קולוסטומיה

ניתוח שמיועד להעביר חלק של המעי הגס מבעד לדופן הבטן החוצה כדי לעקוף את המעי התחתון. אזור הניתוח משתנה בהתאם למצב. את פתח הניתוח (סטומה) מכסים בשקית שנועדה להכיל את הצואה. קולוסטומיה יכולה להיות זמנית או קבועה. קולוסטומיה זמנית נעשית במצבים בהם יש לתת זמן ריפוי ומנוחה למעי הגס לאחר ניתוח או פגיעה אחרת.

קולוסטומיה זמנית נעשית במקרים של:

  1. זיהום
  2. נקב במעי
  3. חסימה מסיבות שונות

זמן הריפוי יכול לנוע בין שבועות לבין חודשים.
לאחר סגירת הקולוסטומיה, הפרשת הצואה נעשית באופן טבעי, דרך פי הטבעת.

קולוסטומיה קבועה נעשית למשל בגידולים ממאירים של הרקטום (חלחולת) המאוד נמוך , או כשיש פגיעה בלתי הפיכה בסוגרים (שרירים) של פי הטבעת (anus). בסטומה זמנית או קבועה צורת ההתרוקנות הטבעית משתנה. סנטימטרים אחדים של מעי גס בריא מוצאים דרך דופן הבטן (בדרך כלל בצד שמאל) וזו הסטומה.

כאשר אנו מסתכלים על הסטומה, אנו רואים את החלק הפנימי של המעי, הסטומה תפורה לעור. הפתח דומה לפי טבעת אך ממוקם בדופן הבטן ולא בין העכוזים. הסטומה היא ללא סוגרים, זו הסיבה שאין שליטה רצונית בהתרוקנות הצואה והגזים. אין תחושה של יציאת צואה, ואין אפשרות להתאפק. הצואה והגזים יוצאים דרך פתח (סטומה) בדופן הבטן אל תוכן שקית ניקוז. שקית זו נשארת באופן קבוע על הבטן. התקן השקית אטום לגמרי לדליפות ולריח.

מיקום הקולוסטומיה נקבע לפי איזור המעי המנותח. הסטומות שונות זו מזו באופי ההפרשות ובזמני ההתרוקנות. ככל שהקולוסטומיה ממוקמת גבוה במעי הגס (רחוק מפי הטבעת), כך יש פחות זמן לספיגת הנוזלים במעי הגס ולכן אופי ההפרשות יהיה רך יותר, וזמן ההתרוקנות פחות צפוי. בקולסטומיות הממוקמות נמוך לאורך המעי הגס (קרוב אל פי הטבעת). אופי ההפרשות מוצק יותר וזמני התרוקנות צפויים יותר. ההחלטה על מיקום הסטומה בדופן הבטן מבוצעת לפני הניתוח, בהסכמת המטופל, על ידי הרופא המנתח ו/או האחות המתאמת הטיפול בבעלי סטומה בבית החולים.

הרופא המנתח ומתאמת הטיפול במנותחי סטומה יעשו כל שביכולתם כדי לעזור למטופל לבחור את המקום האידיאלי של הסטומה, על מנת שיוכל לראות ולטפל בסטומה לאחר הניתוח.

הקווים המנחים לבחירת מיקום הסטומה כוללים התחשבות באופן הלבוש, תעסוקה, תחביבים ופעילות פנאי.

המהלך הניתוחי
לאחר כריתה של הגידול או הסיבה החוסמת במעי הגס, המנתח מביא חלק מהמעי הגס אל דופן הבטן.
מבחינה כירורגית קיימות שתי אפשרויות עיקריות להוצאת הסטומה – סטומה מסוג לולאה  (loop) וסטומת קצה (End).

loop & end stoma
קולוסטומיה בצורה של לולאה – Loop Colostomy – המנתח מביא לולאת מעי גס אל דופן הבטן וחוצה אותה לשניים בחלקה העליון, כך שנוצרים שני פתחים (המחוברים בחלק התחתון) ורק אחד מהם הינו פונקציונאלי. בצורה זו, המנתח משאיר לעתים גשר תמיכה בסטומה, אותו מוציאים עד 10 ימים לאחר הניתוח.

קולוסטומיה בצורת קצה – End Colostomy – המנתח מוציא רק את הקצה העליון הפונקציונלי של המעי הגס אל דופן הבטן.

בשני המצבים המנתח ישתדל שהמעי המוצא יהיה לפחות 1 ס"מ מעל גובה פני העור. על פי סוג הניתוח (ראה פירוט בהמשך) יוחלט אם הסטומה הינה זמנית או קבועה.

סוג הניתוח ואופי ההפרשה מותנה במיקום הגידול או הסיבה החוסמת:

Ascending Colostomy – ניתוח בו הכריתה מבוצעת בחלק העולה של המעי הגס. סוג ההפרשה הצפוי – בעל מרקם נוזלי, בגלל הסמיכות האנטומית למעי הדק.
Transverse Colostomy – ניתוח בו הכריתה מבוצעת בחלק הרוחבי של המעי הגס. סוג ההפרשה הצפוי – בעל מרקם רגיל, עיסתי.
Descending Colostomy – ניתוח בו הכריתה מבוצעת בחלק היורד של המעי הגס. סוג ההפרשה הצפוי – רגיל.
Sigmoid Colostomy – ניתוח בו הכריתה מבוצעת בחלק שלפני האחרון במעי הגס, במעי העקום. סוג ההפרשה הצפוי – רגיל.

כמה זמן נמשך הניתוח?
משך הניתוח בין 1-2 שעות.

זמן אשפוז
כ 5 ימים

החלמה והגבלות לאחר הניתוח
מומלץ להמנע ממאמצים קשים למשך 6 שבועות. תזונה לפי המלצות דיאטנית.

יש לפנות למרפאה במידה ואחד מאלה מתקיימים:

  • כאבי בטן עזים
  • הקאות
  • חום גבוה
  • תפיחות הבטן
  • אודם בפצע הניתוח

לזימון תור
נדאג להפנות את פנייתך לנציג/ת זימון תורים ונחזור אליך בהקדם.