ליקוי שמיעה ושיקום שמיעה

מצב בו גל הקול מתקבל בעוצמה פחותה מעוצמתו המקורית.

ישנם גורמים שונים לליקוי שמיעה, הטיפול תלוי בגורם ובסוג הליקוי.

ישנם סוגים שונים של ליקויי שמיעה:

ליקוי שמיעה הולכתי– פגיעה בהולכת גל הקול מן האוזן החיצונית ועד האוזן הפנימית (פקק שעווה, נוזלים, נקב בעור התוף, פגיעה בעצמימי השמע- נתק או קיבוע, פגם מולד באוזן החיצונית ו/או התיכונה אוטוסקלרוזיס). במקרה זה פוטנציאל השמיעה אינו נפגע ומקור הליקוי הינו בהובלת גל הקול לאוזן הפנימית ולעצב השמיעה. לרוב ניתן להציע פתרון כירורגי המותאם לבעיה ההולכתית. (ניתן להוסיף קישור לאינפורמציה על ניתוח אוסיקולופלסטי, ניתוח סטפדקטומי, ניתוח להשתלת מכשיר שמיעה מעוגני עצם).

ליקוי שמיעה תחושתי עצבי– פגיעה בשבלול או בסיבי עצב השמיעה. במקרה זה פוטנציאל השמיעה נפגע. בשלבים ראשוניים ניתן לשקם את השמיעה באמצעות הגברה על ידי מכשירי שמיעה שונים המותאמים אישית לכל מטופל. בשלבים מתקדמים יותר כאשר לא ניתן להפיק תועלת מספקת ממכשירי שמיעה קונבנציונאליים ניתן לשקול ניתוח להשתלה שבלולית. (ניתן להוסיף קישור לאינפורמציה על ניתוח שתל שבלול).

ליקוי שמיעה מעורב– ליקוי המשלב את שני הסוגים יחד, כלומר קיימים שני המרכיבים, הולכתי ועצבי תחושתי.

שיקום שמיעה – ליקוי שמיעה הולכתי ניתן לשיקום ברוב המקרים באמצעות פרוצדורות כירורגיות שונות.

לדוגמא: ליקוי שמיעה בעקבות נוזלים ניתן לטיפול באמצעות הכנסת צינוריות אוורור, ליקוי שמיעה כתוצאה מנקב בעור התוף ניתן לטיפול באמצעות ניתוח לסגירה הנקב, לאוטוסקלרוזיס ניתן להציע ניתוח סטפדקטומיה וכן הלאה.

במקרים בהם הסיכון לחרשות כסיבוך ניתוחי עולה על הסיכוי לשיפור משמעותי בעקבות ניתוח וכן במקרים בהם המטופל אינו מעוניין בפתרון כירורגי, ניתן להציע שיקום באמצעות מכשירי שמיעה קונבנציונאליים או מושתלים.

מכשירי שמיעה קונבנציונאליים הינם מכשירים המשמשים להגברת הגירויים האקוסטיים. ישנם סוגים שונים של מכשירי שמיעה קונבנציונאליים:  מכשירים המורכבים לחלוטין בתוך תעלת השמע החיצונית וכמעט אינם נראים לעין (CIC), מכשירים אשר מורכבים מאחורי האפרכסת (BTE) ומכשירים אשר מכילים את שני המרכיבים (ITC). מכשירי השמיעה מותאמים באופן אישי לכל מטופל על פי עקומת השמיעה שלו, מבנה האוזניים ובהתאם לצרכיו האישיים.

מכשירי שמיעה מושתלים המיועדים לליקוי שמיעה הולכתי הם מכשירים מעוגני עצם, כלומר מושתלים באמצעות ניתוח המעגן אותם לגולגולת של המטופל. ישנם סוגים שונים של מכשירים מעוגני עצם ויש להתאימם למטופל לפי מחלתו הבסיסית, הצורך בבדיקות הדמיה למעקב ומידת ליקוי השמיעה.

ליקוי שמיעה תחושתי עצבי הינו ירידה בפוטנציאל השמיעה של המטופל, על כן ניתן לשקמו באמצעות הגברה בלבד. ליקוי שמיעה תחושתי עצבי  משוקם לרוב על ידי הרכבת מכשירי שמיעה קונבנציונאליים שונים. כאשר המטופל אינו מסוגל להפיק תועלת ממכשירי שמיעה הוא עשוי להיות מועמד להשתלה שבלולית.

 

לתיאום תור תוך 72 שעות השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

לתיאום תור תוך 72 שעות
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

לזימון תור
נדאג להפנות את פנייתך לנציג/ת זימון תורים ונחזור אליך בהקדם.