6 סימנים שאתם צריכים לחזור (או להתחיל) לראות דיאטנית בריאטרית

כ-10,000 אנשים רבים עוברים ניתוח בריאטרי (קיצור קיבה) בישראל מדי שנה, וחלקם בוחרים להסתדר לאחר הניתוח בכוחות עצמם ואינם נמצאים בליווי מקצועי. יש שנעזרים באמצעי המדיה החברתית כמו פייסבוק או פורומים, ויש שמתמודדים לבדם.

דיאטנית בריאטרית

לפי חוזר מנהל רפואה שהוציא משרד הבריאות, בשנה הראשונה לאחר הניתוח מומלץ לראות דיאטנית בריאטרית (כזו המתמחה בניתוחים בריאטרים) לפחות 6 פעמים. זאת מכיוון שהיכולת לאכול, סוג הויטמינים, כמויות האוכל והרעב משתנים בחודשים אלו, ויש להתאים את ההנחיות התזונתיות בכל שלב. אם פגשתם דיאטנית מיד לאחר הניתוח ונשארתם עם אותן ההנחיות, כנראה שאתם לא אוכלים נכון ולא לוקחים את הויטמינים שאתם צריכים. לאחר שנה מהניתוח, מרבית המנותחים יפסיקו לרדת במשקל, והם נמצאים בסיכון לעליה חוזרת במשקל. גם כאן, דיאטנית בריאטרית תוכל לתת לכם הכוונה וייעוץ, וכלים פרקטיים לשמירה על הישגי הניתוח.

בשורה התחתונה – מעקב דיאטנית בריאטרית יכול לעזור לכם למקסם את הצלחת הניתוח ולשמור על המשקל ועל בריאותכם.

הנה 6 סימנים שאתם צריכים לחזור (או להתחיל) לראות דיאטנית בריאטרית:

  1. כמויות האוכל שלכם גדלו ואתם יכולים לאכול יותר ממה שהייתם אוכלים בחודש-חודשיים האחרונים. באופן טבעי אתם לא אמורים להישאר על כמויות קטנות כמו בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח. בחצי שנה עד השנה הראשונה, כמויות האוכל שאתם מסוגלים לאכול בארוחה יגדלו. כשחל שינוי בכמות חשוב לעשות התאמה מבחינת סוג האוכל והזמנים בין הארוחות, כדי למנוע אכילה מיותרת ועליה במשקל.
  2. אתם רעבים יותר, אוכלים יותר פעמים או מנשנשים בין הארוחות. מנותחים רבים נבהלים מחזרת הרעב, אך מדובר בשלב טבעי לחלוטין. רעב הוא סימן שאתם צריכים לאכול, ולא בהכרח אומר שתאכלו כמות גדולה יותר. הבעיה מתחילה כשמתעלמים מהרעב ומנסים להילחם בו, מדלגים על ארוחות, ואז מתחילים הנשנושים… כפי שלמדתם לאכול מחדש, כך ניתן גם ללמוד איך להתמודד מחדש עם חזרת הרעב והחשקים. דיאטנית בריאטרית תוכל לתת לכם את הכלים לעבור את שלב חזרת הרעב מבלי לעלות במשקל.
  3. אתם מתחילים לחזור להרגלים ישנים – אכילה בשעות הלילה מול הטלוויזיה, דילוג על ארוחות ומיעוט שתייה. זיהוי של חזרת הרגלים ישנים צריך להדליק אצלכם נורה אדומה. זה בדיוק הזמן לקבוע פגישה אצל דיאטנית בריאטרית, לפני שההרגלים הישנים יחלחלו שוב לשגרת חייכם. ככל שתערבו שינוי התנהגותי מהר יותר כך יהיה לכם קל יותר לבלום את חזרת ההרגלים.
  4. עשיתם שינוי בתזונה – למשל הפסקת מוצרי חלב, מעבר לצמחונות או לטבעונות, מעבר לתזונה נטולת גלוטן וכו'. מנותחים בריאטרים מחויבים לצרוך כמות מינימלית של חלבון, במיוחד בשלב הירידה במשקל אך גם בשלב השמירה. מעבר לצמחונות\טבעונות או החלטה להוריד מוצרי חלב יכולים להשפיע על צריכת החלבון היומית שלכם, ולגרום לכם לאכול יותר פחמימות או שומן. חשוב להיפגש עם דיאטנית בריאטרית כדי לוודא שאתם צורכים מספיק חלבון, ולקבל הדרכה לתחליפים המותאמים לתזונה שלכם בכל שינוי שתבחרו בו.
  5. אתם בוחרים מאכלים שעוברים בקלות כמו מתוקים או מאכלים קראנצ'ים במקום אוכל רגיל, וארוחה נהייתה עבורכם משהו כבד ומעיק. מנותחים רבים חווים קושי באכילה של מאכלים מסויימים כמו בצקים, בשר וירקות. כשקשה לאכול, באופן טבעי ניטה לבחור מאכלים קלים יותר, שבמקרה של הניתוח יכולים לגרום לעליה במשקל היות והם עוברים בקלות ולרוב ללא הגבלה. הנחיה נכונה ומותאמת יכולה לעזור לכם לשפר משמעותית את קשיי האכילה, מה שיוריד את הנטיה לפנות לנשנושים ומאכלים קלים.
  6. עשיתם בדיקות דם ויש לכם חסרים תזונתיים. מנותחים בריאטרים נמצאים בסיכון לחסרים תזונתיים, אנמיה, ירידה בצפיפות עצם ועוד. בטווח הארוך זה יכול להתבטא בחולשה, עייפות, ירידה בזכרון, שברים ועוד. דיאטנית בריאטרית תדע להתאים לכם את ההנחיות לנטילת תוספי תזונה בהתאם לסוג הניתוח, משך הזמן שעבר מהניתוח, בדיקות הדם והרגלי האכילה שלכם.

צוות רפואי

No data was found
לזימון תור
נדאג להפנות את פנייתך לנציג/ת זימון תורים ונחזור אליך בהקדם.