יותר מקרים של סרטן ערמונית מאובחנים בישראל כיוון שיותר גברים נבדקים וכיוון שרופאים משתמשים בבדיקות רגישות יותר, בדיקות שיכולות לגלות אפילו שינויים קלים ברקמת הערמונית.
הרבה ממקרי סרטן הערמונית מאובחנים כעת בשלב מוקדם, כשהמחלה ניתנת לריפוי. אבל ההתקדמות הזאת מלווה במספר אתגרים. הסיבה היא שלא כל מקרי סרטן הערמונית הם דומים. בעוד שבחלק מהמקרים המחלה מתפשטת מוקדם ודורשת טיפול, בהרבה מקרים אחרים המחלה מתקדמת לאט מאוד. בחלק מהמקרים המחלה מתקדמת כל כך לאט, שהיא לא גורמת לבעיות רציניות במהלך חייו של האדם, אפילו אם הוא לא מטופל.
המגוון הזה במהלך של מקרי סרטן ערמונית שונים גורם לחרדה ובלבול אצל הרבה גברים, בכל מה שנוגע לאבחון מוקדם ולטיפול במחלה. ארגוני בריאות שונים קבעו קווים מנחים לאבחון מוקדם של סרטן ערמונית. אנחנו נעזרים בהנחיות אלה כדי לייעץ מתי ואיך להיבדק לסרטן ערמונית. זו גם הסיבה מדוע אנחנו מציעים מעקב פעיל (קישור ל"מעקב פעיל") כאחת האפשרויות לגברים שאובחנו עם סרטן ערמונית שגדל באיטיות ושאינו מהווה סיכון מיידי.
אבחון מוקדם של סרטן הערמונית – בדיקות:
בדיקה רקטלית: במהלך בדיקה זו הרופא מכניס אצבע מכוסה בכפפה לרקטום, דרך פי הטבעת, וממשש את הערמונית. הרופא בודק אם הערמונית נפוחה, מודלקת, או נוקשה.
בדיקת PSA (קישור ל"בדיקת PSA") בודקת את רמת חלבון ה-PSA בדם. PSA הוא חלבון שמיוצר ע"י תאים בערמונית.
ההחלטה באיזו תדירות לעקוב אחר PSA והאם יש צורך בבדיקות נוספות תלויה במספר גורמים:
תוצאת ה-PSA שלך
גילך
האם קרובי משפחה אחרים סבלו או סובלים מסרטן ערמונית
שינויים ברמת ה-PSA שלך
מה הרקע הרפואי שלך
מה מרגיש הרופא בבדיקה רקטלית
אבחון סרטן הערמונית
אבחנה של סרטן ערמונית יכולה להיות מלווה בחרדה ובאי-ודאות
אנחנו שואפים לתת לך את האבחנה המדויקת ביותר האפשרית, תוך שימוש בטכנולוגיה העדכנית ביותר, כדי שתוכל לחוש ביתר נוחות בנוגע לצעד הבא, בין אם זה מעקב פעיל (קישור) או התחלת טיפול.
אנחנו מייעצים בנוגע לבדיקות האבחון המתקדמות ביותר בנוגע לאבחון המחלה ומידת ההתפשטות שלה מחוץ לערמונית. בנוסף, אנחנו מייעצים בנוגע לסיכון שלך לפתח סרטן ערמונית.
אבחון סרטן הערמונית
שתי בדיקות נפוצות לאבחון מוקדם של סרטן ערמונית הן בדיקת PSA (קישור) ובדיקה רקטלית. למרות זאת, אף אחת מהבדיקות הנ"ל, לבד או יחד, לא יכולה לתת אבחון ודאי של סרטן ערמונית. לשם כך יש צורך ב:
בדיקה מקיפה
ביופסיית ערמונית
הערכה של גורמי-סיכון, כמו רקע משפחתי
בדיקות הדמיה
מחלות
תסמינים של סרטן הערמונית
להרבה גברים עם סרטן ערמונית אין תסמינים של סרטן הערמונית שניתן לשים לב אליהם. לרוב, הסימן הראשון של המחלה הוא ממצא לא תקין בבדיקת דם שגרתית. בחלק מהמקרים יתכן ותרגיש באחד או יותר מהתסמינים הבאים… למידע נוסף »
סרטן הערמונית
סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל. הוא נוטה להתפתח עם הגיל. רוב הגברים עם סרטן הערמונית מתים עם המחלה, ולא בגללה. רוב מקרי סרטן הערמונית הם אדנוקרצינומה, כלומר סרטן שהמקור שלו מתאי בלוטה…. למידע נוסף »
בדיקת PSA
PSA הוא ראשי תיבות באנגלית ל'אנטיגן יחודי לערמונית' (Prostate Specific Antigen – PSA). מדובר בחלבון שמיוצר על-ידי תאי ערמונית. בדיקת ה-PSA מודדת את הרמה שלו בדם. רמת ה-PSA עולה כשיש בעיה בערמונית. ערך נמוך של PSA הוא תקין. סרטן ערמונית יכול להעלות את רמת ה-PSA, ולכן ברוב המקרים אנחנו ממליצים שגברים עם רמה גבוהה של PSA או רמה שעולה לאורך זמן, ישקלו לעבור ביופסיית ערמונית, כדי שנוכל להבין מה הסיבה לעליית ה-PSA.
חשוב לציין שרמה גבוהה של PSA או עליה ברמה שלו לאורך זמן, לא תמיד מכוונות לכך שלגבר יש סרטן ערמונית. למעשה, לרוב הגברים עם רמה גבוהה של PSA אין סרטן ערמונית. רמת ה-PSA עולה עם הגיל ויכולה להיות גבוהה בגברים שיש להם בעיה שכיחה ולא סרטנית כמו הגדלה שפירה של הערמונית. רמת ה-PSA עולה גם במקרים של דלקת של הערמונית (מצב שנקרא פרוסטטיטיס). כדי לאבחן סרטן ערמונית יש צורך בביופסיה של הערמונית.
רמה גבוהה של PSA לא אומרת באופן גורף שעל המטופל לעבור ביופסיה של הערמונית. לרוב הרופא יחזור על בדיקת ה-PSA כעבור מספר חודשים כדי לקבוע האם הרמה עדיין גבוהה. כמו-כן, הרופא יברר האם יש סיבה אחרת שיכולה להסביר רמה גבוהה של PSA.
מעקב פעיל
כשאתה מגלה שיש לך סרטן ערמונית, התגובה הטבעית שלך יכולה להיות לרצות להוציא את הסרטן מהגוף מיד. זו תגובה מובנת ונורמלית. אבל לא כל מקרי סרטן הערמונית הם דומים, ולא כולם אגרסיביים ובעלי סיכון להתפשטות באותה מידה. לפעמים, הגישה הטובה ביותר היא להשגיח על הסרטן. גישה זאת נקראת מעקב פעיל. אנחנו יכולים להמליץ לך מעקב פעיל אם יש לך:
- גידול קטן שמוגבל לערמונית
- סרטן שגדל באיטיות
- סיכון נמוך מאוד שהסרטן יגדל או יתפשט או שתמות כתוצאה מסרטן ערמונית.
מעקב פעיל הוא לא הבחירה הנכונה לכל מקרה עם סרטן ערמונית שממוקד בערמונית. יש גברים, שבהתחשב בסיכוי שהסרטן יתפתח ליותר אגרסיבי, מעדיפים להיפטר אפילו מגידול קטן ולקבל את הסיכון לתופעות לוואי כתוצאה מטיפול. זו החלטה מאוד אישית, ואנחנו כאן כדי לסייע לך לשקול את כל האפשרויות ולענות על שאלותיך.
מה קורה במהלך מעקב פעיל?
מעקב פעיל הוא סוג של טיפול. זה לא אותו הדבר כמו לא לקבל טיפול בכלל. בשיטה זו, אנחנו דוחים טיפולים כמו ניתוח או הקרנות מפני שהבדיקות מראות שהגידול אינו מסכן חיים או שהוא בעל סיכון נמוך מאוד להתפשט או להיות להחמיר. הרופאים שלך משגיחים באופן פעיל על הגידול, כדי לאבחן בזמן כל סימן לגדילה או שינוי במאפייני הגידול. במידה והגידול הופך לפעיל יותר, הרופאים מעריכים מחדש את הטיפול. לדוגמה, אם דירוג הגליסון או רמת ה-PSA (קישורים) מתחילים לעלות, אנחנו יכולים להמליץ לך להפסיק את המעקב הפעיל ולהתחיל סוג אחר של טיפול.
היתרון של מעקב פעיל לגברים סרטן ערמונית שהוא מוקדם ומוגבל לערמונית הוא שהם יכולים להימנע מתופעות הלוואי האפשריות של ניתוח או הקרנות, כמו בריחת שתן, דימום רקטלי או ירידה בתפקוד המיני.