גסטרוסקופיה

גסטרוסקופמהי גסטרוסקופיה?
אנדוסקופיה של דרכי העיכול העליונות או גסטרוסקופיה מאפשר לרופא לבחון את החלק העליון של מערכת העיכול, שכוללת את הושט, קיבה ותרסריון (החלק הראשון של המעי הדק). הרופא ישתמש בצינור דק וגמיש הנקרא אנדוסקופ, שיש לו מקור אור משל עצמו ויראה של התמונה כל גבי מסך.


מדוע מבצעים גסטרוסקופיה?
בדיקה זו מאפשרת לרופא להעריך סיפמטומים של כאבי בטן עליונה, בחילות, הקאות או בעיות בליעה. זאת השיטה הטובה ביותר לגלות דימום מדרכי עיכול עליונות. זה יותר מדויק מצילומי רנטגן בזיהוי דלקות, כיבים וגידולים של הושט, קיבה ותרסריון. בושט ניתן לגלות בעיות ברירית כמו ושט על דשם בארט ולאבחן ולטפל בדליות.

הרופא עשוי להשתמש בבדיקה בכדי לקבל ביופסיה (דגימות רקמה קטנות). הביופסיה עוזרת לרופא להבדיל בין רקמה שפירה וממאירות (סרטנית). חשוב לציין שלוקחים ביופסיות בשביל מספר רב של סיבות, ולא תמיד בכדי לשלול ממאירות. לדוגמא פעמים רבות לוקחים ביופסיה מהקיבה בכדי לגלות קיום של חיידק הליקובקטר פילורי, החיידק הגורם לכיבים.

משתמשים במכשור זה גם בטיפול במצבים שונים של מערכת העיכול העליונה. הרופא יכול להעביר מכשירים דרך הצינור בכדי לטפל בצורה ישירה בהרבה בעיות – פעולות אילו לא יביאו לשום תלונות של אי נוחות.לדוגמא, עלול הרופא להרחיב איזורים מוצרים, להסיר פוליפים (בדרך כלל גידולים שפירים) או לטפל בדימומים.


מה ההכנה?

קיבה ריקה מאפשרת את הבדיקה הבטוחה והיעילה ביותר, אז אין לשתות או לאכול דבר בערך 6 שעות לפני הפעולה.

מה קורה במשך הבדיקה?
הרופא בדרך יתן לכם תרופה בתוך הוריד בכדי לטשטש אתכם. אז שוכבים על צד שמאל, והרופא יעביר את האנדוסקופ דרך הפה לתוך הושט, קיבה ותרסריון. האנדוסקופ אינו מפריע לפעולת הנשימה. רוב המטופלים טוענים שהבדיקה גורמת למעט מאד אי נוחות, ורובם ישנים בזמן הפעולה.

 

מה קורה אחרי הפעולה?
תעברו לחדר התאוששות עד שהשפעת התרופות תחלוף. עלול להיות מעט אי נוחות בגרון, ותרגישו נפוחים בגלל האוויר שהתשמשו בזמן הבדיקה. הרופא יסביר לכם את התוצאות של הבדיקה, וקרוב לוודאי תצטרכו להמתין מספר שבועות לביופסיות אם נלקחו.

אם קיבלתם תרופות הרדמה, אסור לכם לנהוג לאחר הבדיקה. אפילו אם אתם מרגישים עירניים לאחר הפעולה, יכולת השיפוט ורפלקסים אינה מלאה במשך שארית היום.

מה הסיבוכים האפשריים של גסטרוסקופיה?
הסיבוכים הם נדירים מאד כאשר הרופא מנוסה מאד. דימום יכול לקרות באיזור הביופסיה או באיזור שהוסר הפוליפ, אבל זה בדרך כלל מינימלי ולעיתים רחוקות דורש מעקב. התנקבות (חור או קרע ברירית מערכת העיכול) יכולה להביא לניתוח – אבל סיבוך זה מאד מאד נדיר. חלק מהמטופלים יכולים לקבל תגובה לתרופות הרדמה – המטופל באופן מיידי.

למרות שהסיבוכים מאד לא שכיחים, מאד חשוב לזהות סיבוך בשלבים המוקדמים.

יש להתקשר מיד לרופא אם לאחר הבדיקה מופעים המקרים הבאים

  • חום
  • בעיות בליעה
  • כאב מתגבר בגרון, חזה או בטן
  • דימום או יציאות שחורות (דימום יכול לקרות גם מספר ימים לאחר הפעולה)

צוות רפואי

לזימון תור
נדאג להפנות את פנייתך לנציג/ת זימון תורים ונחזור אליך בהקדם.