אוזמפיק – טיפול תרופתי לירידה במשקל

מינהל המזון והתרופות האמריקני אישר את שיווקה של הזריקה סמגלוטייד לירידה במשקל. התרופה ניתנת אחת לשבוע והיא פועלת במספר מנגנונים הגורמים לשובע, האטה בהתרוקנות הקיבה וירידת רמות הסוכר בדם.

יצרנית התרופות "נובו נורדיסק" החלה לשווק את התרופה לצורך הרזיה תחת המותג – ויגובי, בארצות הברית. ויגובי מופיע במינון 2.4 מיליגרם, שהוא המינון שנבדק לצורך הרזיה. זהו מינון גבוה מהמינונים המשווקים עד כה לחולי סוכרת. החברה צפויה להגיש בקשת רישום גם למשרד הבריאות בארץ.

התרופה, סמגלוטייד, נמכרת בארץ בינתיים כאוזמפיק במינון נמוך יותר. התרופה החלה כטיפול לחולי סוכרת, אלא שעם תחילת הטיפול ניתן היה להבחין כי אלה שקיבלו אותה החלו לרדת במשקלם.

בדיקות נוספות העלו כי התרופה פועלת במקביל במספר מנגנונים: היא משפיעה על הלבלב והכבד ומביאה לירידת רמות הסוכר, משפיעה על הקיבה בכך שהיא מאטה את התרוקנותה, ומשפיעה גם על מרכז השובע במוח, ובכך תורמת לירידה מהירה מאוד במשקל.

עד כה אושרה בישראל אירופה וארה"ב זריקה בשם סקסנדה, כשהמטופלים בזריקה הניתנת אחת ליום הראו ירידה של כ-5 עד 11% ממשקל גופם לאחר שנה של טיפול.

המטופלים בסמגלוטייד הראו ירידה של עד 20% ממשקל הגוף לאחר שנה של טיפול. המינון אותו קיבלו המטופלים בזריקה במסגרת המחקר היה גבוה – 2.4 מיליגרם, מינון שעדיין לא קיים בישראל.

 

מהן התרופות החדישות להרזיה הקיימות בישראל?

בישראל מאושרת התרופה סקסנדה לטיפול בסוכרת ובעודף משקל. תרופה נוספת בשם אוזמפיק מאושרת לטיפול בחולי סוכרת, אך עדיין לא מאושרת באופן שגרתי לטיפול בהשמנת יתר. לצורך טיפול באוזמפיק להשמנת יתר יש צורך במרשם רופא וטופס 29 ג' המהווה אישור לשימוש בתרופה שאינה רשומה בארץ בהתוויה.

 

מה ההבדל בין שתי התרופות?

כאמור, רק סקסנדה מאושרת בארץ לטיפול בהשמנת יתר. אוזמפיק היא תרופה חדישה יותר שהראתה ירידה משמעותית יותר במשקל. המטופלים בסקסנדה הראו ירידה של 5% במשקל הגוף במהלך ארבעת החודשים הראשונים לטיפול, ושל 11% ירידה ממוצעת במשקל לאחר שנה של טיפול.

המטופלים באוזמפיק הראו ירידה של עד 20% ממשקל הגוף לאחר שנה של טיפול. עם זאת, המינון אותו קיבלו המטופלים באוזמפיק במסגרת המחקר היה גבוה – 2.4 מיליגרם, מינון שעדיין לא קיים בישראל.

 

איך פועלות התרופות לירידה במשקל?

התרופות פותחו לראשונה לטיפול בסוכרת. מדובר בתרופות המחקות את פעילות הורמון השובע GLP1. זהו הורמון המיוצר בתאי המעי ומופרש אל הדם בתגובה למזון המגיע למערכת העיכול.

הורמון GLP1 פועל באופן רב מערכתי, ובאופן דומה לכך גם התרופה הדומה לו. התרופה מעלה את הפרשת ההורמון אינסולין מהלבלב, בתלות ברמת הגלוקוז בדם. פעילות זו מתאפשרת רק בנוכחות גלוקוז: כאשר רמות הגלוקוז בדם יורדות, הפרשת האינסולין יורדת, ואילו כאשר רמות הגלוקוז בדם עולות – הפרשת האינסולין מהלבלב עולה.

התרופה פועלת במנגנון נוסף שבו היא מפחיתה את הפרשת הורמון הגלוקגון, המגביר את ייצור הגלוקוז ושחרורו לדם ממחסני הגלוקוז בכבד. הורמון זה בדרך כלל פועל בגוף כאשר רמות הגלוקוז יורדות, והגוף מגן על עצמו בכך שהוא משחרר את הגלוקוז מהכבד אל הדם.

במנגנון שלישי, שהוביל לירידה המסיבית במשקל אצל המטופלים – התרופה מאיטה את התרוקנות הקיבה ומביאה בכך לדיכוי התיאבון.

ההשפעה הנוספת הינה עלייה בתחושת השובע באמצעות השפעה על מרכז הרעב במוח, המצוי בהיפותלמוס, והיא מפחיתה גם את הכמיהה למזונות עתירי שומן.

 

תוך כמה זמן משפיעה התרופה?

הזריקה מגיעה מאזור ההזרקה התת עורית באזור הבטן, אל מחזור הדם ומתחילה להשפיע תוך יום עד שלושה ימים מרגע ההזרקה ולמשך שבוע.

התרופה ניתנת בזריקה תת עורית פעם בשבוע. הטיפול מתחיל במינון נמוך שמועלה בהדרגה, בשל תופעות הלוואי האפשריות בתחילת הטיפול הקשורות למערכת העיכול, ובעיקרן שלשולים, גזים, בחילות, ואי נוחות בבטן.

חלק מהמשתמשים מדווחים על רתיעה ממזונות מסויימים כמו מזונות עתירי שומן ומלוחים, וכמיהה למזון מתוק.

 

מדוע התרופה גורמת לתופעות לוואי במערכת העיכול?

תופעות כמו שלשולים וגזים, שברוב המקרים חולפות עם הזמן, יכולות להיות קשורות להשפעה על תנועתיות מערכת העיכול. תופעות הלוואי לרוב חולפות לאחר חודשי הטיפול הראשונים.

 

כיצד ניתן להקל על תופעות הלוואי בתחילת הטיפול?

מומלץ לאכול ארוחות קטנות יותר בתדירות גבוהה יותר, באיטיות, לשתות הרבה מים, להימנע ממזונות מתובלים, מטוגנים או מתוקים מדי, ולהימנע מאכילה ליד ריחות בישול חזקים.

 

איזה בדיקות שגרתיות צריך לבצע בזמן נטילת התרופות?

חולי סוכרת צריכים להמשיך ולבצע את הבדיקות התקופתיות השגרתיות. למטופלים הסובלים מהשמנת יתר יש צורך בהמשך מעקב רופא המשפחה. מומלץ לבצע אחת לחצי שנה בדיקות דם שגרתיות הכוללות:

ספירת דם
גלוקוז, אוריאה, קראטינין, נתרן, אשלגן, סידן, מגנזיום, פוספור, חלבון, אלבומין, פרופיל שומנים, תפקודי כבד, המוגלובין מסוכרר, חומצה אורית
רמת ברזל, פריטין, ויטמין B12, רמת חומצה פולית, רמת ויטמין D
תפקודי בלוטת התריס: T3, T4, TSH, פרולקטין, טסטוסטרון
תפקודי קרישה

 

איך מזריקים את התרופות?

סקסנדה ואוזמפיק משווקות בצורת עט עליו מורכבת מחט חד פעמית דקה מאד ועדינה. ההזרקה היא פשוטה לאזור הבטני, או לירך או לזרוע והיא כמעט שלא מורגשת ואינה גורמת לכאב.

 

לכמה זמן יש ליטול את הזריקות?

אין מגבלה על משך הזמן לנטילת הטיפול להשמנת יתר, וזה תלוי במשקל היעד הרצוי. ניתן להפסיק את הטיפול בתרופה, תוך ייעוץ עם הרופא המטפל, ולפי הצורך לחזור לטיפול.

 

האם צריך לשנות את התזונה?

מומלצת אכילה של תזונה ים תיכונית הכוללת שפע של ירקות ופירות, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים, גרעינים ועשבי תיבול, שמן זית, גבינות ויוגורט, מעט ביצים, דגים פעמיים בשבוע, עוף או הודו פעם בשבוע וצריכה מועטה מאוד של בשר אדום וחמאה.

אף תכשיר אינו תרופת קסם לטיפול בהשמנה ועל כן מומלץ שהטיפול ילווה בתפריט תזונתי מתאים וליווי של דיאטנית. באמצעות התרופות החדשות תהליך ההרזיה עשוי להיות קל יותר, בזכות תחושת השובע המשמעותית.

 

מה לגבי ספורט?

מומלץ מאד לבצע הליכה יומית של חצי שעה מידי יום ובנוסף תרגילי כח או פילטיס פעמיים שלוש בשבוע. לאנשים עם מגבלות גופניות מומלץ התעמלות במים, שחיה וכן פלדנקרייז.

 

מאיזה גיל מותר להשתמש בתרופות?

התרופות מיועדות למבוגרים מגיל 18. אין מגבלת טיפול בקשישים, אך יש מידע מצומצם לגבי מטופלים בני 75 ומעלה.

 

האם הטיפול מותר רק ממשקל מסוים?

הטיפול התרופתי מקובל מערך BMI 30 המעיד על השמנה או ערך BMI 27 המעיד על עודף משקל אם נילוות לו מחלות נילוות.

 

מי אינו מתאים לטיפול?

הטיפול ניתן רק תחת מרשם ומעקב הרופא המטפל. אין להשתמש בתרופות אם יש רגישות לכל אחד מהמרכיבים בתרופה. הטיפול אסור במהלך היריון והנקה, או במצבים רפואיים מסוימים כמו אי ספיקת כליות.

 

איך משיגים מרשם לזריקות?

ניתן לקבל יעוץ רפואי באסיא מדיקל לבחינת התאמתך לטיפול התרופתי, לקבל הסברים ומרשם, לקבוע מעקב דיאטנית וכן ליווי רגשי.

מחירה של סקסנדה באופן פרטי כ-1100 שח לחודש וניתן לעיתים לקבל השתתפות של קופות החולים. מחירה של אוזמפיק באופן פרטי כ-450 שקלים לחודש, השתתפות קופות החולים הינה רק בהתוויה של סוכרת.

צוות רפואי

לזימון תור
נדאג להפנות את פנייתך לנציג/ת זימון תורים ונחזור אליך בהקדם.