ביופסיית ערמונית חכמה-MRI פיוז'ן

ביופסיה חכמה היא למעשה בדיקת ביופסיה מתקדמת המאפשרת שילוב בין הסריקות שהתקבלו בבדיקת ה-MRI של הערמונית (סריקות המצביעות על האזור החשוד) לבין צילום האולטרסאונד, שרואים בזמן אמת. השילוב בין השניים מאפשר לכוון את הביופסיה לאזור החשוד, ובכך להבטיח שנלקחה ממנו דגימה.
מכיוון שגם תוצאות ה-MRI של הערמונית אינן ודאיות ב-100% – לאחר שהרופא לוקח את הדגימה מהאזור החשוד, הוא לוקח דגימות נוספות גם מיתר האזורים בערמונית.

 

איך זה עובד?
לפני ביצוע הביופסיה החכמה, מקבל הרופא את סריקות ה-MRI של הערמונית שהמטופל ביצע קודם, מזין אותן לתוכנה הייעודית ומסמן עליהן את האזורים החשודים.
ביופסיה חכמה ניתן לבצע בשתי גישות; בגישה רקטאלית ובגישה טרנספרינאלית:

 

o ביופסיה חכמה בגישה רקטאלית:
הבדיקה מתבצעת באופן דומה לבדיקת הביופסיה הרגילה (בה מכניסים את מתמר האולטרסאונד דרך פי הטבעת), בזמן בדיקת הביופסיה עצמה, המחשב שאליו כבר הוזנו וסומנו האזורים החשודים שהתגלו בסריקות, "מלביש" את הסימונים של האזורים החשודים מה-MRI על תמונת האולטרסאונד החיה, באופן שמאפשר לרופא לזהות בבירור את האזור החשוד, לכוון אליו את המחט, כדי לקחת ממנו דגימה.
ביופסיה חכמה בשיטה רקטאלית מתבצעת בבי"ח אסותא רמת החייל, בהרדמה מקומית, באשפוז יום ולאחר הביופסיה המטופל שב לביתו.
חשוב לציין כי המטופל ירגיש את הכנסת הus – דרך פי הטבעת, אך לא ירגיש את לקיחת הדגימה של הביופסיה.

 

o ביופסיה חכמה בגישה טרנספרינאלית:
במקרים שבהם בממצאי ה-MRI של הערמונית נראה נגע חשוד באזור הקדמי, שאליו קשה כאמור להגיע בביופסיה שמתבצעת בגישה רקטלית (דרך הרקטום), ניתן לבצע ביופסיה חכמה בגישה טרנספרינאלית (דרך הפרינאום – חיץ הנקבים – שממוקם אצל הגבר בין שק האשכים לפי הטבעת).
מכיוון שבביופסיה שמתבצעת בגישה הזו, המחט עוברת מהעור דרך הפרינאום, ניתן להגיע לכל אזורי הערמונית, לרבות האזור הקדמי שאליו לא ניתן להגיע בביופסיה רגילה. כיוון שהמחט עוברת גם דרך שכבת שריר והיא עשויה לגרום לרמת כאב גבוהה, בדיקת הביופסיה בגישה טרנספרינאלית מתבצעת תחת הרדמה כללית, בחדר ניתוח.בגישה זו המטופל לא ירגיש כלום.
חשוב לציין כי ההחלטה בנוגע לגישה שיש לנקוט לטובת לקיחת דגימת הביופסיה תתקבל ע"י הכירורג האורולוגי והמטופל לאחר שקלול הנתונים הרפואיים ורצון המטופל.

 

יתרונות הביופסיה החכמה על פני הביופסיה הרגילה: 
השילוב בין סריקות ה-MRI של הערמונית לצילום האולטרסאונד בזמן אמת, הופך את בדיקת הביופסיה החכמה ליעילה מאוד, הן מבחינת אחוזי ההצלחה הגבוהים באבחון סרטן הערמונית; והן מבחינת אחוזי ההצלחה הגבוהים מבחינת זיהוי סוג הסרטן (אגרסיבי או לא אגרסיבי).
גם במקרים שבהם תוצאות הביופסיה שליליות (כלומר, לא נמצאו תאים סרטניים) יש לביופסיה החכמה יתרון עצום על פני הביופסיה הרגילה, מאחר שרמת הוודאות של הממצאים גבוהה מאוד – כ-100-90 אחוז!
יש לכך משמעות רבה גם מבחינת השקט הנפשי של המטופל בטווח הקרוב, מכיוון שהביופסיה החכמה מייתרת את הצורך לעבור בדיקות ביופסיה חוזרות ונשנות, כפי שיכול היה נדרש אילו המטופל היה עובר ביופסיה רגילה.
עם זאת, חשוב להדגיש כי תוצאות הביופסיה החכמה מעידות על המצב הנוכחי בלבד. ייתכן שסרטן הערמונית יתפתח בשלב מאוחר יותר. לכן, בכל מקרה חשוב להישאר במעקב.

 

סרטן הערמונית הוא סרטן שכיח בקרב גברים. מדובר בסרטן שניתן לטיפול אם מאבחנים אותו בשלב מוקדם. לכן, חיוני לבצע את בדיקות האבחון היזומות. במקרה שמתעורר חשד, מומלץ לבצע בדיקת MRI של הערמונית, ולאחריה לבצע ביופסיה חכמה, שתגדיל את רמת הוודאות של התוצאות ותמנע חוסר ודאות וצורך לבצע ביופסיות בתכיפות גבוהה.

צוות רפואי

לזימון תור
נדאג להפנות את פנייתך לנציג/ת זימון תורים ונחזור אליך בהקדם.