ ממושך בזמן יציאות ו/או ישיבה ממושכת בשירותים ולאורך תקופה ארוכה.
- גורמים נוספים הינם גיל, עצירות או שלשול כרוני, הריון, פעולת מעיים שנגרמת ע"י שימוש ממושך במשלשלים וחוקנים ומאמץ גופני ממושך, הכולל נשיאת משאות כבדים והרמת משקולות בקביעות.
- מלאות של ורידי הטחורים ולחץ ממושך גורמים להתרחבותם ודופן הורידים נעשה דק יותר ומדמם בקלות.
- לחץ ממושך מחליש את הקיבוע של הטחורים למקומם האנטומי, וגורם להם לאבד את המיקום התקין בתוך התעלה האנאלית, היוצר בלט של הטחורים.
מהם הסימפטומים?
דימום קל תוך כדי יציאה המתבטא בעת ניגוב, או דימום חמור יותר הנראה באסלה. נדיר שדמם כזה ילווה בחולשה, סחרחורות ויגיע לכמות המסכנת חיים. בלט או נפיחות של רקמה דרך פי הטבעת בעת היציאה ולאחריה. תסמינים נוספים הינם רגישות, כאב, גירוי וגרד באזור פי הטבעת..
כיצד נעשה האבחון?
חלק מהתופעות המאפיינות את הטחורים יכולות להופיע גם במחלות אחרות של מערכת העיכול ולכן בכדי להגיע לאבחנה נכונה, ולהתאים טיפול שיכול להקל את הסבל ולשפר את איכות החיים חשוב להתייעץ עם רופא מומחה בתחום.